Annonce
Debat

Debat: Ålegræs er havets gave til klimaet

Maria Reumert Gjerding

Debat: Ålegræs. Det er ikke hokus pokus fremtidssnak. Det er ikke noget, vi først skal udvikle. Tværtimod er ålegræs naturens egen intelligente teknologi, der kan optage og binde CO2. Den er udviklet og fintunet gennem årtusinder og ålegræs er en af vores allerbedste allierede i klimakampen.

Ålegræs står som store svajende skove lige under havoverfladen i vores fjorde og havområder omkring Danmark. Det er en del af det levende fantastiske økosystem, der giver os en rig natur. Ålegræsset er et vigtigt opvækstområde for fiskeyngel og er dermed afgørende for de fiskebestande, der gør havet levende, og som gavmildt har givet os sunde fødevarer gennem tusindvis af år. Krabber, snegle og muslinger har også hjemsted i ålegræsengene som også giver føde til havets fugle. Verdensnaturfonden WWF anslår, at en havbund med planter som fx ålegræs i gennemsnit har 30 til 40 gange mere liv end en havbund uden beplantning. Samtidig fungerer havgræsset som bølgedæmpere og udgør et naturligt kystværn.

Nu viser ny forskning, at ålegræs også binder enorme mængder CO2. Sammen med svenske universiteter påviser Syddansk Universitet, at ålegræs binder CO2 mindst lige så godt som skov på landjorden. Studiet viser for første gang, at når ålegræs forsvinder, bliver der udledt store mængder kulstof og kvælstof, og det CO2, som ålegræsset ellers ville binde på fjordens bund, ryger i stedet ud i atmosfæren og bidrager negativt til drivhuseffekten. Hver gang, en hektar ålegræs forsvinder, frigives der 60 ton kulstof. Det svarer til 220 ton CO2 eller det samme som 17 danskeres årlige CO2-aftryk. Forskerne anslår, at det vil koste en million kroner at klimakompensere hver eneste tabte hektar ålegræs . Det er altså en dyr forretning at ødelægge naturen, hvilket ikke desto mindre er, hvad vi har gjort. I løbet af de sidste 130 år har vi udryddet omkring 70 procent af havets tang- og ålegræsarealer der førhen lå som et kilometer bredt levende bælte omkring vores kyster. Ødelæggelserne sker når vi fx flytter rundt på havbunden for at udvide havneområderne - også kaldet ’klapning’, det sker når vi nærmest systematisk udleder spildevand til havet og når vi bruger voldsomme metoder til fiskeri med gentagne bundtrawl og muslingeskrab.

Annonce

Vi skal gøre noget ved alt sammen. Men lige nu og her har politikerne muligheden for at rydde op i den største trussel mod havnaturen og ålegræsset: kvælstof. Kvælstof bruges på markerne til at gødske afgrøderne, men overskuddet af kvælstof, er så enormt at det også strømmer ud i fjorde og i havet.

Her sætter de store mængder kvælstof skub i væksten af små hurtigt voksende alger i vandet, som skygger ålegræsset væk og efterlader en gold ørken på havbunden. Det giver omfattende iltsvind med fiskedød og endnu mere ørkendannelse til følge. Det er derfor helt afgørende, at mængden af kvælstof reduceres betragteligt på land, og det kan politikerne sikre nu, hvor de skal finde en løsning på, hvordan et af de mest klimabelastende erhverv herhjemme skal bidrage til at gøre reducere Danmarks CO2 udledning.

Min opfordring er, at ålegræs bliver et omdrejningspunkt i de nuværende forhandlinger. For det er naturens gave til klimaet og til biodiversiteten. Helt konkret skal udledningen af kvælstof reduceres. Der skal bruges mindre kvælstof på markerne og samtidig skal der tages jorder ud af landbrugsdriften. De jorder vil tilbageholde mængderne af kvælstof, før det når vandmiljøet. Vi vil altså med et slag kunne indfri en række mål i for eksempel Vandrammedirektivet, Havdirektivet, biodiversitetsmål, sprøjtemiddelstrategi osv

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce