Annonce
Randers FC

De første pokalhelte af Kronjylland: - Jeg tror sgu stadig han stod og tænkte, hvad fanden der skete, da jeg scorede

Erik Sørensen sikrede Randers Freja pokaltitlen i 1967. Foto: Annelene Petersen
Fire pokaltitler er hentet til Kronjylland gennem tiderne. Den første i 1967. En triumf, hvor de kronjyske underdogs overrumplede de store og et spektakulært mål afgjorde finalen. Randers Amtsavis ser tilbage på det første kronjyske pokalguld med matchvinder Erik Sørensen.

Fodbold: Vinderne står for evigt, og ingen kan huske taberne.

Pokalfinalernes gode og onde ansigt, og i Randers er der stolte traditioner.

Randers FC tabte godt nok i 2013 til Esbjerg, men det var første gang, at en pokalfinale med randrusiansk deltagelse ikke endte med guldmedaljer og pokalløft.

Annonce


Vi var undertippede, men vi viste, at alt kan ske i pokalkampe.

Erik Sørensen, pokalvinder med Randers Freja


Randers FC gik hele vejen i 2006, men pokalturneringens vingesus i Kronjylland startede flere årtier før, at byens fodboldoverbygning så dagens lys.

Med kløveren på brystet spillede Randers Freja i 1967 den første pokaltitel hjem med en sejr på 1-0 over AaB i Idrætsparken i København.

- Der var rigtig mange randrusianere derovre, og jeg kan love dig for, at der var festivitas omkring Idrætsparken, husker Erik Sørensen, der gjorde sig til matchvinder med kampens eneste mål efter en halv time.

Erik Sørensen (tv.) og Jørgen Rasmussen var sammen om triumfen i 1967. Sidstnævnte blev kåret som finalens pokalfighter. Foto: Annelene Petersen

Undertippede

Bedriften blev kun blev mere imponerende af, at Freja-mandskabet holdt til i landets næstbedste række, mens de nordjyske udfordrede var etableret blandt de bedste og forsvarende pokalmestre.

Jørgen Rasmussen, Per Lykke og Rene Møller var blandt de lokale pokalhelte, hvor blot 20-årige Erik Sørensen altså tog hovedrollen.

Han var i lære som typograf på Randers Dagblad, men 4. maj i 1967 var han lokal folkehelt.

- Der var en enorm omtale i hele byen, for det var første gang, at Randers var i en finale. Vi var undertippede, men vi viste, at alt kan ske i pokalkampe. Det var jævnbyrdigt, men vi vandt fortjent, fortæller Erik Sørensen, der er blevet 74 år, men ugentlig mødes han stadig med sine gamle Freja-venner i klubhuset på Viborgvej.

Triumfen i 1967 - Randers Frejas første pokaltitel

Finalen

Randers Freja – AaB 1-0 (1-0)

1-0 Erik Sørensen (31.)

Randers Freja: Alfred Mogensen – Ole Nielsen, Jørgen Lykke Rasmussen – Per Lykke, Johannes Enevoldsen, Knud Olesen – Erik Sørensen, Leif Raaby, Rene Møller, Leo Jensen, Anders Bødker.

Tilskuere: 13.700 i Idrætsparken i København.

Årets pokalfighter: Jørgen Rasmussen, Randers Freja.

Annonce

Tre tunneller

På vejen mod guldbraget i hovedstaden ekspederede Freja-mandskabet Stoholm og B1921 ud i turneringens første runder, inden de gjorde det af med både BK Frem, KB og B93.

I finalen blev det kun til en enkelt scoring, men den tåler til gengæld også en genfortælling.

Anders Bødker spillede en aflevering mod Erik Sørensen, der fornemmede den tætte markering af AaB's landsholdsstopper Henning Munk Jensen.

Elegant lod Erik Sørensen bolden gå gennem sine ben, samme skæbne oplevede Henning Munk Jensen, inden AaB-keeperen Kurt Winde blev den sidste aktør i tunnel-showet.

- Det var et sjovt mål. Jeg tror sgu stadig, Henning Munk stod og tænkte, hvad fanden der skete, da jeg scorede, lyder det fra Erik Sørensen om sin historiske pokalscoring, som han stadig bliver mindet om af den generation, som var med til at fejre triumfen.

Annonce

Fest i Helligåndshuset

I Randers indtog spillerne balkonen i Helligåndshuset, hvor byen fejrede Freja-drengene.

- Der var mennesker overalt og folk råbte og skreg op til os. Det var en helt vild oplevelse, husker Erik Sørensen, der også blev pokalmester med Randers Freja seks år senere.

For 15 år siden forlod han arbejdsmarkedet som typograf på Amtsavisen, og fodboldstøvlerne er skiftet ud med golfjern nær sommerhuset i Norddjurs Golfklub.

På golfbanen mødes han blandt andet med Jørgen Rasmussen, der også var i pokaltriumfen i 1967, hvor han endte med at blive kåret til finalens fighter.

Den 13. maj skal en ny pokalfighter kåres i opgøret mellem Randers FC og SønderjyskE, og der er sat kryds i kalenderen hos Karin og Erik Sørensen på Hadsundvej i nordbyen.

- Vi skal bestemt se den i fjernsynet. Jeg krydser for, at det lykkes for Randers FC. Millionerne vil sikkert lune, og det sætter hele byen på landkortet med positiv omtale, lyder det fra manden, der sendte den første pokaltitel til Kronjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Politiet går ind i sag om trusler mod initiativtager til demonstration: - Det tager vi alvorligt, det kan jo være et angreb på Grundloven

Annonce