Annonce
Debat

Debat: Lad os hjælpe de seniorer, der kan arbejde mere

Arbejdsmarked: I denne uge kommer Seniortænketanken med anbefalinger til, hvordan vi kan forbedre kvaliteten i arbejdslivet for seniorer, så vi kan give flere seniorer, der kan og vil, mulighed for at blive længere på arbejdsmarkedet.

Det er en meget vigtig dagsorden, som regeringen har stor fokus på, og jeg ser derfor også frem til at se forslagene. Det vil være en stor gevinst, hvis vi bliver bedre til at fastholde seniorerne ude på de danske virksomheder og institutioner. Det vil give flere penge til at styrke det velfærdssamfund, som vi alle nyder godt af, og bidrage til, at vi har de hænder, der skal være med til at levere vækst, offentlig service og omsorg.

Mange seniorer vil også gerne fortsætte med at arbejde så længe som muligt. Det har med andre ord værdi for den enkelte at arbejde, hvis man har mulighed for at fortsætte i et job, man holder af.

Og potentialet er der. I Sverige er næsten 78 procent af de 55-64 årige i arbejde, mens andelen i Danmark ligger under 71 procent. Udviklingen går den rigtige vej her i Danmark. En større andel af dem over 60 år arbejder, men hvis vi kan komme op på svensk niveau, vil det give milliarder af kroner i statskassen. Penge vi kan bruge på vores velfærdssamfund.

Derfor er det en positiv udvikling, som vi skal skubbe på. I Folketinget vedtog vi for nylig en række tiltag, som giver en økonomisk gulerod for de seniorer, der kan og vil give den en ekstra skalle.

Det er selvfølgelig vigtigt, at vi går på to ben. Vi må ikke glemme den gruppe seniorer, som enten er nedslidte eller i fare for at blive det. Derfor arbejder vi også på at indføre en ret til tidligere pension til dem, som er trådt tidligt ind på arbejdsmarkedet, haft hårde job og betalt mange år til velfærdssamfundet. Og på længere sigt skal vi selvfølgelig helst undgå, at folk overhovedet får behov for at forlade arbejdsmarkedet før tid. Derfor skal vi også forbedre arbejdsmiljøet og give bedre muligheder for at skifte spor og brancher i løbet af arbejdslivet.

Men vi skal have ændret tankegangen om, at arbejdslivet automatisk stopper ved folkepensionsalderen. Jeg håber, at vi med Seniortænketankens anbefalinger får nogle input til, hvordan vi ændrer vores syn på alder, og hvordan vi kan skabe de bedst mulige rammer for, at endnu flere seniorer får lyst og mulighed for at blive længere på arbejdsmarkedet – til gavn for os alle.

Annonce
Peter Hummelgaard Thomsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Smuk som et stjerneskud

Sjældent har vi set vores skønne Randers smukkere end netop nu. Mens vi nærmer os årets mørkeste dag, er der lys overalt i vores by. Lysets by skinner i vintermørket og lyser op i en måned, der ellers er mørk og våd og kold. Julebelysningen i gågaderne i vores hyggelige, historiske middelaldermidtby skaber varm stemning i Slotsgade, Torvegade, Sct. Mortens Gade, Brødregade og Houmeden. Selv på Rådhustorvet synes lyset i vinduerne i byrådssalen at være varmt. Bevæger vi os væk fra midtbygaderne, fremstår også området omkring havnen og åen som et julehyggeligt åndehul. Julebelysningen på havnekontoret og parkeringshuset stråler om kap med belysning, granguirlander og juletræer på stibroen, Randersbro og den blå bro. Sparekassen spiller smukt med på Tronholmen - i lighed med den lysende hest i Søndergade. Lidt længere mod vest lyser regnskovens kupler grangrønt i vintermørket. Smuk som et stjerneskud skinner vores by smukkere end mange andre julebyer. Den side af Randers skal vi også huske at se og huske at glæde os over og huske at dele med andre. Danmarks smukkeste juleby fortjener at få besøg fra andre byer, og derfor skal vi huske at fortælle vidt og bredt om byen, der er vores, byen, vi elsker at være en aktiv del af og leve vores gode liv i. Også selv om der er sager i vores by, der i særklasse mangler julefred. Her i mediehuset glæder vi os hver morgen over det smukke syn, der møder os, når vi møder på vores nye arbejdsplads på øverste etage af SCS-Huset på Randers Havn. Overalt i synsfeltet er broer og bygninger klædt i julehyggelig belysning, der giver os en glad begyndelse på dagen. Vores morgenoplevelse i denne decembermåned vil vi gerne dele med vores læsere, og derfor byder vi tirsdag, onsdag og torsdag 90 læsere indenfor, 30 hver morgen. Vi serverer et rundstykke, en kop kaffe og verdens smukkeste juleudsigt, og vi giver en lille julegave. Abonnenter kan gratis løse billet på Avisfordele.dk. Se det hele lidt fra oven. Og se Randers fra den smukke side.

Annonce