Annonce
Randers

De første områder i Flodbyen er på vej: Nu kan ildsjæle komme med input

Sådan kan Bolværket på Randers Havn komme til at se ud i en nær fremtid. Nu efterlyser Randers Kommune og Realdania gode ideer til det nye område fra foreninger og ildsjæle. Illustration: Randers Kommune
Randers Kommune og Realdania efterlyser input fra foreninger og ildsjæle, der kan se sig selv som en del af udviklingen af de første områder i Flodbyen Randers.

Randers: Med støtte fra Realdania tager Randers Kommune nu hul på at realisere de første områder i Flodbyen Randers, nemlig Flodlejet og Bolværket ved Street Food-bygningen. I den forbindelse efterlyses input fra foreninger og ildsjæle, der kan se sig selv i det nye område.

Byrådets udviklingsplaner for området ved Street Food-bygningen på Bolværksgrunden lægger op til, at der skal være masser af liv og adgang til naturen. Området skal være byens nye smeltedigel.


Annonce

Visionerne og grundlaget for de næste skridt er på plads, men vi kan ikke skabe livet uden dem, der vil bruge området i hverdagen.

Torben Hansen, borgmester (S)


Men hvilken type liv skal der være, og hvilke funktioner og faciliteter er der brug for? Det er de spørgsmål, som Randers Kommune nu beder foreninger og ildsjæle, der vil være en del af det nye område, om hjælp til at svare på.

Levende byrum

- Vi har en udviklingsplan med gode rammer for at skabe et levende byrum. Et byrum der binder byen til vandet, og sikrer at byens blå og grønne ressourcer i hverdagen er noget, vi deler og er fælles om at udvikle. Visionerne og grundlaget for de næste skridt er på plads, men vi kan ikke skabe livet uden dem, der vil bruge området i hverdagen, for eksempel igennem foreningslivet, fortæller borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S), i en pressemeddelelse.

- Derfor inviterer vi alle, der kan se deres foreningsaktiviteter i området til at byde ind med deres bud på, hvordan vi får skabt det bedste sted for så mange som overhovedet muligt, fortæller

Annonce

Flodlejet faciliteter

Bolværksgrunden er udset til at være et af de vigtigste områder i Flodbyen.

Flodlejet er betegnelsen for det åbne byrum på arealet, der skal være et udendørs aktivitets- og naturformidlingssted ved vandet med plads til hygge, bevægelse og kanoer.

Bolværket er en ny bygning bag Randers Street Food med indendørs rammer i form af et
nyt fællesskabshus med offentlige funktioner og foreningslokaler i stueetagen.

- Hele Flodlejet og Bolværket skal fungere som ét stort byrum, både udendørs og indendørs - og til alle tidspunkter på året. Det bliver nogle helt unikke rammer, der giver nogle helt nye
muligheder for foreningslivet, siger Christian Brøns (V), formand for Udviklingsudvalget i Randers Kommune.

Annonce

Indsend forslag

- Vi håber, at alle de foreninger eller ildsjæle, der kunne have interesse i at bruge en ny bygning ved vandet til aktiviteter og/eller foreningslokaler vil benytte sig af muligheden for at byde ind med deres visioner for, hvordan området skal se ud i fremtiden, fortsætter Brøns.

Flodbyen Randers - etape 1

Bebyggelse

På Brotoften etableres boligbebyggelse på og bagved højvandsbeskyttelse. Boliger og (i begrænset omfang) kontor/detailhandel ved Busterminalen. Der etableres fælleshus med offentlige funktioner og boliger ovenpå samt hotel på Bolværksgrunden.

Infrastruktur og trafik

Der etableres nyt kryds til Busterminalen og Bolværkgrunden. Eksisterende kryds på Havnegade nedlægges og erstattes af fodgængerpassage. Vejadgang til Pieren omlægges som ben i nyt kryds. Ny bebyggelse på Brotoften betjenes af eksisterende overordnede veje samt nye mindre adgangsveje.

Byrum

Der etableres et nyt byrum i Dytmærsken, som forbindes med ny fodgængerpassage langs ny rutebilstation og videre til nyt byrum – Flodlejet – på Bolværksgrunden.

Første etape af Flodbyen Randers handler om at skabe en god forbindelse fra Midtbyen til Bolværksgrunden og fjorden, hvilket indebærer, at indkørslen til busterminalen skal flyttes længere mod nord.

Flytningen af krydset giver mulighed for at skabe bedre forhold for de cyklister, der skal krydse Havnegade for at komme til og fra cykelbroen. Netop det har været en forudsætning for, at Vejdirektoratet har kunnet godkende ændringen af de oprindelige planer.

Hvis man som privatperson eller forening vil være med, kan man gå ind på www.flodbyen.dk og indsende forslaget til faciliteter, funktioner og fællesskaber i Flodlejet og Bolværket.

Frist for indsendelse af forslag er 8. september 2021.

Flodbyens sekretariat vil desuden kunne træffes i Randers Festuge, hvor alle borgere og interesserede kan komme forbi og høre mere om visionerne for Flodlejet og Flodbyen. Her er der også mulighed for at vende drømme og muligheder i det nye område.

Annonce

Hængslet mellem byen og vandet

Byrummet ved Flodlejet og Bolværket er et ganske særligt område i Flodbyen, der kobler midtbyens byliv med natur og klimatilpasning langs vandet.

Det gør området interessant for de Randers-borgere, som skal bruge det i fremtiden. Samtidig er der inspiration at hente for andre byer, når området står færdigt.

- Realdania har bevilget midler til medfinansiering af detaljerede undersøgelser for realisering af et anlægsprojekt for Flodlejet. Vi er glade for at fortsætte samarbejdet om det første byrum i Flodbyen, som vi anser som et meget vigtigt sted i hele udviklingen, siger Mikkel Suell Henriques, projektchef hos Realdania.

- Her møder byen Gudenå, det grønne møder byens hårde flader og klimatilpasningen skal indpasses i byrummet uden at danne barriere mellem byen og vandet. Dette er et spændende projekt, hvor rigtig mange elementer skal spille sammen for at skabe et brugbart byrum til de rigtige målgrupper. Og et byrum, som samtidig er holdbart over de næste mange år og med stigende vandstand.

Annonce

Samarbejdspartner

Randers Kommune søger i øjeblikket en samarbejdspartner, der ved deltagelse i et såkaldt arealudviklingsselskab skal forestå realisering af Flodbyens etape 1 og 2.

Arealudviklingsselskabet har til formål at erhverve, byggemodne og udvikle etape 1 og 2 i Flodbyen Randers med henblik på salg af byggeretter/-felter til videreudvikling og opførelse af attraktive bykvarterer med fokus på boliger, erhverv, offentlige funktioner og rekreation i grønne omgivelser.

Etape 1 omfatter Brotoften, Busterminalen og Bolværksgrunden (cirka 9,9 hektar), og etape 2 omfatter Nordhavnen og Toldbodgadekvarteret (cirka 14,5 hektar).

Det forventes, at etape 1 kan sættes i gang i 2023.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce