Annonce
Debat

Debat: EU skal satse på grøn vækst og cirkulær økonomi

Vækst: EU skal gøre alt, hvad der gøres kan for at afbøde de akutte konsekvenser af coronakrisen. Men når den er ovre, må vi ikke svigte vores ansvar for at sikre jobskabelsen og den grønne omstilling. Det er vigtigere end nogensinde.

I løbet af de seneste uger har Europa været udsat for en skræmmende bølge af sygdom og dødsfald som følge af coronavirussen. Som svar har lande på tværs af EU lukket arrangementer, butikker og landegrænser for at stoppe smitten og redde menneskeliv. Selv om vi alle gør hvad vi kan for at holde gang i hjulene, så er det vanskelige kår, vores økonomi er under. Mange er sendt hjem uden at vide, hvornår de kan vende tilbage til deres job, og hele brancher ligger i dvale. Det har store konsekvenser for økonomien, og det er klart, at coronakrisen vil præge EU langt ud i fremtiden. Der vil være et før og et efter coronavirussen.

Vores arbejde i Europa-Parlamentet er naturligvis også vendt på hovedet. Coronakrisen har ganske enkelt skubbet alt andet i baggrunden. Sådan skal det også være. Det vigtigste lige nu er, at færrest muligt mister livet. Når vi står på den anden side, må vi til gengæld være klar til at se fremad. Vi skal investere os ud af det økonomiske dødvande, som vi kommer til at stå i. Vi skal skabe job og sikre den grønne omstilling samtidig. De er hinandens forudsætninger, ikke modsætninger.

Helt konkret skal EU fokusere på en ambitiøs strategi for at omstille vores produktion til at genanvende mere og bruge færre nye ressourcer. Det ligger i EU’s plan for en såkaldt cirkulær økonomi. Særligt i ressourcetunge brancher som byggeriet skal vi have bugt med ressourcespild, som er slemt for både klima og økonomi. Omstilling til cirkulær økonomi forventes alene at kunne bidrage med 700.000 job på tværs af EU i 2030.

Vi får også endnu mere travlt med investeringer i det digitale og i kunstig intelligens. I dag er der 10 gange flere private investeringer i kunstig intelligens i USA, end der er i Europa. En tredjedel af verdens robotter står på kinesiske fabrikker. Det skal EU indhente, og med de rette strategier kan vi sikre flere EU-job som dem vi ser i dag i robotklyngen i Odense.

Derfor skal økonomien og klimaomstillingen ses som et samlet hele, når vi står på den anden side af coronakrisen og igen skal skabe job og vækst i EU. Vi skal skabe job, som der er brug for langt ind i fremtiden, og vi skal sikre vores produktion mod fremtidig mangel på ressourcer. Det er foreneligt i en ambitiøs grøn og digital genopretning.

Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce