Annonce
Randers

De timelange køer er pist væk: Hver tredje har fået første stik - og det kan mærkes

Køerne ved regionens testcentre er en saga blot. Arkivfoto: Annelene Petersen
Lige over hver tredje borger i Region Midtjylland har fået deres første stik, og det betyder, at køerne ved de midtjyske testcentre er forsvundet som dug for solen. Der er dog ikke planer om at begrænse testkapaciteten lige foreløbig.

Randers: I Region Midtjylland er man netop gået i gang med at vaccinere de 48-49-årige og de 16-17-årige.

Over hver femte af regionens borgere er færdigvaccinerede, og over hver tredje har fået det første stik. Samtidig er testkapaciteten blevet øget løbende, der er blevet ansat nye podere og åbningstider i testcentrene er blevet udvidet.

Men kan det mærkes på de ellers udskældte ventetider? Vi har spurgt Falck og Region Midtjylland, om de mange vaccinerede borgere kan mærkes på testkøerne.

Annonce

Hvis man logger ind på coronaprøver.dk mandag 31. maj, er der stadigvæk et væld af testtider at tage af - både på dagen, og de kommende dage.

Den lægefaglige direktør på præhospitalet på Regionshospitalet Randers Per Sabro Nielsen bekræfter, at der de seneste par uger har været færre, der har booket tid til test.

- Vi har en kapacitet på cirka 36.000 PCR-tests dagligt i Region Midtjylland, og de seneste par dage er den ikke blevet brugt. Søndag blev 28.000 testet og lørdag var vi helt nede på 21.000, forklarer han.

Selvom der er store udsving i tallene fra dag til dag, er det stadigvæk mandag og torsdag der er de mest populære testdage. Her er de oppe omkring fuld kapacitet, men man kan alligevel tydeligt se en udvikling, fortæller den lægefaglige direktør.

- Vi kan se, at der har været en svag men stabil nedgang i antallet af tests de sidste to uger. Vi har heller ikke fået nogen klager over kø i den periode, forklarer Per Sabro Nielsen.

Ingen kø hos Falck

Det kan Iben Thriege, der er daglig leder af Falcks testcentre i Randers og på Djursland nikke genkendende til.

- Vi har nærmest ingen køer længere, så det er jo dejligt, at vi har fået bugt med det problem, fortæller hun.

Men derfor er de ikke færdige med at optimere på testkapaciteten, fortæller hun.

- Nu skal vi til at kigge til Djursland. Når folk rykker ud i sommerlandet, skal vi jo rykke med, og udbyde tests, der hvor folk er.

Hun forklarer, at Falck er meget varsom med at begynde at drosle ned.

- Snart får børn og unge, der er vant til at blive testet i skolerne sommerferie, og så skal de jo sluses ind i det almindelige testsystem, siger hun.

Så der er ingen planer om at begrænse kapaciteten lige foreløbig. Skal der ske større ændringer, er det også en politisk beslutning, forklarer lægefaglige direktør på præhospitalet på Regionshospitalet Randers Per Sabro Nielsen.

Hvornår skal vaccinerede testes?

14 dage efter man har fået første stik coronavaccine, kan bevis på dette bruges som coronapas, og man behøver derfor ikke længere testes regelmæssigt.

Hvis man har været i kontakt med en coronasmittet, behøver man ikke isolere sig og lade sig teste, med mindre man udvikler symptomer på covid-19.

Vaccinerede borgere, der defineres som nære kontakter, kan undlade at selvisolere sig og lade sig teste, med mindre de udvikler symptomer på covid-19.

Færdigvaccinerede skal stadigvæk følge retningslinjer om selvisolation og test, hvis man udvikler symptomer på covid-19, uanset hvornår disse symptomer optræder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Skyder historie om Tosin-salg ned: Søren P vil have profilerne med ud i Europa

Annonce