Annonce
Østjylland

De har fået fyret godt op under partikelkanonen i Skejby

Dansk Center for Partikelterapi nærmer sig patient nummer 100 i partikelkanonen. Foto: Jens Thaysen
Patienterne sendes ikke længere ud af landet til partikelterapi. Flere og flere får glæde af den mere skånsomme behandling, efterhånden som Dansk Center for Partikelterapi skruer op for kapaciteten.
Annonce

SKEJBY: Til januar vil de første 100 patienter have modtaget behandling i en af de tre partikelkanoner, Aarhus Universitetshospital tog i brug ved årsskiftet.

- Den første patient blev behandlet 29. januar, fortæller Morten Høyer, der er ledende overlæge på Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital.

Dansk Center for Partikelterapi modtager patienter fra hele landet. Patienter, der før januar blev behandlet i Sverige eller i USA.

- Siden august har vi også behandlet alle børn her i Aarhus, siger han.

Det er ofte nødvendigt at bedøve børn inden behandlingen.

- De er generelt mere komplicerede at behandle, og man starter jo ikke med det mest komplicerede, siger han.

Da centeret åbnede, kørte det kun med den ene partikelkanon, og kun i fire timer om dagen.

- Vi trapper lige så stille op. Og det gør vi stadigvæk. Nu er vi oppe på syv timers drift i to rum. Fra årsskiftet regner vi med at gå op på fuld drift: tre rum i syv timer, siger Morten Høyer.

Vi trapper lige så stille op. Og det gør vi stadigvæk. Nu er vi oppe på syv timers drift i to rum. Fra årsskiftet regner vi med at gå op på fuld drift: tre rum i syv timer

Morten Høyer, ledende overlæge på Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital.

Annonce

1000 patienter om året

Partiklernes energi udløses inde i kroppen, så energien kun gavner - eller skader - lige der, hvor der er brug for det, modsat "gammeldags" stråler der afgiver den samme mængde energi hele vejen gennem kroppen. Derfor er den strålebehandling, patienterne modtager i partikelterapi mere skånsom.

- Efter endnu et år skal vi gerne være oppe på to-holds drift i et af rummene. Den plan følger vi i øjeblikket, siger han.

Er den behandling, patienterne nu får i Danmark, lige så god som den, de fik i USA.

- Vi kender ikke resultaterne endnu, men med hensyn til de gener, patienterne oplever umiddelbart og under behandlingen, lever vi op til det, vi forventer, og det man oplever andre steder. Vi sigter mod at patienterne skal undgå langsigtede skader, som vi først kan aflæse om to til fire år – og sommetider meget senere. Hos nogle patienter er formålet at undgå sekundær cancer, (kræft udløst af behandlingen, red), og der er det 30 år, man kigger på, fortæller Morten Høyer.

Når Dansk Center for Partikelterapi i 2023 er oppe i fuld drift, vil der med toholdsskift på alle tre kanoner og med patienter om lørdagen, kunne behandles 1000 patienter om året i Skejby.

Pengene til partikelkanon kom fra A.P. Møller Fonden, der betalte 250 millioner for den. Staten har bygget huset. Region Midtjylland står for driften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Overhaling gik helt galt

Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Østjylland For abonnenter

Et spørgsmål om signalværdi: Nej til udvidelse af Kattegatcentret var det rigtige

Annonce