Annonce
Randers

De Grønne Mænd i Langå fikser dine ting - men du skal selv hjælpe til

Før reparationsværkstedet i kælderen ved siden af Venligboerne i Langå kunne komme rigtigt fra start, skulle der lydisolering på væggene. Lampen over elektronik-arbejdsbordet er først lige kommet op. Foto: Anne Myrup Pedersen
En gruppe mænd over 60 år mødes hver torsdag i deres nyindrettede reparationsværksted i Langå. De vil give ting, som man normalt ville skifte ud nyt liv. Og de vil gøre det i fællesskab med dem der ejer dem.

Langå: En cykel er ved at blive hængt op i den ene side af det todelte kælderrum.

- Den glider ikke derovre, siger den ene af de to mænd, som står der, og trækker i snoretrækket.

- Nå, nej, det gør den heller ikke, svarer den anden.

Lige ved siden af Venligboerne bag Kulturhuset i Langå er en ny udlejer kommet til. De Grønne Mænd holdt i løbet af efteråret deres indtog på stedet.

Navnet hentyder hverken til rumvæsner eller overdreven alkoholindtag. I stedet handler det om deres ønske om at passe på verden omkring os ved at udfylde deres grønne plads. Det der med, at det er mænd, skal heller ikke tages alt for seriøst. Kvinder er også velkomne, ligesom alle andre med lidt teknisk sans.

En hækkeklipper, der ikke længere fungerer så godt, som den gjorde engang. Normalt ville man kassere den og købe en ny. Men måske kan De Grønne Mænd i Langå få den til at spinde igen. Foto: Anne Myrup Pedersen

Symaskiner, køkkenmaskiner, cykler eller noget andet

Hvad laver de så? Jo de har et værksted, hvor de er klar til at hjælpe med at reparere cykler, symaskiner, printere, køkkenmaskiner, værktøj, haveredskaber og næsten alt andet. Det vil sige ikke forbrændingsmotorer, vaskemaskiner og smartphones. Enten fordi der allerede er nogen, der gør det. Eller fordi lokalerne ikke egner sig.

Lokalerne er også forklaringen på, at de først nu gør sig officielle.

- Den der lampe hang der ikke for en halv time siden, siger een af dem med et grin.

Det har nemlig taget lidt tid at få indrettet værkstedet. Lion's Clubs Igenbrugsen har givet gode priser på værktøj og møbler, men væggene havde brug for lidt lydisolering, for at rummet blev rart at være i. Og der skulle sættes arbejdsborde op.

Leif Steinmle, som i sit arbejdsliv har arbejdet indenfor kriminalforsorgen som socialrådgiver, har taget initiativ til gruppen.

- Jeg havde en gammel drøm om at lave et sted, hvor mænd kan udrette noget sammen, fortæller han hen over kanelkagen, som er købt.

Annonce

Kage med hjemmefra

Kell Wiese - én af de andre medlemmer af gruppen - har også fået kage med hjemmefra.

- Min hustru kan mærke, hvis jeg ikke får kage nok, forklarer han.

Egentlig var der på de allerførste møder også tale om at få en mere naturrelateret indsats op at køre. Men det viste sig, at der var mest stemning for værkstedet i første omgang.

- Vi kalder det ikke en Repair Café, for så tror folk bare de kan komme og få en kop Caffelatte og se på, at vi arbejder, siger Ebbe Münster, som er kasserer i foreningen og tidligere lærer på Langå Skole.

For idéen er, at værkstedet skal yde hjælp til selvhjælp - ikke være gratis arbejdskraft.

Det økonomiske grundlag stammer fra foreningen Vedvarende Energi, som gennem Veluxfonden har fået tilkendt støtte til at starte flere grønne foreninger op.

I første omgang ville De Grønne Mænd ikke hjælpe folk med at reparere deres cykler for ikke at konkurrere med cykelhandleren i byen. Men han er lukket i mellemtiden, så nu gør de det lidt alligevel. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Hyggeligere sammen

Ebben Münster og een af de andre mænd hænger en opslagstavle op. Det kræver ikke mange ord. Den ene finder en slagboremaskine frem, mens Ebbe tager støvsugeren, så deres værksted ikke bliver fyldt af rødt murstensstøv.

- Vipper den ikke lidt i bunden. Vil du ikke have en skrue mere i?, spørger han.

- Den hænger fint, svarer manden, som har brugt skruemaskinen.

Næstformand i bestyrelsen er Arne Kastberg. Han er ingeniør og siger selv, at han "næsten er pensioneret". Før De Grønne Mænd gik han alligevel og reparerede ting og sager for folk.

- Jeg kan ikke lade være, og det er hyggeligere at gøre det sammen, forklarer han, inden han sætter sig over til en defekt printer under den lampe, der nu endelig hænger der.

Han mener ikke, at man kan skille den grønne tankegang fra glæden ved at arbejde med ting.

- Der er en stor fornøjelse ved at have snydt forretningerne for at kunne sælge endnu flere sager, forklarer han.

Leif Steinmle til højre er formand og oprindelig initiativtager til de grønne mænd. - Alle folk er vældig praktiske. Jeg er knap så god, siger han med et smil. Arne Kastbjerg sender den straks retur til den pensionerede kriminalforsorgsmand: - Men du har til gengæld meget erfaring i at holde styr på forbrydere. Alle griner. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Mangler projekter.

De Grønne Mænd har et godt medlemsfremmøde hver torsdag eftermiddag, og indretningen og økonomien er også på plads. Nu mangler de faktisk bare opgaverne.

- Vi forbeholder os retten til at sige nej, hvis de tilstedeværende ikke har viden eller færdigheder, forklarer Leif Steimle.

- Men vi har allesammen et stort netværk, så måske vi kender en, der kan kigge på det ugen efter, supplerer Arne Kastbjerg.

Hvis der sidder flere interesserede mænd eller kvinder, er de selvfølgelig også velkomne. Også hvis de går med en anden grøn drøm for Langå.

- Vi har skrevet i vores vedtægter, at vi er en paraply-forening for grønne initiativer, forklarer Leif Steimle.

Arne Kastbjerg, som er ingeniøruddannet, reparerede også ting før værkstedet. - Jeg kan ikke lade være, forklarer han. Men han synes, det er hyggeligere at gøre det i fællesskab. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce