x
Annonce
Debat

Debat: Lad os få en kommission efter coronakrise

Beredskab: Corona-virussen fylder alt lige nu. Med god grund. For vi er vågnet op til en barsk virkelighed, der tester os alle til det yderste. Og det fik mig til at tænke på, om vi kunne have gjort noget mere for gøre vores beredskab og sundhedsvæsen modstandsdygtige overfor kriser som corona-virussen.

Jeg siger ikke, at vi kunne have forudset, at vi ville blive med den fart og kraft, som vi er blevet. Men vi ved, at forskellige virusser rammer som en epidemi eller en pandemi med jævne mellemrum – såsom SARS-virussen eller fugleinfluenzaen.

Og når vi ved det, burde vi så ikke stille os selv det spørgsmål, om vi har været rustet godt nok til at håndtere disse uforudsete hændelser. Altså, har vi nok frivillige i vores hjemmeværn? Har vores beredskab nok ressourcer til at hjælpe vores samfund igennem en global og national krise? Har vores sygehusvæsen styrke nok til at klare en massiv overbelastning med mange syge patienter?

Skiftende regeringer og et bredt flertal har i gennem tiden truffet beslutninger, som har skabt det beredskab og sundhedsvæsen, vi har i dag. Det fungerer upåklageligt langt størstedelen af tiden. Men når en krise rammer, står det lysende klart, at politikernes regnearks-beslutninger ikke slår til i situationer, som den vi står i nu.

Når vi er på den anden side af virus-krisen, bør vi i fællesskab nedsætte en beredskabskommission, hvor vi kulegraver erfaringerne fra corona-pandemien. Ikke for at pege fingre af nogen. Men for at sikre, at vores samfund er robust nok til at stå en ny virus-krise igennem. Om det betyder, at vi skal have skabt et nødberedskab med en forstærkelse af vores beredskab, politi og Hjemmeværn, ja det må kommissionen svare på. Spørgsmålet er, om vi skal have et nødberedskab stående klar til, når krisen rammer. Eller om vi må leve med, at beredskabet er tilstrækkeligt i hverdagen, men helt utilstrækkeligt den dag den virkelige krise rammer.

Personligt ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Sandsynligvis var der mange, der følte en vis lettelse, da statsminister Mette Frederiksen mandag aften meddelte, at landets vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin kan genåbne onsdag efter påske, hvis ellers vi fortsat kan opføre os fornuftigt. Mange småbørnsfamilier har været hårdt spændt for på det seneste, og mange hjemmearbejdende forældre har brug for den arbejdsro, der følger med regeringens beslutning om at befri dem for at drive hjemmeskole og passe egne arbejdsopgaver samtidig. Det giver god mening at genåbne Danmark på den måde, regeringen har valgt, men indbygget i regeringens valg ligger også fravalg af genåbning på mange andre måder. Selv om vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin genåbner lige om lidt, vil vi fortsat leve i et samfund, der er mere lukket, end vi har oplevet det i generationer, og det vil fortsat sætte os alle på prøve. Store dele af detailleddet i dansk erhvervsliv vil fortsat være lukket i mindst en måned. De ældste elever i skolerne vil fortsat være hjemsendt og får aflyst deres afgangseksamen og overført deres årskarakter som eksamenskarakter. Danmarks grænser vil fortsat være lukkede. Sommerferien og hele sommeren vil sandsynligvis blive anderledes, end vi havde forestillet os. Der vil fortsat være forbud mod større forsamlinger - såsom folkemøder, festivaler og festuger a la den i Randers. Coronakrisen er ikke lige ved at være forbi. Om ikke før gik det måske op for mange af os, da statsministeren mandag aften forlængede forbuddet mod større forsamlinger sommeren over. Horisonten hedder ikke længere 2. påskedag - hvis vi da ellers havde håbet på det. Nu hedder den 1. september, måske. Sandsynligvis hedder den en dato, der ligger langt senere. Det bliver en lang sej kamp at komme fri af coronaens kløer, og vi får som lokalbefolkning, nation og verdenssamfund brug at stå sammen og blive ved med at følge vores nye og fornuftige leveregler i mange måneder endnu. Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Randers

31-årig havde hash i underbukserne

Annonce