Annonce
Randers

De Grønne Mænd i Langå fikser dine ting - men du skal selv hjælpe til

Før reparationsværkstedet i kælderen ved siden af Venligboerne i Langå kunne komme rigtigt fra start, skulle der lydisolering på væggene. Lampen over elektronik-arbejdsbordet er først lige kommet op. Foto: Anne Myrup Pedersen
En gruppe mænd over 60 år mødes hver torsdag i deres nyindrettede reparationsværksted i Langå. De vil give ting, som man normalt ville skifte ud nyt liv. Og de vil gøre det i fællesskab med dem der ejer dem.

Langå: En cykel er ved at blive hængt op i den ene side af det todelte kælderrum.

- Den glider ikke derovre, siger den ene af de to mænd, som står der, og trækker i snoretrækket.

- Nå, nej, det gør den heller ikke, svarer den anden.

Lige ved siden af Venligboerne bag Kulturhuset i Langå er en ny udlejer kommet til. De Grønne Mænd holdt i løbet af efteråret deres indtog på stedet.

Navnet hentyder hverken til rumvæsner eller overdreven alkoholindtag. I stedet handler det om deres ønske om at passe på verden omkring os ved at udfylde deres grønne plads. Det der med, at det er mænd, skal heller ikke tages alt for seriøst. Kvinder er også velkomne, ligesom alle andre med lidt teknisk sans.

En hækkeklipper, der ikke længere fungerer så godt, som den gjorde engang. Normalt ville man kassere den og købe en ny. Men måske kan De Grønne Mænd i Langå få den til at spinde igen. Foto: Anne Myrup Pedersen

Symaskiner, køkkenmaskiner, cykler eller noget andet

Hvad laver de så? Jo de har et værksted, hvor de er klar til at hjælpe med at reparere cykler, symaskiner, printere, køkkenmaskiner, værktøj, haveredskaber og næsten alt andet. Det vil sige ikke forbrændingsmotorer, vaskemaskiner og smartphones. Enten fordi der allerede er nogen, der gør det. Eller fordi lokalerne ikke egner sig.

Lokalerne er også forklaringen på, at de først nu gør sig officielle.

- Den der lampe hang der ikke for en halv time siden, siger een af dem med et grin.

Det har nemlig taget lidt tid at få indrettet værkstedet. Lion's Clubs Igenbrugsen har givet gode priser på værktøj og møbler, men væggene havde brug for lidt lydisolering, for at rummet blev rart at være i. Og der skulle sættes arbejdsborde op.

Leif Steinmle, som i sit arbejdsliv har arbejdet indenfor kriminalforsorgen som socialrådgiver, har taget initiativ til gruppen.

- Jeg havde en gammel drøm om at lave et sted, hvor mænd kan udrette noget sammen, fortæller han hen over kanelkagen, som er købt.

Annonce

Kage med hjemmefra

Kell Wiese - én af de andre medlemmer af gruppen - har også fået kage med hjemmefra.

- Min hustru kan mærke, hvis jeg ikke får kage nok, forklarer han.

Egentlig var der på de allerførste møder også tale om at få en mere naturrelateret indsats op at køre. Men det viste sig, at der var mest stemning for værkstedet i første omgang.

- Vi kalder det ikke en Repair Café, for så tror folk bare de kan komme og få en kop Caffelatte og se på, at vi arbejder, siger Ebbe Münster, som er kasserer i foreningen og tidligere lærer på Langå Skole.

For idéen er, at værkstedet skal yde hjælp til selvhjælp - ikke være gratis arbejdskraft.

Det økonomiske grundlag stammer fra foreningen Vedvarende Energi, som gennem Veluxfonden har fået tilkendt støtte til at starte flere grønne foreninger op.

I første omgang ville De Grønne Mænd ikke hjælpe folk med at reparere deres cykler for ikke at konkurrere med cykelhandleren i byen. Men han er lukket i mellemtiden, så nu gør de det lidt alligevel. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Hyggeligere sammen

Ebben Münster og een af de andre mænd hænger en opslagstavle op. Det kræver ikke mange ord. Den ene finder en slagboremaskine frem, mens Ebbe tager støvsugeren, så deres værksted ikke bliver fyldt af rødt murstensstøv.

- Vipper den ikke lidt i bunden. Vil du ikke have en skrue mere i?, spørger han.

- Den hænger fint, svarer manden, som har brugt skruemaskinen.

Næstformand i bestyrelsen er Arne Kastberg. Han er ingeniør og siger selv, at han "næsten er pensioneret". Før De Grønne Mænd gik han alligevel og reparerede ting og sager for folk.

- Jeg kan ikke lade være, og det er hyggeligere at gøre det sammen, forklarer han, inden han sætter sig over til en defekt printer under den lampe, der nu endelig hænger der.

Han mener ikke, at man kan skille den grønne tankegang fra glæden ved at arbejde med ting.

- Der er en stor fornøjelse ved at have snydt forretningerne for at kunne sælge endnu flere sager, forklarer han.

Leif Steinmle til højre er formand og oprindelig initiativtager til de grønne mænd. - Alle folk er vældig praktiske. Jeg er knap så god, siger han med et smil. Arne Kastbjerg sender den straks retur til den pensionerede kriminalforsorgsmand: - Men du har til gengæld meget erfaring i at holde styr på forbrydere. Alle griner. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Mangler projekter.

De Grønne Mænd har et godt medlemsfremmøde hver torsdag eftermiddag, og indretningen og økonomien er også på plads. Nu mangler de faktisk bare opgaverne.

- Vi forbeholder os retten til at sige nej, hvis de tilstedeværende ikke har viden eller færdigheder, forklarer Leif Steimle.

- Men vi har allesammen et stort netværk, så måske vi kender en, der kan kigge på det ugen efter, supplerer Arne Kastbjerg.

Hvis der sidder flere interesserede mænd eller kvinder, er de selvfølgelig også velkomne. Også hvis de går med en anden grøn drøm for Langå.

- Vi har skrevet i vores vedtægter, at vi er en paraply-forening for grønne initiativer, forklarer Leif Steimle.

Arne Kastbjerg, som er ingeniøruddannet, reparerede også ting før værkstedet. - Jeg kan ikke lade være, forklarer han. Men han synes, det er hyggeligere at gøre det i fællesskab. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce