Annonce
Debat

Debat: 10 dage der kan tabe dem, der både vil og kan

Arbejdsmarked: Det lyder jo overkommeligt, med en forskel på ”blot” 10 dage, eller et spring fra 30 til 40 dage, hvor arbejdsgivere af egen lomme skal betale for ansattes sygefravær. Resultatet vil ifølge regeringen, der selv har fremsat finanslovsforslaget, indbringe 460 mio. kr. i 2021.

Et stort beløb, især når man som finansordfører Rune Lund fra Enhedslisten har udtalt: ”vi tror ikke, at det vil gøre den store forskel, om det er 30 eller 40 dage, arbejdsgiverne skal betale”. Jeg emner i al beskedenhed, at Rune Lund tager fejl. Både for de personer, der står på kanten af arbejdsmarkedet, for arbejdsgiverne og for en stor del af det offentlige.

Hensigten er, at det skal fordre et mere rummeligt arbejdsmarked: ”En længere arbejdsgiverperiode vil betyde, at det bedre kan betale sig for den enkelte arbejdsgiver – både private og offentlige arbejdsgivere – at føre en aktiv sygefraværspolitik”, står der i regeringens finanslovsforslag.

Men både private og offentlige arbejdspladser har allerede meget veltrimmede og aktive trivsels- og sygefraværspolitikker, der tager hånd om de langtidssyge medarbejdere. Helt ærligt S, forslaget er jo mere en økonomisk malkemaskine end et arbejdsmarkedstiltag.

For forslaget tager slet ikke højde for rekrutteringen af de mennesker, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Personer, der på grund af fysisk eller psykisk skrøbelighed står med det ene ben i fast arbejde, og det andet i arbejdsløshed, vil forslaget ikke gavne. Dem vil der nu være en større risiko ved at ansætte. Det harmonerer ikke med virksomhedernes generelle problemer med at skaffe arbejdskraft.

Det er ikke dét, som vi i Radikale Venstre, forstår ved et rummeligt eller fleksibelt arbejdsmarked. Inden man glæder sig for meget over det forestående provenu som forslaget - tilsyneladende - indbringer, er det værd at huske på, at kommunale og regionale arbejdspladser også bliver indbefattet af ændringen. Og det bliver en gedigen regning for det offentlige. Omkring en tredjedel af provenuet er offentlige kroner, der flyttes fra den ene lomme til den anden – nærmere bestemt fra kommuner og regioners lommer til Statens lomme. Det bliver derved en skjult omprioritering på det offentlige niveau, som kommunerne og regionerne kun kan spare sig ud af.

Det er jo som at fodre hunden med sin egen hale. Det burde man nu også kunne se i Enhedslisten. Og det er en fuldstændig unødvendig skat på det rummelige arbejdsmarked, som vi kender det.

Annonce
Kathrine Olldag
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Smuk som et stjerneskud

Sjældent har vi set vores skønne Randers smukkere end netop nu. Mens vi nærmer os årets mørkeste dag, er der lys overalt i vores by. Lysets by skinner i vintermørket og lyser op i en måned, der ellers er mørk og våd og kold. Julebelysningen i gågaderne i vores hyggelige, historiske middelaldermidtby skaber varm stemning i Slotsgade, Torvegade, Sct. Mortens Gade, Brødregade og Houmeden. Selv på Rådhustorvet synes lyset i vinduerne i byrådssalen at være varmt. Bevæger vi os væk fra midtbygaderne, fremstår også området omkring havnen og åen som et julehyggeligt åndehul. Julebelysningen på havnekontoret og parkeringshuset stråler om kap med belysning, granguirlander og juletræer på stibroen, Randersbro og den blå bro. Sparekassen spiller smukt med på Tronholmen - i lighed med den lysende hest i Søndergade. Lidt længere mod vest lyser regnskovens kupler grangrønt i vintermørket. Smuk som et stjerneskud skinner vores by smukkere end mange andre julebyer. Den side af Randers skal vi også huske at se og huske at glæde os over og huske at dele med andre. Danmarks smukkeste juleby fortjener at få besøg fra andre byer, og derfor skal vi huske at fortælle vidt og bredt om byen, der er vores, byen, vi elsker at være en aktiv del af og leve vores gode liv i. Også selv om der er sager i vores by, der i særklasse mangler julefred. Her i mediehuset glæder vi os hver morgen over det smukke syn, der møder os, når vi møder på vores nye arbejdsplads på øverste etage af SCS-Huset på Randers Havn. Overalt i synsfeltet er broer og bygninger klædt i julehyggelig belysning, der giver os en glad begyndelse på dagen. Vores morgenoplevelse i denne decembermåned vil vi gerne dele med vores læsere, og derfor byder vi tirsdag, onsdag og torsdag 90 læsere indenfor, 30 hver morgen. Vi serverer et rundstykke, en kop kaffe og verdens smukkeste juleudsigt, og vi giver en lille julegave. Abonnenter kan gratis løse billet på Avisfordele.dk. Se det hele lidt fra oven. Og se Randers fra den smukke side.

Randers

Randers Egnsteater kan ikke få armene ned igen: Velgørenhedskoncert blev en kæmpe succes

Annonce