Annonce
Debat

Debat: Grøn omstilling gør Danmark stærkere

Nu skal vi sikre, at den grønne omstilling også frem over går hånd i hånd med konkurrencekraft og social balance. Og det i en situation, hvor vi sætter tempoet gevaldigt i vejret.

Med Klimaloven og Finansloven er de første ambitiøse skridt på vejen mod 70 procentsmålet taget. Nu er vi klar til at tage de næste. Jeg vil sætte barren højt: Vi skal levere reelle CO2-reduktioner, skabe nye erhvervsmuligheder og holde fast i den danske sociale balance. Det bliver svært, men det er muligt.

For nylig fik Danmark en ambitiøs og bindende klimalov, som sætter kursen for vores grønne omstilling. Klimaloven er en sejr for både klimaet og folkestyret. En sejr for klimaet, fordi loven sætter langt mere ambitiøse rammer for dansk klimapolitik. Og en sejr for folkestyret fordi 168 af Folketingets 175 danske medlemmer – fra Alternativet til Dansk Folkeparti – står bag den.

Klimaloven skaber en fundamentalt anderledes tilgang til dansk klimapolitik. Den betyder, at hverken jeg eller en anden klimaminister kan stikke halen mellem benene og slække på 70 procentsmålet. Den betyder, at vores klimapolitik bygger på videnskab. Og den betyder, at regeringens klimapolitik bliver vejet og bedømt af både Folketinget og Klimarådet. For med loven skal ministeren hvert år fremlægge et klimaprogram, der anskueliggør, hvordan regeringen vil reducere Danmarks udledninger med 70 procent i 2030. Og ministeren skal stå skoleret i Folketingssalen til en årlig klimaeksamen.

Danmark står for blot 0,1 procent af de samlede, globale udledninger. Dansk klimapolitik kan selvsagt ikke redde hele verden, men den kan vise andre lande, at grøn omstilling kan skabe vækst uden at skabe ulighed. Siden 1990 er Danmarks økonomi vokset 59 procent samtidig med, at energiforbruget er faldet 6 procent og CO2-udledningerne er faldet med 38 procent. Vel at mærke uden, at det har skabt skel mellem høj og lav.

Nu skal vi sikre, at den grønne omstilling også frem over går hånd i hånd med konkurrencekraft og social balance. Og det i en situation, hvor vi sætter tempoet gevaldigt i vejret. Det bliver en stor udfordring – særligt for sværindustrien og landbruget. Men vi er tvunget til at udvikle, ikke afvikle, de sektorer, hvis produkter vi ikke kan undvære.

For hvis klimapolitikken tvinger en virksomhed som Aalborg Portland til at lukke, vil Danmark blot importere cementprodukter fra andre lande. Og det vil kun gøre større skade på klimaet. Både fordi den cement sandsynligvis vil blive produceret under mere forurenende forhold. Men også fordi transporten belaster klimaet.

Når det i dag er billigere at bygge vind- og solenergi end kul- og atomkraft i Danmark (og mange andre lande), er det fordi fremsynede politikere sikrede forskning i og økonomisk støtte til at udvikle vindteknologien. Landvind har længe været en global succes. Og nu står havvind foran sit internationale gennembrud. Ifølge Verdensbanken vil der over det næste årti blive investeret mindst 4.500 milliarder kroner i at bygge havvindmølleparker. Så grønne danske løsninger kan både hjælpe ude i verden og skabe arbejdspladser herhjemme.

Med finansloven for 2020 har vi sat gang i de første massive investeringer, der skal til for at udvikle nye, bæredygtige løsninger. Vi har brugt én ekstra milliard kroner til forskning i grønne teknologier, og vi har oprettet en grøn fremtidsfond på 25 milliarder kroner. Fonden skal være med til at udvikle nye- og udbrede eksisterende løsninger i både Danmark og udlandet.

Det næste store skridt i den grønne omstilling af Danmark er de klimahandlingsplaner, som vi løbende vil præsentere startende fra næste år. De skal hjælpe med at udvikle fremtidens løsninger. De skal blandt andet gøre opvarmning, landbrug og transport grønt.

Det bliver ikke let, og det vil kræve investeringer og nytænkning. For vi har sat barren højt. Vi vil ikke kun nedbringe drivhusgasudledningerne. Vi vil gøre det på en måde, der gør vores samfund stærkere. Danmark har gjort det før. Og vi kan gøre det igen.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce