Annonce
Debat

Debat: Danmark er de sprogløse verdensborgeres land

Udtrykket ’match point’ forbindes normalt med diverse sportsgrene. Uden for sportsverdenen betyder ordet match ’overensstemmelse’, for eksempel i udtrykket ”et godt match”.

Det er formentlig især den sidste betydning, Aarhus Universitet (AU) har i tankerne, når det i foråret lægger universitet til et stort, internationalt seminar under overskriften MatchPoints. AU er dog nok ikke ked af dobbelttydigheden. Og det engelske udtryk ligger jo godt i munden.

Under seminaret – tre dage i slutningen af april – sættes der fokus på de dansk-tyske relationer. Der vil være forelæsninger af topakademikere, diskussioner med toppolitikere og musikalsk indslag af det ypperste inden for klassisk musik (Beethoven).

Der vil være rektorer, professorer, ambassadører, og det journalistiske koryfæ Anne Applebaum kommer hele vejen fra USA. Seminaret er et af højdepunkterne i det dansk-tyske venskabsår 2020 – på niveau med Nationalmuseets Tysklandsudstilling. Der må være noget at glæde sig til, for dem der holder af kulturel og sproglig mangfoldighed på højeste niveau.

Nej, det er der faktisk ikke. Der vil ikke blive sagt et ord på tysk – og heller ikke på dansk for den sags skyld. Alt, ALT, foregår på engelsk. Der kan selvfølgelig være et hensyn at tage til de potentielle deltagere, der ikke behersker tysk. Men på AU uddannes der faktisk konferencetolke. Dem har man desværre ikke fantasi nok til at benytte. Danmark er – med Per Øhrgaards ord – blevet de sprogløse verdensborgeres land.

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

31 kopper kaffe: 210.000 kroner

Det er ikke nogen billig kop kaffe, det enkelte byrådsmedlem i Randers Kommune har drukket med chefkonsulent Lars Muusmann fra firmaet af cirka samme navn, og derfor er det mere end almindelig ærgerligt, at det kommunalpolitiske kaffeslabberas øjensynligt ikke har kastet nævneværdige resultater af sig. De 210.000 kroner, som kaffen og konsulentsamtalerne har kostet, er muligvis ikke nogen stor andel af budgettet i en kommune med næsten 98.000 indbyggere, men det er dog 210.000 skattekroner betalt af helt almindelige borgere, som dagligt savner bedre offentlig service overalt. For alle os, der har betalt for kaffen, og for alle os, der dagligt skal leve vores gode liv i en kommune ledet af et byråd, der ikke er i harmoni med sig selv, var det således sørgelig læsning, da denne avis forleden skrev om det lukkede byrådsmøde, hvor chefkonsulenten fremlagde sine anbefalinger efter 31 samtaler med 31 medlemmer af Randers Byråd. Bortset fra borgmester Torben Hansen, der nødvendigvis må påtage sig et medansvar for rekvireringen af konsulenthjælp, var der ikke mange, der formulerede optimisme i anledning af konsulentens anbefalinger. Og det parti, der stod i spidsen for det mistillidsvotum, som var rettet mod kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, og som spillede en væsentlig rolle i rekvireringen af konsulenthjælp, formulerede slet ikke noget og var ikke mulig at få fat i efter det lukkede byrådsmøde. De kan naturligvis have deres gode grunde i Venstre, men deres pludselige ordknaphed i denne sag kan minde om strudsen, der stikker hovedet i busken. Nu skal samtlige gruppeformænd for partier og lister igen snakke med borgmesteren, akkurat som de gjorde det inden jul. Derefter skal hele byrådet igen holde lukket møde. Og måske skal byrådsmedlemmerne have sociale arrangementer med hinanden. Det skal nok blive hyggeligt. Man må håbe, at der snart er noget andet, der hjælper. Også for byrådsmedlemmernes skyld, men først og fremmest for randersborgernes skyld. Den by, hvor alle andre er opsigtsvækkende gode, når det gælder samarbejde, fortjener et byråd, hvis medlemmer også forstår at samarbejde.

Randers

Frank Nørgaard føler sig provokeret af folkeskolelærer: - Hun har selv stukket næsen frem

Randers For abonnenter

Stolt mor til Randers' michelinstjerne: - Vi sagde ikke 'ro på', da han ville være den bedste

Annonce