Annonce
Debat

Debat: Grøn omstilling gør Danmark stærkere

Nu skal vi sikre, at den grønne omstilling også frem over går hånd i hånd med konkurrencekraft og social balance. Og det i en situation, hvor vi sætter tempoet gevaldigt i vejret.

Med Klimaloven og Finansloven er de første ambitiøse skridt på vejen mod 70 procentsmålet taget. Nu er vi klar til at tage de næste. Jeg vil sætte barren højt: Vi skal levere reelle CO2-reduktioner, skabe nye erhvervsmuligheder og holde fast i den danske sociale balance. Det bliver svært, men det er muligt.

For nylig fik Danmark en ambitiøs og bindende klimalov, som sætter kursen for vores grønne omstilling. Klimaloven er en sejr for både klimaet og folkestyret. En sejr for klimaet, fordi loven sætter langt mere ambitiøse rammer for dansk klimapolitik. Og en sejr for folkestyret fordi 168 af Folketingets 175 danske medlemmer – fra Alternativet til Dansk Folkeparti – står bag den.

Klimaloven skaber en fundamentalt anderledes tilgang til dansk klimapolitik. Den betyder, at hverken jeg eller en anden klimaminister kan stikke halen mellem benene og slække på 70 procentsmålet. Den betyder, at vores klimapolitik bygger på videnskab. Og den betyder, at regeringens klimapolitik bliver vejet og bedømt af både Folketinget og Klimarådet. For med loven skal ministeren hvert år fremlægge et klimaprogram, der anskueliggør, hvordan regeringen vil reducere Danmarks udledninger med 70 procent i 2030. Og ministeren skal stå skoleret i Folketingssalen til en årlig klimaeksamen.

Danmark står for blot 0,1 procent af de samlede, globale udledninger. Dansk klimapolitik kan selvsagt ikke redde hele verden, men den kan vise andre lande, at grøn omstilling kan skabe vækst uden at skabe ulighed. Siden 1990 er Danmarks økonomi vokset 59 procent samtidig med, at energiforbruget er faldet 6 procent og CO2-udledningerne er faldet med 38 procent. Vel at mærke uden, at det har skabt skel mellem høj og lav.

Nu skal vi sikre, at den grønne omstilling også frem over går hånd i hånd med konkurrencekraft og social balance. Og det i en situation, hvor vi sætter tempoet gevaldigt i vejret. Det bliver en stor udfordring – særligt for sværindustrien og landbruget. Men vi er tvunget til at udvikle, ikke afvikle, de sektorer, hvis produkter vi ikke kan undvære.

For hvis klimapolitikken tvinger en virksomhed som Aalborg Portland til at lukke, vil Danmark blot importere cementprodukter fra andre lande. Og det vil kun gøre større skade på klimaet. Både fordi den cement sandsynligvis vil blive produceret under mere forurenende forhold. Men også fordi transporten belaster klimaet.

Når det i dag er billigere at bygge vind- og solenergi end kul- og atomkraft i Danmark (og mange andre lande), er det fordi fremsynede politikere sikrede forskning i og økonomisk støtte til at udvikle vindteknologien. Landvind har længe været en global succes. Og nu står havvind foran sit internationale gennembrud. Ifølge Verdensbanken vil der over det næste årti blive investeret mindst 4.500 milliarder kroner i at bygge havvindmølleparker. Så grønne danske løsninger kan både hjælpe ude i verden og skabe arbejdspladser herhjemme.

Med finansloven for 2020 har vi sat gang i de første massive investeringer, der skal til for at udvikle nye, bæredygtige løsninger. Vi har brugt én ekstra milliard kroner til forskning i grønne teknologier, og vi har oprettet en grøn fremtidsfond på 25 milliarder kroner. Fonden skal være med til at udvikle nye- og udbrede eksisterende løsninger i både Danmark og udlandet.

Det næste store skridt i den grønne omstilling af Danmark er de klimahandlingsplaner, som vi løbende vil præsentere startende fra næste år. De skal hjælpe med at udvikle fremtidens løsninger. De skal blandt andet gøre opvarmning, landbrug og transport grønt.

Det bliver ikke let, og det vil kræve investeringer og nytænkning. For vi har sat barren højt. Vi vil ikke kun nedbringe drivhusgasudledningerne. Vi vil gøre det på en måde, der gør vores samfund stærkere. Danmark har gjort det før. Og vi kan gøre det igen.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce