Annonce
Debat

Debat: Hold fast om Ellemann og Lose

Ole Preben Sørensen
Annonce

Debat: I læserbrev i Avisen Danmark den 17.januar skriver Hr. Palle Reimer, Nyborg, at Venstres fald i meningsmålingerne skyldes Hovedbestyrelsen, formanden Jacob Ellemann, Lars Løkkes udmeldelse og tiltrædelse af beslutningen om Rigsretssag over Inger Støjberg.

Det er sandsynligvis rigtigt overfladisk betragtet, men jeg har en anden opfattelse, som også handler om personerne Lars Løkke og Inger Støjberg.

Det begyndte med Lars Løkkes ageren op til seneste Folketingsvalg samt hans samarbejde med daværende næstformand Kristian Jensen, hvilket førte til, at Venstres bagland, som er medlemmerne (ikke de anonyme vælgere), ønskede konflikternes ophør. Det var dette, der førte til mødet i Brejning, hvor Lars Løkke på en fuldstændig uværdig måde forlod mødet ad bagdøren, hvorimod Kristian Jensen nedtrykt måtte se, at han ikke kunne blive formand og alligevel værdigt stillede sig til rådighed for pressen.

Hovedbestyrelsen er i Venstre sat til at forvalte Venstres vedtægter, som de er besluttet af partiets medlemmer, og med Lars Løkkes frivillige og øjeblikkelige afgang, skulle der en ny formand til.

Da der øjensynlig ikke var andre, som havde lyst, eller som Hovedbestyrelsen kunne få øje på i det kaos, stillede Jacob Ellemann sig til rådighed til den vanskelige opgave, og blev valgt på en generalforsamling.

På samme generalforsamling blev Inger Støjberg valgt som næstformand, hvilket var uheldigt, fordi der dermed var forskel på Ellemanns liberale værdier i overensstemmelse med flertallet af partiets medlemmer, og Ingers mere nationalkonservative retning, som tiltrækker et stort mindretal af partiet, uanset at hendes samarbejde med Folketinget og forvaltningen af hendes ministerområde er lovmæssigt problematisk

Desværre førte især Ingers hardcore støtter blandt medlemmer og især hendes vælgere udenfor partiet til, at samarbejdet formand/næstformand, risikerede en ny ”formandskabs” konflikt.

Personlig synes jeg, det var fint, at Inger havde sine egne meningers mod, men især hendes støtters optræden, bl. a. på Facebook, gjorde, at det blev mere og mere synligt, at loyalitet overfor den valgte formand ikke var til stede, for ikke at sige i oprør med henblik på, at hendes støtter ønskede Ellemanns afgang og Inger som formand. Det går ikke - det tabes der vælgere med.

Jacob Ellemann har påtaget sig en utrolig vanskelig opgave. Han og partiet fortjener opbakning i stedet for internt fnidder om linjen i en uvis tid, hvor befolkningen og Folketinget, Venstre inkl., helt selvfølgelig bakker op om statsministeren, der har eksperterne og myndighederne til sin rådighed. I den situation er det uværdigt at puste til ilden internt i partiet.

Når der senere skal sættes spørgsmålstegn ved regeringens beslutninger, er det for Venstre vigtigt, at der ikke kan rejses tvivl om partiets forhold til lov og orden. Beslutningen om at tiltræde rigsretssag mod Inger, er derfor helt nødvendig. Personlig synes jeg, at sagen er rejst på et tyndt grundlag, og jeg tror på, at dommen vil blive ”ikke skyldig” eller en politisk næse.

At Løkke forlader partiet nu, havde han på sin vis allerede i valgkampen lagt op til. Det han foreslog, kunne ikke få flertal blandt medlemmerne. Så farvel, held og lykke til ham, også selvom han tager nogle medlemmer med. Det vil være trist, hvis Inger ikke længere vil kunne se sig i Venstre, men bliver det sådan, så fred være med det.

At den kommende næstformand, forhåbentlig Stephanie Lose, vælges udenfor folketinget ER det eneste rigtige for at skabe synergi mellem baglandet og formanden. Det er præcis, hvad der har manglet tidligere. På trods af meningsmålinger: Hold nu fast og støt op om Jacob Ellemann og Stephanie Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce