Annonce
Debat

Debat: Hvorfor har vi praktiserende læger kun fået en (1) maske mod virus?

Coronavirus: Chefredaktøren på Fyns Amts Avis beder i lederen om, at myndighederne løfter lidt af sløret for beredskabsplanerne for COVD19 (coronavirus, red.).

Det kunne jeg ikke stå for, så jeg vil fortælle alt, hvad jeg ved!

I Italien er en del af de smittede og karantæneramte praktiserende læger. De er de første, der ser de syge patienter og dermed også de første til at blive smittede. Ingen i Italien havde regnet med, at der var COVID. Ikke før der var nogle dødsfald og en fik den fikse ide at teste for COVID19. Men der var det for sent.

I min hverdag som praktiserende læge om vinteren ser jeg rigtig mange virussyge.

Og modsat, hvad myndighederne tror, så er det ikke muligt at vurdere om en patient er virussyg pr telefon hver gang. Derfor kommer der en del i konsultationen, der har virussygdom. Influenza, snot, COVID19. Symptomerne er cirka de samme. Feber. Ubehag. Hoste.

Den information, jeg får om COVID19, kan alle læse på Statens Serum Instituts hjemmeside. Lige nu er det kun patienter med høj feber og som har været særlige steder (som ændrer med lynets hast) eller har været sammen med nogen, der er mistænkt for COVID19, der skal mistænkes for COVID19.

Jeg spørger til rejsehistorik i telefonen og hvis den er negativ, så ser jeg patienterne. Hvis bare en af dem, er smittede med COVID19, og jeg bliver det, så spreder det sig som lynild blandt de allersvageste patienter.

Og vi finder først ud af det, når det er for sent. For patienterne bliver ikke testet medmindre de har en særlig rejsehistorik. I Italien troede de ikke, der var nogen, der havde COVID 19, før de begyndte at teste. Så havde de pludselig 300 med COVID19 i løbet af få dage og 11 dødsfald.

I Danmark tester vi ikke. Så vi finder dem ikke. Og det i sig selv er vel også en form for strategi.

Vi burde teste bredt som i influenzaepidemier, så vi har en mulighed for at bremse spredningen. Ellers lægger vi hele primær og sekundærsektoren ned i flere måneder. Og det kan koste menneskeliv.

Beredskabet anbefaler, at man i almen praksis bruger et mundbind til patienten, hvis man mistænker COVID19. Derfor har beredskabet sendt en (1) maske ud til alle lægehuse. Det er vores beredskab. Og det er fordi myndighederne må have en tyrkertro på, der ikke er spredning af COVID19 inden for landets grænser, og fordi de har for høje forventninger til effektiv telefonvisitation.

På sygehusene er beredskabet anderledes. De bruger masker og helkropsværnemidler.

Jeg kan til nød forstå, at man er villig til at ofre et par praktiserende læger under en epidemi. Men jeg forstår ikke, at myndighederne ikke gør et forsøg på at komme med brugbare oplysninger til frontlinjekæmperne. Og brugbare værnemidler.

Så beredskabet? Jeg ved det ikke. Men hvis du finder ud af noget, vil du så ikke ringe, chefredaktør?

Og masker? Hvilke masker?

Iza Alfredsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Leder

Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold

Selv om vi lever i en kold periode, hvor vi ikke må være sammen i større antal, hvor vi ikke må kysse og kramme, hvor vi ikke engang må give hinanden hånden, stortrives varmen alligevel i vores hjerter, og midt i den mørke coronaepidemi er der masser af energi at hente i den enorme hjertevarme, vi oplever overalt i vores samfund i disse barske dage og måneder. Konstant hører, ser og læser vi om verdensborgere, danskere, kronjyder og djurslændinge, der foranlediget af den værste krise i verden i dette århundrede føler, at nu må vi hver især gøre, hvad vi kan for at hjælpe hinanden. Det ligger lige for, at vi hjælper hinanden ved at beskytte hinanden, passe på hinanden, ved at følge myndighedernes anvisninger og respektere deres advarsler. Vi bliver mest muligt hjemme, vi holder afstand, vi vasker hænder, vi spritter af, vi nyser og hoster i et engangslommetørklæde eller ærmet. Og det ligger lige for, at vi hjælper vores ældre, svage og syge medmennesker med indkøb blandt andet. Knap så meget lige for ligger alle de mange andre rørende og hjertevarme handlinger, som masser af mennesker i samfundet omkring os finder på i den vanskelige periode, vi gennemlever netop nu. Eksemplerne er mange, og alle som en hjælper de os over på den anden side af coronakrisen, fordi de minder os om alle de varme følelser, vi har for hinanden, men måske glemmer at bringe i spil, når velstandssamfundet drøner derudad med cognac og høj cigarføring. Et enkelt men godt eksempel på den gode gerning, der skal glæde andre, er den positive humørvirus, som idrætsforeningen i Auning i disse dage smitter byen med. Vores by gør altid noget godt for os, så nu vil vi gøre noget godt for vores by, har de besluttet i idrætsforeningen, som nu samler lokalsamfundet omkring sig og samler penge ind, så foreningen kan forære de ældre på plejehjemmet et påskeæg, så foreningen kan hjælpe med at holde liv i byens idræts- og kulturcenter, så foreningen kan belønne dem, der handler lokalt i butikkerne i Auning. Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold.

Annonce