Annonce
Debat

Debat: Knkæk kviklånsindustrien. 15 procent skal være grænse for rente

I kampen for at tøjle den uansvarlige finanssektor skal Socialdemokratiet altid stå på forbrugernes side. Derfor er det på tide at stramme reguleringen af kviklånsindustrien så meget, at det reelt bliver helt umuligt at udbyde lånene.

Erfaringer fra Storbritannien og Finland har vist, at et renteloft over kviklånenes ÅOP - de årlige omkostninger i procent - er et særdeles effektivt redskab i kampen. Det finlandske omkostningsloft har været en medvirkende faktor til, at antallet af optagne lån er faldet med 80 procent, mens 40 udbydere har forladt markedet. Danmark skal følge trop og indføre et lavt renteloft på 15 procent for lånets ÅOP, samt et loft over strafrenten for misligholdt gæld.

Derudover skal det forbydes at lokke mennesker i gældsspiralen med gratis førstegangslån, lån trods registrering i RKI og flere kviklån ad gangen. Der skal indføres et straksforbud mod reklamer for kviklån.

Dette er blot et udpluk af de mange redskaber, regeringen bør tage i brug for at knuse kviklånsselskabernes forretningsmodel. Flere snedige låneudbydere har tidligere formået at omgå ny regulering ved eksempelvis at omlægge lånene, og derfor kan ét forslag ikke stå alene. Folketinget må derfor tage en lang række strenge værktøjer i brug for at sikre, at det reelt bliver helt umuligt at drive kviklånsvirksomhed i Danmark.

Som socialdemokrat kan jeg på ingen måde stå på mål for, at vi i Danmark tillader grådige kviklånsudbydere at tilbyde låneprodukter, der udgør regulære gældsfælder. Gældsindustrien skal lukkes ned nu.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Leder For abonnenter

I morgen slutter festen: Regeringen kan ikke undgå at skuffe

Det var godt, de hyggede sig på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden, så håndfladerne blev røde og varme i ren begejstring over, hvor godt det går. Sejrsfesten var aldeles velfortjent. Partiet vandt jo kongeriget ved valget i juni. Siden er tiden, sådan lidt groft sagt, gået med at fordele posterne, holde ferie og købe fire cirkuselefanter fri af fangenskab. I morgen slutter festen. Hverdagen truer, når finansminister Nicolai Wammen giver sit bud på næste års finanslov. Så skal der føres konkret politik, og regeringen kan ikke undgå at skuffe. Måske ikke alle, men mange. Først og fremmest Arne, som Mette Frederiksen lovede en ret til tidlig tilbagetrækning sammen med andre nedslidte. Et forslag, hun måske vandt valget på, men som nu, 237 dage efter lanceringen, ikke er kommet en millimeter nærmere på at fortælle, hvem der kan glæde sig. Tværtimod har vi kun fået at vide, at problemet er så stort og vigtigt, at løsningen tager lang tid. Klart nok – men så lang tid? Svaret er, at det aldrig vil være muligt at lave en bare tilnærmelsesvist retfærdig løsning, fordi staten ikke ligger inde med registreringer af, hvem der har arbejdet hvor, hvornår og hvor længe. Arne er bare et af problemerne. Klimaet er et andet. Regeringen er på jagt efter 70 procents reduktion af CO2-udslippet, men aner med egne ord ikke, hvordan man skal nå målet. Bemærk, at socialdemokraterne er begyndt at sige ”hvis” om succes på klimaområdet. Ét er at have problemer med at levere, hvad man har lovet. Noget andet er at levere noget, man ikke har lovet. Også her kan torsdagen blive ubehagelig, for det er svært at forestille sig, at finanslov og klimaløfter kan blive opfyldt uden skattestigninger og højere afgifter. Alt dét er slemt nok. Det værste er dog, at vi næppe vil se udspil, som gør det nemmere for private virksomheder at skabe de job, der betaler hele festen. Det har aldrig været socialdemokraters topprioritet. Så jo – sejrsfesten slutter i morgen.

Annonce