Annonce
Debat

Debat: Efterlønsordningen er døende - nu skal der liv i ret til tidlig pension

Arbejdsmarked: Efterlønnen blev i sin tid under statsminister Anker Jørgensen blandt andet indført for at give danskere med belastende arbejde en mulighed for at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet nogle år før folkepensionsalderen. Det blev hurtigt en populær ordning og med god grund, for ikke alle kan holde til et hårdt og langt arbejdsliv.

Men ordningens popularitet er i dag til at overse. Det er af flere omgange blevet gjort mindre attraktivt at betale ind til efterløn, og de blå partier har ofte været ivrige efter at udsulte ordningen. Faktisk er ordningen blevet så forringet, at den må betragtes som ødelagt. Tallene taler også deres tydelige sprog. I 2006 betalte næsten 63 procent af a-kasse medlemmerne ind til efterløn. Nye tal viser, at tallet er styrtdykket til godt 16 procent, hvilket svarer til kun godt 360.600 danskere, og langt de fleste af dem er over 50 år.

Derfor mener vi i regeringen, at der er behov for at handle. Vi er meget optaget af at få lavet en ret til tidlig pension for dem, som er begyndt tidligt på arbejdsmarkedet og har haft lange og ofte også hårde arbejdsliv, så de kan trække sig tilbage, inden de er nedbrudt. Det er et behov, der vokser i takt med, at pensionsalderen øges i de kommende år.

Vi vil ikke forstyrre overenskomstforhandlingerne, men når arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en aftale, så vil vi fremlægge vores konkrete model for tidlig pension.

Det vil selvfølgelig kræve opbakning fra flere andre partier i Folketinget, men jeg er overbevist om, at vi kan lande en aftale, der vil træde i kraft i løbet af denne regeringsperiode. Den skal for alvor holde hånden under de mange danskere, der har haft et hårdt arbejdsliv i rigtig mange år og i den grad bidraget til fællesskabet, så de kan trække sig tidligere tilbage, inden de er helt nedbrudt. Det handler om retfærdighed og om at give folk en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Peter Hummelgaard Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Leder

Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold

Selv om vi lever i en kold periode, hvor vi ikke må være sammen i større antal, hvor vi ikke må kysse og kramme, hvor vi ikke engang må give hinanden hånden, stortrives varmen alligevel i vores hjerter, og midt i den mørke coronaepidemi er der masser af energi at hente i den enorme hjertevarme, vi oplever overalt i vores samfund i disse barske dage og måneder. Konstant hører, ser og læser vi om verdensborgere, danskere, kronjyder og djurslændinge, der foranlediget af den værste krise i verden i dette århundrede føler, at nu må vi hver især gøre, hvad vi kan for at hjælpe hinanden. Det ligger lige for, at vi hjælper hinanden ved at beskytte hinanden, passe på hinanden, ved at følge myndighedernes anvisninger og respektere deres advarsler. Vi bliver mest muligt hjemme, vi holder afstand, vi vasker hænder, vi spritter af, vi nyser og hoster i et engangslommetørklæde eller ærmet. Og det ligger lige for, at vi hjælper vores ældre, svage og syge medmennesker med indkøb blandt andet. Knap så meget lige for ligger alle de mange andre rørende og hjertevarme handlinger, som masser af mennesker i samfundet omkring os finder på i den vanskelige periode, vi gennemlever netop nu. Eksemplerne er mange, og alle som en hjælper de os over på den anden side af coronakrisen, fordi de minder os om alle de varme følelser, vi har for hinanden, men måske glemmer at bringe i spil, når velstandssamfundet drøner derudad med cognac og høj cigarføring. Et enkelt men godt eksempel på den gode gerning, der skal glæde andre, er den positive humørvirus, som idrætsforeningen i Auning i disse dage smitter byen med. Vores by gør altid noget godt for os, så nu vil vi gøre noget godt for vores by, har de besluttet i idrætsforeningen, som nu samler lokalsamfundet omkring sig og samler penge ind, så foreningen kan forære de ældre på plejehjemmet et påskeæg, så foreningen kan hjælpe med at holde liv i byens idræts- og kulturcenter, så foreningen kan belønne dem, der handler lokalt i butikkerne i Auning. Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold.

Annonce