Annonce
Erhverv

Data hjælper virksomheder med at spare på pladsen og øge trivslen

Michael Birn er direktør for forretnings- og digital udvikling hos Holmris B8, og han har samtidig ansvaret for den nye Tech-forretning, der hjælper virksomheder og organisationer kan at spare på kvadratmeterne. Pressefoto
Møbelfusionen Holmris B8 i Bjerringbro har kastet sig ud i et nyt forretningsområde, der via datadrevet teknologi hjælper kunderne med at effektivisere kvadratmeterne, så de sparer penge på bundlinjen. Foreløbig er tre pilotprojekter i gang herhjemme.

BJERRINGBRO: I 90 procent af sin arbejdstid er en almindelig funktionær i danske virksomheder placeret ved et bord.

Sådan lyder tesen i Holmris B8 Tech - et nyt forretningsben hos den flere-strengede møbelvirksomhed i Bjerringbro. Der kan være tale om skrivebordet, et bord i mødelokalet eller i kantinen, og bordene er derfor gode målepunkter til at finde ud af, hvordan flowet i funktionærlandskabet i virkeligheden ser ud.

Det er samtidig viden, som virksomheden eller organisationen, kan omsatte til værdifulde besparelser. Undersøgelser fra den belgiske leverandør af systemet Cobundu - Connecting building and you - der ved hjælp af sensorer registrerer aktiviteten i et lokale, viser, at selv i kontormiljøer, hvor indretningen allerede er optimeret, er der yderligere 13-17 procent at hente i en effektivisering af kvadratmeterne.

- Det betyder, at virksomhederne vil kunne spare omkring 15 procent om året i forhold til drift, leje og rengøring, forklarer Michael Birn, direktør for forretningsudvikling i Holmris B8, som har indgået et partnerskab med Spacewell fra Belgien om at få Cobundu-systemet ud i danske virksomheder.

Annonce
Selv i kontormiljøer, hvor indretningen allerede er optimeret, er der yderligere 13-17 procent at hente i en effektivisering af kvadratmeterne ifølge belgiske Spacewell, der står bag Cobundu-systemet, som blandt andet registrerer data på, hvor meget et lokale bliver anvendt. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Tre danske piloter

Foreløbig har Holmris B8 ikke danske resultater at vise frem, men tre pilotprojekter er i gang. Hos Danmarks største pensionsselskab, PFA, er fokus på hovedkontoret i København rettet mod udnyttelsen af etagemeter og trivsel på arbejdspladsen.

I en af Danmarks største virksomheden Grundfos er projektet en del af at udvikle fremtidens arbejdsplads, hvor dataopsamlingen kommer til at spille en afgørende rolle i at facilitere hverdagen for medarbejderne, mens Aarhus Arkitektskole ønsker information om, hvordan den daglige belægning er i fællesrum og større lokaler, inden 600 studerende næste år flytter fra den tidligere købmandsgård ved Nørreport til byens nye arkitektskole på Godsbanearealet.

- Hovedparten af vores kunder har i dag meget lidt faktuel viden om, hvordan flowet er i deres bygninger. De, der kommer tættest på, har en piccoline ansat til at stå for registreringen, men nu kan vi ramme det helt præcist, og vi kigger ind i en forretning, der står på tre ben. Punkt ét handler om at optimere kvadratmeterne, punkt to sætter fokus på trivslen og tilfredsheden hos medarbejderne, og punkt tre ligger inden for feltet kunstig intelligens og maskinlæring, hvor data og algoritmer kan være med til at regulere temperatur og lignende i lokalerne, fortæller Michael Birn og fortsætter:

- Tidligere har vi solgt møbler ud fra en lineær model, og når kunderne trænger til at få skiftet møblerne ud, men vi nu er på vej mod en cirkulær tilgang, hvor kunderne lejer møbler, og vi løbende ændrer på indretningen i forhold til behovet. Der er tale om en agil og abonnementsdrevet forretning, som netop kræver viden og data.

Cobundu-systemet indeholder også en bookingdel, så medarbejdere kan booke deres egen arbejdsplads i et åbent kontorlandskab.

Stort potentiale forude

Holmris B8 Tech er indtil videre en lille afdeling i den midtjyske møbelfusion, som samlet set tæller 450 medarbejdere. Men direktøren for forretningsudviklingen er ikke i tvivl om, at Smart Buildings (smarte bygninger) bliver et vigtigt område i fremtiden.

- Smart Building-koncepter er relevant for alle organisationer med 200 personer eller mere, så det er også interessant for mellemstore virksomheder, og især inden for den offentlige sektor og uddannelsessegmentet er behovet stort. Et nyt irsk studie viser, at højt CO2-indhold i et lokale kan have op til 67 procents negativ indflydelse på indlæringen, siger Michael Birn.

Han peger på, at der antageligvis er 20 mio. kvadratmeter i større danske virksomheder og organisationer, som potentielt venter på at blive optimeret via data og Internet of Things (IoT).

Belgiske Spacewell blev grundlagt af en arkitekt for 30 år siden med fokus på bygningsdrift, men det er først inden for de senere år, at fokus er flyttet fra store facility management systemer på bygningsdrift og optimering til at have et IoT-drevet system, som arbejder indefra og ud og tager udgangspunkt i mennesker, processer og flow.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Annonce