Annonce
Debat

Debat: Afskaffelse af pseudoarbejde endt som grøftegravende pseudodiskussion

To debattører, Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen, vil afskaffe pseudoarbejde – altså den slags arbejde, der ikke bidrager med noget reelt, men blot opfinder nye opgaver til sig selv. Man forstår på de to debattører, at der er meget af den slags arbejde i det offentlige, selvom det er svært at blive klog på, hvilke arbejdsopgaver det mere præcist er, der ikke længere skal udføres.

Statsministeren har også meldt sig under fanerne – også hun vil til kamp mod pseudoarbejde. Og hvem vil egentlig ikke det? Hvis et stykke arbejde ikke bidrager med værdi, er der vel ingen grund til, at det udføres.

På den måde er det en relevant diskussion, som Nørmark og Jensen rejser, men desværre kører de af sporet allerede fra starten. I hvert fald foreslår de i Politiken et ”ansættelsesstop for akademikere i administrationen.” Vi kan åbenbart ikke overlade det til lederne i stat, regioner og kommuner at ansætte de folk, der er brug for, uanset uddannelse. Nej, det er de universitetsuddannede, der skal gøres kort proces med.

Dermed får man det indtryk, at det slet ikke drejer sig om at bekæmpe overflødigt arbejde, men om at bekæmpe akademikere. Hvorfor ellers fortælle dem, at deres arbejde ikke er noget værd, og at det ville være bedre, hvis de blev hjemme? Resultatet er desværre forudsigeligt: En vigtig debat reduceres til en grøftegravende pseudodiskussion, som ikke bidrager med noget reelt. Klogere er vi i hvert fald ikke blevet.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fri vilje er et fremmedord: 3F's tankegang er totalitær

Menneskers ret til at træffe frie valg om egne forhold burde ikke være til diskussion. Det er den så alligevel. Fagforbundet 3F tror for eksempel på det modsatte, nemlig det såkaldte kollektivs ret til at tvinge lønmodtagere og arbejdsgivere ind i 3F's overenskomster. Det så vi i al sin grufuldhed, da medarbejdere i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn mobbede en kollega og nedlagde arbejdet, fordi han foretrak ingeniørernes fagforening frem for 3F. Næstformanden i bagagearbejdernes klub blev på en lydoptagelse afsløret i at overfuse og true kollegaen, og det var jo ikke så heldigt, når 3F nu påstår, at sådan opfører man sig aldrig. DR har også dokumenteret tidligere og lignende udskamning af medarbejdere i lufthavnen, som fravalgte 3F. Nu ser vi så i Vestjylland en sag, der ikke er identisk, men som rummer akkurat samme tankegang fra 3F's side: Vi alene ved, hvad der er bedst for lønmodtagerne i Danmark, og får vi ikke vores vilje, kan det blive ubehageligt. Som avisen Danmark skrev forleden, er en anlægsgartner fra Borris ved Skjern og hans 30 medarbejdere glade for overenskomsten med Kristelig Arbejdsgiverforening, men da 3F's folk ser gartnerens bil på byggepladsen ved det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning, får gartneren fem dage til at skrive under på en overenskomst med 3F, hvis han ikke vil rammes af konflikt. Han skriver under, men medarbejderne er utilfredse med 3F og vil hellere tilbage til den kristelige overenskomst, så nu har gartneren opsagt hos 3F igen. Nu er det spændende så, om 3F starter en konflikt mod gartneren, som kan koste hans virksomhed livet og medarbejderne jobbet. Det er utåleligt, at vi i 2019 skal have den diskussion. Fagforbundene har gjort og gør meget værdifuldt for deres medlemmer, men det må og skal være en frivillig sag for både arbejdsgivere og lønmodtagere, hvor de vil organisere sig. Hvis de altså vil. Sådan er dansk lov. 3F's tankegang, som sætter kollektivet over individets frie valg, er og bliver totalitær.

Randers

Kirkegårdsleder: Det koster 100.000 kroner at rense skændede gravsten

Kultur For abonnenter

Randers-præst: Hærværk mod den jødiske kirkegård gør ondt ind i sjælen

Randers

Israels ambassadør kommer til Randers: - Det er meget bekymrende og trist

Annonce