Annonce
Debat

Debat: Kalder på vaccinerealisme

Mikael K. Bjerre

Debat: Jeg er ikke konspiratorisk anlagt. Min fantasi er knyttet til de faktiske forhold i jernindustrien. Jeg bygger min verden på de videnskabelige principper, og jeg forstår, så godt som andre folks børn, det spændingsfelt (økonomisk, politisk, medicinsk, socialt), som covid-vaccinerne indgår i. Men jeg føler mig af og til lidt alene med min vaccinerealisme, og jeg møder ofte vaccineoptimister og -entusiaster, som jeg synes har en lidt naiv tilgang til problemstillingen.

Jeg forestiller mig, at det er som at møde renæssancemennesket hjerneforsker Peter Lund Madsen, der med passion fortæller om de store fremskridt, som videnskabsfolket har gjort til gavn for menneskeheden. Hvordan videnskaben har gjort Jorden rund, reddet millioner af mennesker med penicillin, sendt folk til månen og skaber en lysende fremtid på bjergets top.

Jeg er også videnskabsfascineret, men problemet er, at alle disse opfindelser og landvindinger ikke udbredes og administreres af videnskabsfolk. De udbredes i nogen grad af politiske systemer og i høj grad af markedet. Alle opfindelser er redskaber, og alle redskaber, der kommer i hænderne på politikere og kapitalister, får en alvorlig troldsplint i øjet.

Annonce

Et eksempel: Den mest fremhævede opfindelse, som lægevidenskaben nogensinde har gjort, er nok penicillin. Penicillin har reddet millioner af mennesker, men antibiotika bruges i dag på en måde, så ca 30.000 europæere hvert år dør af multiresistente bakterier. Disse dødsfald er en direkte konsekvens af, at antibiotika bruges som generel tilsætning til dyrefoder og uforsigtigt som medicin. Dødstallet stiger med matematisk sikkerhed hvert eneste år, og alt tyder på, at markedet på vegne af menneskeheden, langsomt men sikkert, misbruger antibiotika til ubrugelighed.

Lad os tage spaltning af atomet, eller pesticider, eller hvad med opfindelser som penge eller demokrati eller internet? De fleste opfindelser forvaltes, så Niels Bohr må vende sig i graven. Når det politiske system og markedet med deres samlede kraft udbreder covid-vacciner, så er det derfor, som altid, med en troldsplint i øjet. Vi ved endnu ikke helt, hvor problemet er, eller hvor stort det bliver, men det kalder på vaccinerealisme - og ikke vaccineoptimisme.

Jeg leder ikke efter håret i suppen, og jeg anerkender, at børnedødeligheden er faldet, og gennemsnitsalderen er steget. Men hvis man tror, at videnskaben, staten og markedet i fællesskab automatisk fører samfundet op mod lyset – så tager man fejl. Vi har på mange måder bygget et samfund, hvor børnene overlever, men hvor alt andet smukt og sårbart ligger for døden.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Debat

Klumme: Den forunderlige og guddommelige pause

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce