Annonce
Debat

Debat: Den store madtransformation - produktionsformen er en dødssejler

Debat: I forbindelse med de nyligt opstartede landbrugsforhandlinger er det kommet frem, at køer og svin udleder mere drivhusgas end hidtil antaget. 2. september i P1-Morgen blev fødevareminister Rasmus Prehn (RP) og professor i agraøkologi, Jørgen E. Olesen (JEO) interviewet derom i P1 Morgen.

Begge var rørende enige om, at mere forskning i teknologiske løsninger må være svaret, og RP kunne supplere med oplysningen, at forskning har vist, at fedt i kvægets foder reducerer metandannelsen. Hvorfor dette så ikke for længst er blevet implementeret i dyrenes foder, kan undre, når en Google-søgning afslører, at dette er en gammel nyhed, som beskrives i forskningsrapporten ”Kvæg og klima” fra Århus Universitet allerede i 2011.

Faktisk var indslaget rystende at lægge øre til i lyset af de mange alarmerende, internationale, videnskabelige rapporter som påpeger, at intensiv husdyrproduktion ikke er hverken klima-, miljø-, ernæringsmæsssigt eller (dyre-)etisk holdbart.

Annonce

Siden FN’s rapport ”Livestock’s Long Shadow” udkom i 2006 er der opnået stigende erkendelse af, at menneskers, dyrs og jordens sundhed er uløseligt forbundet. Klodens mere end 70 mia. husdyr sammenstuves primært i store fabriksanlæg, hvor de tildeles størstedelen af verdens antibiotika, og således udgør perfekte rugekasser for kommende epidemier forårsaget af muterende bakterier og vira.

Produktionen af kød og mælk er skyld i et eksorbitant ressourcetab, idet den lægger beslag på 83% af klodens dyrkbare arealer, men bidrager med blot 18% til det humane konsum og er hovedårsagen til afskovning, biodiversitetstab, drivhusgasudledning og havforurening.

Set i lyset af det rasende kapløb med tiden, vi er ude i for at undgå diverse miljøkatastrofer, er det ubegribeligt, at visse forskere og politikere hellere vil bruge kostbar tid og knappe, offentlige ressourcer på at manipulere med køers fysiologi, så de måske/måske ikke bøvser mindre metan om x antal år, fremfor at gribe fat om nældens rod: dyrebestandens størrelse.

Det er et bredt anerkendt synspunkt i Danmark, at lokalt producerede fødevarer er mest bæredygtige og dermed bedst. For at synspunktet skal give mening, skal dette naturligvis også gælde globalt. Derfor må Danmark også indstille sig på, at eksport af diverse animalske produkter ligesom husdyrproduktionen er en anakronisme. Da den gennemsnitlige verdensborger ifølge videnskaben skal reducere sit oksekødsforbrug med 75%, svinekød med 90% og æg med 50%, er der rig mulighed for, at langt de fleste nationer kan forsyne sig selv med animalske fødevarer fra små, økologiske landbrug.

Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg

Menneskeheden har taget fejl mange gange i historien. For 70-80 år siden troede vi, at intensiv produktion af dyr var den helt rigtige vej at gå. Erfaringen har vist, at vi tog fejl, produktionsformen er en dødssejler. Ligesom ansvarlige politikere aldrig ville tillade et landbrug, som fremstillede euforiserende hamp og kokain i Danmark, selvom det garanteret ville skabe såvel vækst som arbejdspladser, så fravælges produktionen, fordi den er skadelig. Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg: udfasning af intensiv dyreproduktion.

Den gode nyhed er, at fremtidens fødevarer allerede er her i form af frugt og grønt, plantebaserede kød- og mælkealternativer samt laboratoriefremstillet kød. Transformationen af det humane konsum kunne fint accelereres ved miljøafgifter på klimabelastende fødevarer, penge som kunne anvendes til lempelse af momsen på klimavenlige fødevarer og gøre laboratoriefremstillet kød hurtige tilgængeligt for menigmand.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce