Annonce
Kultur

De spiller i Asien, Australien, USA og Europa: 30 år med hele verden som scene

Teater Refleksion modtog søndag Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris for sit arbejde med dukke- og animationsteater. Med æren følger 50.000 kroner. Bjarne Sandborg stiftede teatret i 1990, og det fejrer i år 30 års jubilæum med et års coronaforsinkelse. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Teater Refleksion kan med et års coronaforsinkelse fejre 30 års jubilæum. Det prisvindende århusianske teater nyder i dag stor international efterspørgsel. Derfor ramte Covid-19 også hårdt, da teatret måtte indstille al turnéaktivitet i 2020.

AARHUS: 2020 skulle have været endnu et travlt rejseår for Teater Refleksion. En måneds turné til Kina var på plads, ligesom der også var lavet aftaler om at vise forestillinger i Tyskland, Frankrig, Holland og Norge.

- Vi havde også lagt løse aftaler ind i kalenderen i Taiwan og Japan, fortæller teaterleder Bjarne Sandborg, der etablerede Refleksion i 1990.

Året skulle samtidig markere dukke- og animationsteatrets 30-års jubilæum og et ekstra stort program var sendt i trykken.

Annonce

Men som bekendt kom en vis virus fejende ind over verden, og teatret måtte i stedet lukke ned i det meste af 2020 og aflyse al rejseaktivitet.

- Men vi kunne producere, så det gjorde vi, og har skabt to nye forestillinger, siger han.

Den ene - "Om lidt er alting nu" - blev solgt til Randers Teater, hvor den blev set af over 1000 børn. Men snart får også det århusianske publikum muligheden, når forestillingen vises på hjemmebane i ’Jyllandsgaarden’ i Frederiksgade, hvor teatret har haft til huse i 10 år.

Stadig mærket af Covid-19

Herhjemme er corona-krisen afblæst som samfundskritisk sygdom, men sådan er det ikke alle steder i verden.

- Vi har lige hørt fra Taiwan, hvor vores turnéaftale er blevet skubbet frem til 2023. Vi håber, at sæsonen 2022-23 kommer til at løfte sig, men så skal virus holdes i ave i hele verden, siger Bjarne Sandborg, der fortæller at corona har haft nogle vidtrækkende konsekvenser for det århusianske teater.

Engang var dukketeater noget, folk forbandt med Anna og Lotte, og det var kun for børn. De seneste 15 år er der virkelig sket meget.

Bjarne Sandborg, teaterleder Teater Refleksion

- Det er slemt nok, at vi ikke har fået publikum ind her i huset, men der er vi blevet hjulpet af hjælpepakker. Det, der virkelig slår, er, at vi mister en masse turnéindtægter, for der plejer vi at have en god egenindtægt og et godt overskud. Så det rammer os hårdt, forklarer Bjarne Sandborg.

Teaterleder Bjarne Sandborg håber, at corona bliver holdt i ave, så Teater Refleksion kan komme på planlagte turnéer i Japan og Taiwan i 2023. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Han håber, at Refleksion kan få del i Aarhus Kommunes og Salling Fondenes fælles hjælpepakke for 2021, som kan være med til at hjælpe på økonomien, selvom det ikke bliver en totaldækning af tabet.

Annonce

Operahuset og Broadway

Teatret har fejret den runde fødselsdag ved at se fremad. 30 år betyder ikke, at man hviler på laurbærrene.

- En gang drømte jeg om, at teatret havde et fast ensemble, men jeg er glad for, at det ikke skete. Fleksibiliteten er en fordel. Vi kan have flere forestillinger på turné og lave aktiviteter her i huset på én gang. Samtidig har det givet os nogle helt andre impulser, fordi vi samarbejder med så mange forskellige og også yngre kræfter, siger Bjarne Sandborg, der af flere omgange har arbejdet tæt sammen med kolleger i Irland, Skotland og Frankrig.

Modtager af Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris 2021

Søndag 19. september modtog Teater Refleksion Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kroner.

Teatret fik rosende ord med på vejen, da Refleksion "ambitiøst og med nysgerrighed formår at favne børnene i et fællesunivers, som man normalt ikke er sammen i".

"Teater Refleksion er et nysgerrigt og ambitiøst animationsteater, som skaber poetiske og særegne universer fyldt med humor, magi og menneskelige dybder. De arbejder med atmosfære og mødes med deres børnepublikum i nogle tilstande, hvor børnene har tid til bare at være og sanse de billeder og indtryk, de møder."

Refleksion har gennem årene fået flere faste samarbejdspartnere. En af dem er Reumert-pris-vindende Teater MY, som teatret i 2006 lavede forestillingen "Himmelsange" med. Den er siden blevet spillet over alt i verden blandt andet i operahuset i Sydney og på Broadway i New York.

- Efter den succes tænkte vi, at det kunne være spændende at lave en forestilling sammen igen. Vi kigger altid på, hvad vi kan finde af nye konstellationer og nye fortællemåder. Derfor er vi denne gang gået sammen med Livingstones Kabinet om forestillingen "Om lidt er alting nu". Den forventer vi os meget af og laver også en engelsk version, fortæller Bjarne Sandborg.

Annonce

Mere end Anna og Lotte

Refleksion er i dag det eneste dukke- og animationsteater i Danmark, der har sin egen stationære scene, som er dedikeret til genren.

- Engang var dukketeater noget, folk forbandt med Anna og Lotte, og det var kun for børn. De seneste 15 år er der virkelig sket meget. Blandt andet har Bådteatret i København lavet voksenforestillinger, og dukker bliver inddraget mere i 'almindelige' forestillinger. Det Kongelige Teater har i deres opsætning af "Hobitten" (som også kommer til Moesgaard, red.) ladet nogle af de bærende roller blive spillet af kropsstore dukker. Det havde været utænkeligt for 20 år siden, mener Bjarne Sandborg, der også fungerer som instruktør og dukkefører på teatret.

26. september blænder Refleksion op for "Rejsen", der er en co-produktion med Teater Spektaklo. Den spiller til og med 29. september.

Teater Refleksion

I 2020 var det 30 år siden at Teater Refleksion blev etableret. Jubilæet blev udskudt på grund af coronapandemien og markeres nu med et fyldigt sæsonprogram.

Teateret har gennem alle årene specialiseret sig i dukke- og animationsteater og er det eneste af sin slags i Danmark, der har egen stationær scene. Refleksion har i 10 år haft til huse i Frederiksgade 72b, Aarhus.

Refleksion er internationalt anerkendt for sine forestillinger og turnerer i store dele af verden. Teatret har modtaget to Reumertpriser.

Teatret er etableret af Bjarne Sandborg, 63 år, der fortsat er teaterleder. Han er desuden instruktør og dukkefører.

Teatrets fulde program kan ses på refleksion.dkAnnonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce