Annonce
Debat

Debat: 10 dage der kan tabe dem, der både vil og kan

Arbejdsmarked: Det lyder jo overkommeligt, med en forskel på ”blot” 10 dage, eller et spring fra 30 til 40 dage, hvor arbejdsgivere af egen lomme skal betale for ansattes sygefravær. Resultatet vil ifølge regeringen, der selv har fremsat finanslovsforslaget, indbringe 460 mio. kr. i 2021.

Et stort beløb, især når man som finansordfører Rune Lund fra Enhedslisten har udtalt: ”vi tror ikke, at det vil gøre den store forskel, om det er 30 eller 40 dage, arbejdsgiverne skal betale”. Jeg emner i al beskedenhed, at Rune Lund tager fejl. Både for de personer, der står på kanten af arbejdsmarkedet, for arbejdsgiverne og for en stor del af det offentlige.

Hensigten er, at det skal fordre et mere rummeligt arbejdsmarked: ”En længere arbejdsgiverperiode vil betyde, at det bedre kan betale sig for den enkelte arbejdsgiver – både private og offentlige arbejdsgivere – at føre en aktiv sygefraværspolitik”, står der i regeringens finanslovsforslag.

Men både private og offentlige arbejdspladser har allerede meget veltrimmede og aktive trivsels- og sygefraværspolitikker, der tager hånd om de langtidssyge medarbejdere. Helt ærligt S, forslaget er jo mere en økonomisk malkemaskine end et arbejdsmarkedstiltag.

For forslaget tager slet ikke højde for rekrutteringen af de mennesker, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Personer, der på grund af fysisk eller psykisk skrøbelighed står med det ene ben i fast arbejde, og det andet i arbejdsløshed, vil forslaget ikke gavne. Dem vil der nu være en større risiko ved at ansætte. Det harmonerer ikke med virksomhedernes generelle problemer med at skaffe arbejdskraft.

Det er ikke dét, som vi i Radikale Venstre, forstår ved et rummeligt eller fleksibelt arbejdsmarked. Inden man glæder sig for meget over det forestående provenu som forslaget - tilsyneladende - indbringer, er det værd at huske på, at kommunale og regionale arbejdspladser også bliver indbefattet af ændringen. Og det bliver en gedigen regning for det offentlige. Omkring en tredjedel af provenuet er offentlige kroner, der flyttes fra den ene lomme til den anden – nærmere bestemt fra kommuner og regioners lommer til Statens lomme. Det bliver derved en skjult omprioritering på det offentlige niveau, som kommunerne og regionerne kun kan spare sig ud af.

Det er jo som at fodre hunden med sin egen hale. Det burde man nu også kunne se i Enhedslisten. Og det er en fuldstændig unødvendig skat på det rummelige arbejdsmarked, som vi kender det.

Annonce
Kathrine Olldag
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Randers mod Racisme arrangerer demonstration: Drop truslen mod Nørrevangsskolen

Leder For abonnenter

Hvilke konsekvenser, Frank Nørgaard?

”Jeg opfatter denne misgerning som direkte underminerende for Danmark, og finder det utilstedeligt i en folkeskole (...), og det vil få konsekvenser.” Hvis man ikke vidste bedre, kunne nogen efter byrådspolitiker Frank Nørgaards nylige facebookopslag måske foranlediges til at tro, at Nørrevangsskolen i sidste uge havde haft besøg af en islamisk hadprædikant. Der var nu blot tale om fjerdeklasseseleven Hadi, der på ganske fredelig vis holdt et oplæg om religion for sine klassekammerater og havde iført sig et muslimsk klædningsstykke. Oplægget er naturligvis helt i tråd med folkeskolens egen formålsparagraf, hvor målsætningen blandt andet er at bidrage til elevernes forståelse af andre kulturer. At en skole fjerner hadske kommentarer fra deres egen facebookvæg, som jo er beregnet til information til skolens egne elever og deres forældre, og nægte at lade sig bruge i et politisk spil, er naturligvis helt efter bogen. Hvis ikke drevne politikere kan finde ud af at formulere deres uenighed i en ordentlig og sober tone, må de finde sig i risikoen for at blive slettet, når de insisterer på at føre debatten et sted, hvor den ikke hører hjemme, og hvis de insisterer på at føre den på et uanstændigt og uværdigt niveau. Her nogle dage efter det oprindelige opslag, mener Frank Nørgaard, at DF i Randers bliver udsat for udskamning af de mange facebookbrugere, der ikke er enige med deres betragtninger i den aktuelle sag. Det er paradoksalt, at politikerne hermed har taget martyrrollen på sig i deres kamp i frontlinjen mod landets muslimer, og at de eneste hadprædikanter, der er at få øje på, er de politikere, der tilsyneladende vil gøre alt, der står i deres magt, for på de sociale medier at tegne et misvisende billede af en hel religions udøvere og gerne tager en ung skoleelev som gidsel for at fremme egne budskaber. Hvad bliver konsekvensen så, Frank Nørgaard og kompagni? Skal skolen i Randers eller andre offentlige institutioner frygte for repressalier, eller vil vi se den i resultatet ved næste kommunalvalg?

Randers For abonnenter

Lærerforeningen tager afstand fra facebook-kommentarer: Byrådsmedlemmer har handlet uansvarligt

Annonce