Annonce
Debat

Debat: Flere afghanske flygtninge til Danmark, tak

Debat: Talibans generobring af Afghanistan er en moderne demokratisk tragedie. For alle os i Vesten, som hylder frihedsrettigheder og demokrati, blev ydmygelsen kun større af, at generobringen af hovedstaden, Kabul, lignede en spadseretur for Taliban. Det var pinefuldt at være vidne til, men den virkelige lidelse tilhører nu de afghanere, som bliver udsat for Talebans vold, hævn og tortur eller lever i skjul med begrundet frygt for afstraffelse.

Morten Helveg

Udviklingen i Afghanistan fik straks samtalerne i gang her i Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor alle husker det kaotiske 2015. Året, da mere end én million flygtninge krydsede grænsen til Europa, blandt andet fra Syrien. Den oplevelse satte gang i arbejdet med at udforme en fælles europæisk asyl- og migrationspagt, og det er sund fornuft, for europæisk samarbejde er uden tvivl den mest effektive måde at løse udfordringerne med migration på.

I sidste ende er det et stærkt europæisk samarbejde, som gør det muligt at begrænse flygtningestrømme til Europa.

Fra klummen

I et samarbejde må medlemsstaterne imidlertid deles om opgaverne, også de upopulære opgaver, for hvis arbejdet ikke fordeles mellem de deltagende parter, er der ikke længere tale om et samarbejde.

Annonce

En af de store knaster i de nuværende europæiske diskussioner om en fælleseuropæisk asyl- og migrationspagt handler om en solidarisk fordeling af kvoteflygtninge. På den ene side er modtagelse af flygtninge ofte ikke populær hos politikere i de europæiske lande, på den anden side løser problemerne ikke sig selv. Derfor bør Danmark tage et større ansvar i det europæiske samarbejde og øge modtagelsen af kvoteflygtninge. I den sidste ende er det nemlig et stærkt europæisk samarbejde, som gør det muligt at begrænse flygtningestrømme til Europa.

Eksempelvis kan vi minimere flygtningestrømmene mod Europa ved at yde økonomisk støtte til nærområderne. Det kræver imidlertid aftaler med nabolande til Afghanistan, som i praksis er svære at få forhandlet på plads, og EU står selvfølgelig stærkere ved at forhandle samlet i stedet for hver for sig. Uden en europæisk -asyl og migrationspagt består risikoen fremover for det samme flygtningekaos, som vi oplevede i 2015.

Det kræver samarbejde og solidaritet at få pagten til at blive en realitet - og lige nu betyder det, at Danmark bør hjælpe flere af ofrene for den nye situation i Afghanistan.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce