Annonce
Debat

Debat: Konkurrence viser håndværk i topklasse

Faglærte: I denne uge viser Danmarks dygtigste unge faglærte, hvad de kan med deres fag til den årlige konkurrence DM i Skills. Danmark har altid haft en stolt tradition for dygtige håndværkere og faglærte, og hvis man har besøgt eller set tv-klip fra Skills de senere år, vil man vide, at det i den grad stadig er tilfældet.

Det høje faglige niveau står desværre i skærende kontrast til, at alt for få danske unge vælger en erhvervsuddannelse, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Kun hver femte valgte i 2019 at søge ind på en erhvervsuddannelse, mens gymnasierne – især det almene – tiltrækker langt flere unge. Det er et stort samfundsmæssigt problem, fordi alle prognoser viser, at vi vil komme til at mangle titusindvis af faglærte på det danske arbejdsmarked i løbet af de kommende år.

Ofte peges der på erhvervsuddannelsernes manglende kvalitet som en af forklaringerne på, at de unge fravælger dem. Men det holder ikke stik. Det viser ikke bare de dygtige faglærte, som deltager i Skills, men også en stor undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut udgav i 2019. Her sagde under en 10. del af de 9. klasse-elever, som havde valgt en gymnasial uddannelse efter 9. klasse, at de mente, at erhvervsuddannelserne havde dårligere kvalitet end andre uddannelser.

Undersøgelsen ramte også en pæl gennem en anden sejlivet myte, nemlig at mangel på praktikpladser får de unge til at fravælge erhvervsuddannelser. Kun cirka hver 20. unge angav det som en af begrundelserne for, at de ikke havde valgt en erhvervsuddannelse.

Derimod var der mange, som havde fravalgt erhvervsuddannelserne, fordi de ikke troede, at de ville ”passe ind” på en erhvervsuddannelse. Der kan ligge mange ting i det udsagn, men det bør i hvert fald være en vigtig reminder for os alle om, at vi skal tale erhvervsskolerne og de faglærte uddannelser op, også når der ikke er Skills. Og så bør erhvervsskolerne gøre endnu mere for at skabe et godt miljø på uddannelserne, som tiltaler langt flere – også blandt de unge kvinder.

Annonce
Berit Toft Fihl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

31 kopper kaffe: 210.000 kroner

Det er ikke nogen billig kop kaffe, det enkelte byrådsmedlem i Randers Kommune har drukket med chefkonsulent Lars Muusmann fra firmaet af cirka samme navn, og derfor er det mere end almindelig ærgerligt, at det kommunalpolitiske kaffeslabberas øjensynligt ikke har kastet nævneværdige resultater af sig. De 210.000 kroner, som kaffen og konsulentsamtalerne har kostet, er muligvis ikke nogen stor andel af budgettet i en kommune med næsten 98.000 indbyggere, men det er dog 210.000 skattekroner betalt af helt almindelige borgere, som dagligt savner bedre offentlig service overalt. For alle os, der har betalt for kaffen, og for alle os, der dagligt skal leve vores gode liv i en kommune ledet af et byråd, der ikke er i harmoni med sig selv, var det således sørgelig læsning, da denne avis forleden skrev om det lukkede byrådsmøde, hvor chefkonsulenten fremlagde sine anbefalinger efter 31 samtaler med 31 medlemmer af Randers Byråd. Bortset fra borgmester Torben Hansen, der nødvendigvis må påtage sig et medansvar for rekvireringen af konsulenthjælp, var der ikke mange, der formulerede optimisme i anledning af konsulentens anbefalinger. Og det parti, der stod i spidsen for det mistillidsvotum, som var rettet mod kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, og som spillede en væsentlig rolle i rekvireringen af konsulenthjælp, formulerede slet ikke noget og var ikke mulig at få fat i efter det lukkede byrådsmøde. De kan naturligvis have deres gode grunde i Venstre, men deres pludselige ordknaphed i denne sag kan minde om strudsen, der stikker hovedet i busken. Nu skal samtlige gruppeformænd for partier og lister igen snakke med borgmesteren, akkurat som de gjorde det inden jul. Derefter skal hele byrådet igen holde lukket møde. Og måske skal byrådsmedlemmerne have sociale arrangementer med hinanden. Det skal nok blive hyggeligt. Man må håbe, at der snart er noget andet, der hjælper. Også for byrådsmedlemmernes skyld, men først og fremmest for randersborgernes skyld. Den by, hvor alle andre er opsigtsvækkende gode, når det gælder samarbejde, fortjener et byråd, hvis medlemmer også forstår at samarbejde.

Randers

Frank Nørgaard føler sig provokeret af folkeskolelærer: - Hun har selv stukket næsen frem

Randers For abonnenter

Stolt mor til Randers' michelinstjerne: - Vi sagde ikke 'ro på', da han ville være den bedste

Annonce