Annonce
Debat

Debat: Danmark har også ansvar for kvoteflygtninge

I løbet af denne weekend modtager Danmark for første gang kvoteflygtninge, siden den tidligere VLAK-regering i 2017 besluttede at stoppe med at hjælpe nogen af verdens mest udsatte mennesker. De sidste par år kommer til at stå tilbage som en skamplet på Danmarkshistorien, som en tid hvor Danmark svigtede sit internationale ansvar.

Danmark er et af de lande, som nyder rigtigt godt af både import fra og eksport til andre lande – vi er faktisk afhængige af at være en global spiller på markedet. Som en del af det internationale samfund hører også pligter – og vi har som et rigt vestligt land pligt til at hjælpe de allerfattigste i verden.

Når vi indgår internationale aftaler, så forpligter de – og det er pinligt, når Danmark ikke lever op til sit ansvar i forhold til FN’s kvotesystem. Ved at støtte op om kvotesystemet er vi med til at sikre, at flygtninge kan tage til FN’s flygtningelejre og derfra komme videre til lande, hvor de kan starte en ny tilværelse.

Der er så mange flygtninge i verden, som har brug for hjælp, og der er ingen som påstår, at alle flygtningene skal til Danmark – langt fra. Men så længe vi ikke bakker op om FN’s kvotesystem, så bliver det svært at ændre situationen. De mest ressourcestærke flygtninge kan betale sig til hjælp fra menneskesmuglere, som sender dem ud på en meget farefuld færd mod en bedre tilværelsen. En rejse hvor sandsynligheden for, at man aldrig kommer frem, er enormt stor. Hvis vi skal ændre på det, så skal vi forpligte os i internationale samarbejder om at fordele flygtninge mellem de velstående lande.

I weekenden begynder Danmark så igen at tage kvoteflygtninge. 16 styk af de flygtninge, som allermest trænger til hjælp. 16 flygtninge kommer ikke til at ændre på, at Danmark sakker langt bagud i sit internationale ansvar. Men forhåbentligt er det starten på igen at komme til fast at tage hånd om nogen af de mest udsatte mennesker i verden.

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Et sammenhold der varmer

Rigtig mange danskere drog formentlig et lettelsens suk, da Mette Frederiksen på mandagens pressemøde kunne fortælle, at den restriktive sundhedspolitik, der de seneste uger har vendt op og ned på vores alles hverdag, har virket. Kurven af nye syge og antallet af indlagte begynder at flade ud på en måde, der kalder på forsigtig optimisme. Hvis de gode takter fortsætter, vil regeringen iværksætte, at vi igen kan lade virksomheder holde åbent, at studerende sætter sig på den fysiske skolebænk frem for den digitale løsning fra distancen, at vi igen kan møde ind på arbejdspladsen og igen kan begive os ud i den kollektive trafik. Med måde naturligvis og under rammer, der fortsat tager højde for truslen fra coronavirus. Der er selvsagt mange grunde til at glæde sig over, at lokalsamfundene igen har udsigt til at åbne i en form for normaliseret tilstand. Hvor vi igen kan benytte os af de fantastiske kulturelle tilbud, hvor vi igen kan gå på biblioteket, hvor vi igen kan aflevere vores børn i trygge rammer, hvor de kan lege med jævnaldrende, og hvor vi igen kan sætte os i frisørstolen hos den selvstændigt erhvervsdrivende. Men allerstørst grund til glæde giver det at have været vidne til den omsorg, vi har formået at udvise over for hinanden i måske den sorteste tid siden anden verdenskrig. Restauratører, der forærer mad til sundhedspersonale, betjente og andre, der i disse uger gør en ekstraordinær indsats. Mennesker, der tager initiativ til at købe ind og klare ærinder for syge, karantæneramte eller immobile medborgere. En skrædder, der sætter sig til at sy mundbind, fordi det er en måde for ham at hjælpe på, der giver mening. Musikere, der besøger ældrecentre for at sprede glæde midt i ensomheden. Borgere, der i store tal melder sig som vikarer i kommunernes jobbanker for at stå standby, hvis det faste personale skulle blive ramt af sygdom. Borgere, der via facebookgrupper hjælper fremmede med lektiehjælp, opmuntrende ord og anden aflastning. At finde det overskud til andre midt i en skræmmende ny virkelighed. Det kan vi godt være stolte af.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce