Annonce
Debat

Debat: Hvide eller sorte penge? Er der frit valg for bankerne?

300 gange fra 1997 til januar 2018 har den svindeltiltalte Britta Nielsen via diverse bankkonti overført ca. 117 millioner offentlige tilskudsmidler til sig selv. 7,3 millioner af pengene er via Nordea sendt til sydafrikanske konti. I samme periode har hun hævet mere end 17 millioner kroner i kontanter i Danske Bank.

Danske Bank har i en anden sag i perioden fra 2007 til 2015 ladet 1500 milliarder (!) kroner strømme gennem en estisk filial, hvoraf en del formodes at være hvidvask.

Det er ufattelige store tal for en lønmodtager, som også Britta Nielsen var, men sket er sket.

Hvidvaskeloven taler sit tydelig sprog om, at bankerne skal være opmærksomme på: ”kundekendskab” og ”komplekse eller usædvanlige store transaktioner”.

Jeg var med dette i erindring overbevist om, at bankerne havde lært lektien. Men jeg har måske taget fejl?

Jeg skulle hæve et beløb over 8.000,00 til brug for en gave. Det skete i min egen bank. En bank, hvor jeg har været kunde i 47 år, som kender mine økonomiske såvel som personlige forhold. Det var tale om en mikrotransaktion. Men da jeg afleverede udbetalingsbilaget ved kassen, indledtes en inkvisitorisk proces. Det startede med en belæring om, at jeg burde have bestilt pengene i forvejen. Jeg blev derefter afkrævet billedlegitimation og en forklaring om, hvad jeg skulle bruge mine egne, og efter skat, surt opsparede midler til. Jeg blev så opfordret til at gå en tur i byen, for der ville gå et stykke tid, før pengene kunne udbetales. Næsten duknakket af mistanken om ”hvidvask” vente jeg tilbage, men fik til min store lettelse mine egne penge udbetalt.

Jeg vil på ingen måde bebrejde bankassistenten disse handlinger. Men tænk, hvis man havde lagt samme energi i egne kontrolforanstaltningerne i de nævnte skandaler. Tænk, hvis man foretog en risikovurdering i forhold til kunderne og afpassede indsatsen derefter, så var katastroferne måske undgået, også for de ældre mennesker, der aktuelt er franarret kontonummer og NemID af kyniske svindlere, der så har hævet hele deres opsparede formue uden bankerne har reageret.

Konduite, sund fornuft, trussels- og risikovurderinger ville styrke ligheden mellem kunderne og tilliden til bankerne, hvidvaskerloven og administrationen af denne. Det er der hårdt brug for!

Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

Danskerne er rigere end nogensinde før: Alligevel sparer vi

Økonomi: Det går fremragende med danskernes økonomi for tiden. Ifølge Nationalbanken har vi aldrig haft flere penge mellem hænderne, og den gennemsnitlige dansker er god for 1,6 millioner kroner, når opsparing, værdipapirer og pensionsopsparing regnes sammen. Alligevel lader forbrugsfesten vente på sig, og danskernes formuer fortsætter med at stige. Det er der ifølge økonomisk ekspert Karsten Engmann Jensen flere grunde til. - Vi danskere er blevet vanvittigt gode til spare op. Under finanskrisen skete der et stort spring fra, at danskerne lånte mange penge til forbrug til, at de i stedet begyndte at spare op. Samtidig stiger danskernes formue, fordi de får rigtig meget ud af deres boligøkonomi. De, der ejer en bolig, har nærmest boet gratis de sidste 10 år, fordi huspriserne er steget mere, end der er brugt på husleje. Vi har også et system i Danmark, hvor arbejdspladserne indbetaler penge til pension. Vi har mange dygtige pensionsselskaber, som er ejet af medlemmerne, og formuerne står stille og roligt og vokser, siger han. Samtidig med at danskernes formue vokser, vokser deres gæld dog også. Alligevel vurderer Peter Jayaswal, direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark, også, at det går godt med danskernes økonomi. Det skyldes blandt andet, at vi afdrager mere på vores gæld end på noget andet tidspunkt siden finanskrisen. - Der er høj beskæftigelse og lav ledighed. Folk sparer meget op, og de bruger en større del af pengene på at afdrage på lån. De afdragsfrie lån er på retur, siger han. På trods af de bugnende opsparingskonti og færre afdragsfrie lån mener forbrugerøkonomen Karsten Engmann Jensen dog ikke, man kan sige, at danskerne er blevet mere økonomisk fornuftige. - Det er meget låneregler, der har ændret det her. De fleste har allerede glemt, at der var finanskrise. Den halvdel, der ikke har glemt det, har glemt, at den kan komme igen. Mange har gavn af de skærpede regler omkring, hvor meget man kan låne. Vi er ikke blevet mere fornuftige, men reglerne gør, at vi ikke kan lave de samme fejl som tidligere, siger han. Uanset, hvem der har æren for danskernes forbedrede økonomi, vurderer Rasmus Kofoed Mandsberg, økonom i Nationalbanken, at det vil være en fordel, den dag en ny økonomisk krise rammer. - De seneste fem år er danskernes gæld blevet mere robust i den forstand, at en større del af gælden er med fast rente, ligesom der afdrages på en større del af gælden. Det er alt andet lige med til at gøre de danske låntageres privatøkonomi mere robust over for økonomisk modvind og usikkerhed på de finansielle markeder, siger han.

Annonce