Annonce
Debat

Debat: Den grønne omstilling begynder med dit første skridt

Hvad skal vi spise? Hvor skal vi hen på ferie? Hvornår er det tid at udskifte mobilen? Skal jeg cykle til arbejde og børnene i skole, eller kræver vejret en bil? Vigtige spørgsmål i de fleste familier, og svarene findes ofte i en løbende forhandling mellem forskellige behov og holdninger. Eller vi gør, som vi plejer. Ureflekteret – fordi det umiddelbart er det letteste, og fordi meget af det, vi gør i vores liv, er vaner, og de er ikke sådan at lave om på.

Samtidig er der en stigende opmærksomhed på, at vores daglige handlinger og valg sætter spor på planeten og i vores fælles CO2regnskab. Det begynder at gå op for os, at det faktisk har betydning, om vi vælger bil eller cykel, kød eller grønt, Grækenland eller Grenå.

Mange af os har et oprigtigt ønske om ikke bare at tænke på klima og miljø, men også gøre noget konkret i dagligdagen. Men hvad er de kloge handlinger? Nytter det hvis det kun er mig og ikke naboen? Og hvorfor skal Danmark løbe foran, når Polen er fodslæbende, og USA melder sig ud? Legitime overvejelser, som skal med i ligningen, men som også kan blive til gode eller dårlige undskyldninger for, hvorfor det ikke lige er mig, der skal gøre noget.

Meget handler om de vaner og mønstre, vi er vokset op med, og som hænger fast. For det kræver helt bestemt vilje og en aktiv indsats at skabe nye vaner – ikke mindst hvis man skal have en hel familie til at skifte spor. Så er det nemmere at lade være.

Allerførst: Det nytter! Vores hverdag er fyldt med små mikrohandlinger, som i sig selv måske ikke gør den store forskel for verdens tilstand. Men hvis man begynder at lave tilstrækkelige mange små handlinger i den samme retning, gør de en forskel. For en selv – fordi man skaber en bedre balance mellem holdninger og handlinger, og det giver en god mavefornemmelse. For ens familie, venner og kollegaer, som kan lade sig inspirere, og ikke mindst for ens egne og andres børn, der efterligner og lærer af det, vi voksne gør. Måske er din nabo ikke med nu, men det kommer han, for lige nu går det stærkt. Der er en bølge i gang, og hvorfor ikke surfe på den?

Det sidste år har vist, at det virker, når mennesker i milliontal verden over går på gaden, og når danskere, unge som gamle, bruger deres demokratiske stemme og ret til at demonstrere. Det flytter de politiske målsætninger. På samme måde kan vi skabe forandringer ved hver dag have fokus på at lette vores klima- og miljømæssig aftryk på planeten. Og hvis bæredygtighed er for stort en mundfuld i hverdagen, så del den op i 53 små mikrohandlinger. Små skridt og ændringer du kan sætte i gang i hver af årets uger og langsomt gøre til dine nye vaner og rutiner.

Det ligger lige for at indføre en kødfri dag og beslutte at cykle til arbejde eller vælge offentlig transport. Måske ikke hver dag, men nogle gange. Bonus er, at cyklister er både gladere og sundere end bilister ligesom nedsat kødforbrug forlænger livet. Men lige så vigtigt er det at købe mindre af alt det, vi fylder vores hjem og liv med: tøj, elektronik, køkkengrej, møbler osv., da det udgør en stor del af vores CO2 belastning. Ting kan repareres og få forlænget levetid og kan man ikke selv, så er der måske hjælp at hente hos naboen. Vi kan også blive bedre til at deles om værktøj, haveredskaber og de køkkenmaskiner, vi kun bruger sjældent. At dele, bytte, låne og hjælpes ad styrker samtidig de sociale fællesskaber.

I det hele taget er der mange ekstragevinster i at leve et mere bæredygtigt liv. Når vi først får gang i de nye vaner, så opdager vi, at det ikke handler om tab og afsavn, men meget mere om at mærke, hvad der giver glæde og mening i livet. At det kan give os tid og overskud til nærvær og samvær, når vi slipper forestillingen om, at lykken ligger i mængden af ting, vi ejer. Langt vigtigere er antallet og kvaliteten af livgivende relationer. Og de købes ikke for penge

Du kunne jo begynde med at udfordre familiens julevaner. Hvis du tør!

Lone Belling udgiver i begyndelsen af november ”Din bæredygtige kalender” (Muusmann Forlag) med superkort information om inspiration til konkrete mikrohandlinger i hver af årets uger.

Annonce
Lone Belling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Midt i alle DSB's udfordringer er det blevet fjernbussernes æra

Lige siden de første jernbanetog begyndte at køre, har den kollektive trafik forandret sig. I slutningen af 1800-tallet var det en stor gevinst, at man kunne skifte hestevognen ud med tog, også selv om man for eksempel med Randers-Hadsund-banen pænt måtte afvente rangering undervejs. Tidsgevinst og komfort var alligevel afgørende. Allerede i 1927, da jernbanen Viborg-Fårup-Mariager som den sidste i Danmark blev åbnet, var rutebilerne begyndt at tage passagerer fra togene. Og privatbilismen, som i dag er helt afgørende for afvikling af trafik, begyndte for alvor. Krigsårene 1940-45 betød en opblomstring for togtrafikken, og rutebilerne klarede sig nogenlunde ved hjælp af gasgeneratorer. Op gennem 1960erne var privatbilismen blevet en så stor konkurrent til togene, at en politiker som Mogens Camre, dengang endnu socialdemokrat, i ramme alvor foreslog at omdanne banestrækningerne til cykelstier. DSB bidrog selv til den kollektive trafiks deroute ved at nedlægge en stribe lokale baner, herunder strækningen Randers-Ryomgård. Rutebiler, efterhånden kaldt busser, forsvandt ud af privat regi og blev drevet af amtslige trafikselskaber, i dag regionale, og det vil være kendt, at lokal- og regionalbusserne mildt sagt er udfordret i disse år. Til gengæld blomstrer fjernbusserne. For blot få år siden havde Randers én fjernbusrute til og fra København, kendt som Fjerritslev-bussen, fordi den hørte til i denne by. I dag tilbyder det nu tyskejede Flixbus-selskab adskillige forbindelser til og fra København og supplerer tilmed på visse dage nu afgange om natten. Sikkert især beregnet for passagerer, der skal nå tidlige fly fra Kastrup Lufthavn. Til al overflod vil Kombardo Expressen nu stoppe i Randers på turen fra Aalborg mod Molslinjen i Aarhus. Ganske vist på en rasteplads ved motorvejen og dermed ikke optimalt for passagerer uden bil. Men endnu et eksempel på, at vi nu befinder os i fjernbussernes æra. DSB og indenrigsflyene får stadig flere udfordringer.

Annonce