Annonce
Randers

De passer på de døde

Mening. Niels Jensen (til venstre) og Jan Madsen er begge glade for arbejdet i kapellet. De føler, de gør et vigtigt stykke arbejde for de pårørende. Foto: Richard Sylvestersen

Hvert år står Jan Madsen og Niels Jensen for at gøre 950 lig i stand til fremvisning for pårørende og begravelse.

At gøre døde mennesker i stand og gøre lig klar til obduktion står næppe øverst på særlig mange menneskers liste over, hvad de ønsker af daglige arbejdsopgaver. For kollegerne Jan Madsen og Niels Jensen hører det dog til en almindelig dag på jobbet. De arbejder nemlig begge i kapellet ved regionshospitalet i Randers.

Jan Madsen startede som portør på hospitalet i Randers, inden han for 25 år siden begyndte at afløse i kapellet. De sidste 12 år har han været en fast mand på den post.

Niels Jensen var portør i Hobro, inden også han begyndte at afløse i kapellet der. For fire år siden tog han fuldtidsjob på kapellet i Randers.

De to har nu et meget tæt makkerskab, idet de er de to eneste i kapellet i Randers.

Klæder de døde på
En meget vigtig del af kapelassistenternes opgave er at gøre den døde i stand. Den døde bliver vasket, friseret, klædt på – omkring 85 procent i eget tøj – og gjort pæne. Er der sår og skader, syr Jan Madsen og Niels Jensen sårene sammen, sætter plaster på og lægger bandager, så den døde er så pæn at se på for de pårørende som muligt.

Det kan dog nogle gange være en meget stor opgave.

»Har en person skudt sig i hovedet eller er meget ilde tilredt efter et trafikuheld, kan det være rigtig svært at lappe personen ordentligt sammen. Men vi gør alt, der står i vores magt for at sørge for, at den afdøde kan vises frem for de pårørende. Vi kan se, hvor meget det betyder for dem at få den forsikring for, at det altså er deres elskede far, mor eller hvem det nu er, der er død,« fortæller Jan Madsen.

Af og til må de to kapelassistenter dog erkende, at det ikke er muligt at få den døde gjort pæn.

»Er vedkommende sprunget ud foran et tog eller er indebrændt, er der ikke meget, vi kan gøre. I de værste tilfælde fraråder vi de pårørende at se den døde, fordi det kan være et rigtig grimt syn. Sådan bør de ikke huske den, de har mistet,« forklarer han.

Gør klar til obduktion
De to kapelassistenter hjælper også til ved de obduktioner af lig, der finder sted i kapellet. Da er det deres opgave at klargøre den døde, så patologen kan komme til. Udover at fjerne tøjet, er det også deres opgave at åbne liget, tage organerne ud og lukke og sy sammen, når patologen er færdig.

»Man tænker da over det, de første gange, man skærer et lig op. Det er grænseoverskridende. Men det er en del af jobbet, og man lærer samtidig rigtig meget af det,« forklarer Niels Jensen.

At udtage organer og at sy pænt sammen har de to lært på nogle af de overbygningskurser, der har taget efter deres portøruddannelser.

Ulykker glemmes aldrig
»Det sværeste er altid, når det er børn, der dør. Det er så uforståeligt. En der dør som 80-årig, det kan jeg forholde mig til,« forklarer Jan Madsen.

Selvom der hvert år er omkring 950 døde mennesker, der kommer til sygehuskapellet, er der stadig episoder, der står helt klart stadigvæk. Især voldsomme ulykker glemmer de to ikke, men kan derimod stadig huske specifikke detaljer om hvor, hvornår og hvordan.

»En episode, der har berørt mig dybt, var, da jeg skulle lægge mor og barn i samme kiste. Det glemmer jeg aldrig. Det er den slags, der gør rigtig ondt,« fortæller Jan Madsen.

Det har dog ikke fået ham til at ønske at skifte job.

»Vi gør et godt og vigtigt stykke arbejde, og det kan jeg gode lide. Den dag, jeg bliver en kold og kynisk skid, da siger jeg op. Så har jeg ikke noget at gøre her mere.«

Godt med tid alene
Udover at assistere ved hospitalsobduktionerne og stå for fremvisninger hører det til deres job at arkivere forskellige prøver fra eksempelvis bortopererede vorter.

»Af og til er det rigtig godt lige at gå alene ind og arkivere prøver en halv times tid og få lidt afstand på det, der foregår i kapellet et øjeblik. Det kan også være med til at lade mig lidt op igen, så jeg er klar til næste fremvisning,« fortæller Niels Jensen.

Afhængige af hinanden
»Vi er meget afhængige af, at vi kan læsse af på hinanden og få snakket tingene igennem med hinanden. For det er et rigtig barskt job,« siger Niels Jensen.

Desuden har man som kapelassistent tavshedspligt, så det er begrænset, hvad de kan og må fortælle deres familier, når de kommer hjem.

Til trods for det barske erhverv er humor en vigtig del af hverdagen.

»Der er ingen, der kommer her, når de er glade. Derfor er det så vigtigt, at vi kan holde humøret oppe på hinanden. Der er det rigtig godt at have en god, sort humor. Ellers er det ikke til at have sådan et job,« forklarer Niels Jensen.

Han understreger dog, at den sorte humor aldrig bliver taget i brug henover en af de døde. Her er det respekten for den døde, der kommer først.

tak. Jan Madsen bliver meget rørt, når pårørende efter noget tid sender et kort og siger tak eller kommer forbi. Det bekræfter ham i, at det er et vigtigt arbejde, han udfører. Foto: Richard Sylvestersen
Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Østjylland For abonnenter

Fantastisk udsigt: Gammel campingplads bliver til eksklusive sommerhusgrunde helt nede ved stranden

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Dansk atomaffald skal begraves: Sådan finder vi ud af hvor

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Annonce