Annonce
Debat

Debat: Krifa er mere end lavt kontingent

Annonce

Replik: I sidste uge bragte avisen Danmark en kronik af museumsinspektør Lars Kjølhede Christensen om det historiske Septemberforlig, som i den grad har været med til at forme det danske arbejdsmarked.

Der er ingen tvivl om, at vi skylder den danske model meget. Det er takket være den, at de fleste af os fx kan gå på arbejde til en rimelig løn i et overkommeligt antal timer. Når vi sammenligner os med andre lande, er det tydeligt, at vi er nået langt på arbejdsmarkedet i Danmark.

Lars Kjølhede Christensen har fuldstændig ret i, at det danske arbejdsmarked fortsat skal reguleres, men den danske model trænger til et ansigtsløft. Jeg er også enig med museumsinspektøren i, at både platformsøkonomien og globaliseringen udfordrer modellen. Og bare fordi noget ikke passer ind i en gammel løsning, skal vi jo ikke bremse udviklingen. I stedet skal vi tilpasse strukturen til virkeligheden. Og så synes jeg, at der mangler et væsentligt element; trivsel.

For der er hver dag dårlige ledere, som smadrer menneskeliv. Familier, der går i stykker, fordi vi tager frustrationer fra arbejdet med hjem. 35.000 danskere er lige nu sygemeldt pga. psykisk dårligt arbejdsmiljø. Og her mener jeg, at Lars Kjølhede Christensen tager fejl, når han påstår, at det væsentligste argument for at vælge en anden fagforening end de fagafgrænsede er lavere kontingent.

I Krifa ser vi det hele menneske. Og dét er et af de afgørende argumenter for at vælge os. Fagforeninger skal nemlig være meget mere end overenskomster. Dermed ikke sagt at overenskomster er overflødige – dem vil vi fortsat lave – men der skal mere til.

Vi skal være der for medlemmerne, når de har brug juridisk rådgivning og hjælp, vi skal være der for medlemmerne, når de har ondt i arbejdslivet, og vi skal være der for medlemmerne, når de trives. Vi kalder det en arbejdslivsbevægelse.

Søren Fibiger Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce