Annonce
Debat

Debat: Digital ufred er en trussel mod Danmarks sikkerhed

Lars Christian Lilleholt: Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen

Debat: Hvert år rammes mange tusinder danskere, virksomheder og organisationer af cyberangreb udført fra internettets mere eller mindre etablerede underverden.

Angrebene kan tvinge både store som små virksomheder og organisationer i knæ, der magtesløse må se til, at de kriminelle stjæler deres data og følsomme oplysninger eller helt ødelægger deres systemer. Dette uden at have særlig mange redskaber eller muligheder for at svare igen.

Angrebene koster dyrt. A.P. Møller Mærsk blev i 2017 udsat for et omfattende angreb, der lagde al kommunikation ned og satte selskabets containerhavne ud af drift i over en uge. Tabet i produktion samt udgifter til håndtering af angrebet endte med at koste Mærsk et sted mellem 1,3 og 1,9 mia. kr. Tallene vidner om alvoren. Dette eksempel står desværre ikke alene. Bestemt ikke. Dansk Erhverv gennemførte en undersøgelse i 2019, der viste, at hver 7. medvirkende virksomhed havde været udsat for ét eller flere cyberangreb indenfor det seneste år.

Annonce

Og det er ikke kun de store virksomheder, der angribes. Det er faktisk særligt de små og mellemstore virksomheder, der er sårbare overfor kriminelle hackere. Det skyldes bl.a., at flere mindre virksomheder ofte ikke har ressourcer til at prioritere deres it-sikkerhed - og fordi mange (fejlagtigt) tror, at hackerne primært går efter større virksomheder.

Samtidig stiger truslerne mod virksomhedernes it-systemer i takt med, at it-kriminelle netværk bliver stadigt mere professionelle og organiserede. En stor del af angrebene kommer fra mere eller mindre professionelle kriminelle hackergrupper. Men en del af angrebene kommer også fra lande som Rusland, der ser det som en subtil måde at true vores sikkerhed på. Denne type angreb skal vi være lige så klar på at forsvare os imod – og respondere på – som enhver anden type ’konventionelt’ angreb.

Selvom den danske stat har øget sit fokus på cybersikkerhed – blandt andet ved at oprette Center for Cybersikkerhed – er Danmark stadig langt fra at være en stærk cybersikker nation.

I Forsvarets Efterretningstjenestes risikovurdering fra 2019 skriver de, at cybertruslen er blandt de mest alvorlige trusler mod Danmark og danske interesser. Ligeledes afslører en global undersøgelse udarbejdet af Deloitte, at Danmark rangerer som det fjerde mest sårbare land i verden, når det kommer til risikoen for cyberangreb. Det kalder på politisk opmærksomhed – og handling.

Christoffer Aagaard Melson. Arkivfoto: Mette Mørk

Vi ønsker, at de danske myndigheder får flere redskaber til at bekæmpe denne type trusler og kriminalitet, og at indsatsen opprioriteres. Som et af de mest digitale lande i verden, skal vi selvfølgelig også være blandt de lande med størst fokus på den digitale sikkerhed.

Vi ser frem til at føre denne dialog med forsvarsministeren – og de øvrige relevante ministre – for der er brug for en målrettet politisk indsats, hvis vi skal håndtere de store cyberudfordringer, vi står overfor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Annonce