Annonce
Randers

Debat i demokratiet: - Vigtigt, at vi lader alle holdninger - også dem vi ikke er enige i - komme frem i lyset

Den demokratiske debat var på programmet på Underværket lørdag. Her er det Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet og formand for Foreningen Åndsfrihed, der har ordet. Ved siden af hende står medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, Daniel Toft Jakobsen, som hun har skrevet bogen "At være demokrat er ikke at være bange - Åndsfrihed under pres" sammen med. Foto: Lone Hammer Sørensen
- Når man skal have en demokratisk debat, så skal man ikke kun henvende sig til dem, man er enige med. Man skal i høj grad strække sig længere end det er hensigtsmæssigt og give talerum og lytte til dem, vi ikke er enige med, fremfor slukke for dem, så de i stedet mødes i skumle kældre, lyder det fra en af oplægsholderne til Folkemødet Randers.

Randers: At man ikke kun bør debattere politisk med nogle man er enig med, er S-politikeren Daniels Toft Jakobsens, medlem af Folketinget, kongstanke. Det med at sidde i ekkokamre og lade sig klappe på skuldrene af andre, der har samme holdning som en selv, udvikler nemlig ikke demokratiet.

I stedet er politikerens budskab på Folkemødet Randers, at man bør lytte til alle, også dem, der har helt andre holdninger end en selv. Og man bør også lade debatten gå længere ud end hvad hensigtsmæssigt er, altså løfte barren lidt for, hvad man ellers vil tolerere.

Demokrati er nemlig ikke pænt, når og hvis det bygger på grundlæggende frihedsrettigheder som ytringsfrihed, religionsfrihed og foreningsfrihed, eller med en samlet betegnelse: Åndsfrihed, lød det i programmet til oplægget til foredraget på Underværket.

Annonce
Medlem af Folketinget Daniel Toft Jakobsen (S) kæmper for retten til at være uenig, og til at vi bør debattere med og lytte til dem, vi er uenige med. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Du skal som politiker ikke kun kæmpe for frihed for dem, du er enige med, men også dem, du er uenig med. Og du kan sagtens lytte til nogle, der har en helt anden holdning end din egen. Du bør ikke slukke for dem, men i stedet lade deres holdninger komme op i lyset, ellers ender det måske med at de gemmer sig i skumle kældre, og så har man ikke længere muligheden for at mod-argumentere, siger Daniels Toft Jakobsen, der sammen med Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet og formand for Foreningen Åndsfrihed, er forfatter til bogen "At være demokrat er ikke at være bange - Åndsfrihed under pres".

Daniel Toft Jakobsen fortæller i øverigt, at han helst tager snakken med folk, der er meget uenig med ham eller hans parti, enten pr. telefon eller face to face. Helst ikke på de sociale medier, hvor debatten nogle gange lige får en tak opad i dårlig takt og tone.

Folkemøde Randers løber frem til fredag 17. september.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce