Annonce
Debat

Debat: Fire grønne grunde til at rose EU-Kommissionen

Klima: EU-Kommissionen har netop præsenteret den grønne plan over alle grønne planer, som udstikker kursen mod et klimaneutralt EU i 2050. Den såkaldte European Green Deal. Kritikere, som Enhedslistens Nikolaj Villumsen kalder planen uambitiøs og udetaljeret.

Nuvel, det er ikke en dagsplan med instruktioner for de næste cirka 11.000 dage frem til 2050. Den er heller ikke lige så ambitiøs som vores danske klimalov. Men jeg synes alligevel, der er mange gode takter, som vi kan arbejde videre med:

Al lovgivning og aftaler skal pege mod klimaneutralitet i 2050. Det betyder, at klimamålet skal tænkes ind i handelsaftaler, landbrug, energisektoren og al lovgivning i EU.

Cirkulær økonomi er centralt. Til marts fremlægger Kommissionen en plan, som skal sikre, at vi genanvender flere af de materialer, vi bruger i fx tekstilsektoren og byggebranchen og til fremstilling af elektronik og plastik. Kommissionen lægger blandt andet op til udvidet producentansvar.

Strategi for havvindmøller. Vindmøller bliver essentielt for EU’s fremtidige energisektor. Det er særskilt positivt for os danskere. Ikke kun fordi det vil være med til at redde klimaet, men også fordi vi er gode til at producere havvindmøller. Danmarks position som et grønt foregangsland er ikke kun en fordel, når vi modtager priser, som ”Dagens Solstrålehistorie” ved klimakonferencen i Madrid, men også når resten af verden følger os gennem den grønne omstilling. Vi kan både vise vejen og producere redskaberne til at brolægge den.

Internationalt vil Kommissionen bruge endnu mere energi på at trække resten af verden i en mere bæredygtig retning via klimadiplomati. Allerede næste år vil Kommission ved EU/Kina-topmødet i Leipzig forstærke klima- og miljøsamarbejdet. Ved topmødet med den Afrikanske Union vil EU aftale en omfattende strategi til at fremme grøn og bæredygtig vækst på det afrikanske kontinent, så fattigdomsbekæmpelse og grøn udvikling går hånd i hånd.

The European Green Deal skulle have været mere ambitiøs. Men jeg synes alligevel, at der er gode takter i Kommissionens forslag. Vi danske medlemmer af Europa-Parlamentet er stort set alle er enige om, at planen skal være endnu mere ambitiøs. Nu glæder jeg mig til, at vi sammen kan presse Kommissionen i vores retning, efterhånden som vi skal stemme om deres forslag.

Annonce
Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce