Annonce
Debat

Debat: Øget fokus på arbejdsmiljø kan give færre syge medarbejdere

Refusion: For nylig (den 8. oktober) klandrede Venstres Anni Matthiesen regeringen for vores forslag i næste års finanslov om at forlænge den arbejdsgiverbetalte periode i sygedagpengeloven med 10 dage. Det vil betyde, at virksomhederne vil ansætte færre på kanten af arbejdsmarkedet, lyder kritikken. Hun taler lige frem om store konsekvenser.

Det undrer mig, at Venstres ordfører har så ringe tiltro til virksomhederne, eller også overdriver hun helt bevidst.

Virksomheder kan nemlig stadig få fuld refusion allerede fra første sygedag for de medarbejdere, der lider af en langvarig eller kronisk sygdom. Derudover vil arbejdsgivere, der ansætter folk i fleksjob, også fortsat kunne få refusion fra første sygedag. De regler, som holder hånden under de, der er på kanten af arbejdsmarkedet, ændrer vi ikke på.

Men det er rigtigt, at vi med finansloven beder erhvervslivet bidrage mere til den fælles velfærd efter en lang årrække med vækst. Det, mener vi, ikke er urimeligt. Til gengæld kan virksomhederne jo slippe for regningen, hvis de får nedbragt sygefraværet for deres ordinært ansatte. Og netop det er noget, som regeringen og jeg har fokus på.

Vi giver med forslaget både de private og offentlige arbejdsgivere et incitament til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge sygefravær, så færre medarbejdere forhåbentlig bliver syge af at gå på arbejde. Det, mener jeg, giver god mening.

Annonce
Peter Hummelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En syg kultur i byrådet

Knægtelse af kommunalt ansattes ytringsfrihed. Magtmisbrug. Mistillid. Usikkerhed. Angst. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når to eksperter i kommunale forhold kommenterer på Henning Jensen Nyhuus’ forsvar for, hvorfor det er nødvendigt at kigge i medarbejderes personlige papirer. De to eksperter retter en sønderlemmende kritik mod Nyhuus’ argumentation. Som forhenværende borgmester i Randers Kommune er Henning Jensen Nyhuus en erfaren politiker. En politiker, der i to perioder som borgmester og siden som menigt medlem har været med til at præge politikken og det politiske miljø i Randers Kommune. Netop derfor er det så voldsomt beskæmmende, at han har bragt sig i en position, hvor han – helt berettiget – må stå på mål for en så skarp og direkte kritik. Nyhuus' argument om, at en ansats ytringer i en offentlig debat og en anden ansats klage over ham, berettiger politikere til at stikke deres næser i medarbejdernes personlige papirer i kommunen, holder ikke. Det er så langt fra at være i orden, som det overhovedet kan være. Og som professor Kurt Klaudi Klausen siger om det læserbrev, hvor Nyhuus fremsætter sine holdninger, så vidner det om ”…manglende forståelse for den arbejdsdeling, der er mellem politik og administration…”, ”…en kultur præget af mistillid og om et pres, der lægges på medarbejderne fra politisk hold, som må skabe usikkerhed, hvis ikke angst for, hvad der bliver det næste…” Denne sag er blot et foreløbigt lavpunkt i, hvordan et betændt og ekstremt dårligt politisk miljø udmønter sig i Randers Kommune. Vi har før set flere eksempler på den manglende forståelse af, hvad der er politik, og hvad der er administration, og nu har vi to eksperters præcise vurdering af, hvad det fører med sig, når politikere ikke formår at holde sig til deres del af banen. Alle i Randers Kommune kan med rette forvente, at byrådsmedlemmerne – og ikke kun Nyhuus – gør sig seriøse overvejelser om, hvad deres rolle egentlig er. Og hvorfor de er i politik.

Annonce