Annonce
Debat

Debat: Landbrug & Fødevarer står helt på mål for vores annoncer

Svin: Kjeld Hansen beskylder i Avisen Danmark lørdag Landbrug & Fødevarer for at lyve og manipulere i annoncer, vi har indrykket om antibiotikaforbruget i dansk griseproduktion.

Kjeld Hansen præsenterer sig som gårdejer og journalist. For folk der ikke kender ham, så er han også landets formentlig største hader af moderne landbrug, som han aldrig forsømmer en mulighed for at kritisere. Om der er belæg for det eller ej.

Denne gang – som så ofte før – er der ikke fugls føde på kritikken – og lad mig da bare slå fast: Landbrug & Fødevarer står helt på mål for annoncen.

Vi taler selvfølgelig sandt, når vi skriver, at danske griseproducenter har et lavt antibiotikaforbrug – også når vi bruger formuleringen ”danske grise får mindre antibiotika end de fleste”.

Vi skriver klart og tydeligt ved grafen, at der er tale om mg. pr. produceret kg. husdyr. Vi skriver også i brødteksten, at ”Danmark har et af verdens laveste forbrug af antibiotika i husdyrproduktionen”. Og for at det ikke skal være nok, så skriver vi i teksten efterfølgende, at ”Danmark endnu en gang er det land med det laveste antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen, når vi sammenligner med øvrige europæiske lande med en stor griseproduktion”.

Vi kan kun drømme om, at vi har sammenlignelige tal i Europa udelukkende baseret på antibiotikaforbruget til grise, men det er desværre ikke alle lande, der har lige så god styr på forbruget og er lige så transparente som Danmark.

Til gengæld ved vi, at de lande, man typisk finder grisekød fra i danske supermarkeder, altså de lande vi viser i annoncen, har en stor griseproduktion, og at en væsentlig del af antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen i de lande, inklusiv Danmark derfor går til grisene. Det er tale offentlige data fra EU’s lægemiddelagentur og de bedste, der er til rådighed.

Kjeld Hansen skriver også, at rapporten advarer mod at bruge data, som vi gør i annoncen.

Naturligvis kan man ikke bare tage rapporten og sammenligne det hele, alle tal og alle lande én til én. Netop derfor sammenligner vi ikke de store griseproducerende lande med for eksempel Norge, der har en stor lakse-produktion og derfor helt naturligt har et andet og lavere antibiotikaforbrug. Vi har til gengæld Holland med, som viser, at vi ikke er de eneste i Europa, som er i stand til at producere mange grise uden et højt antibiotikaforbrug.

Annonce
Erik Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Møde med politiet var ikke bare et møde: Kommunaldirektør afhørt med sigtets rettigheder

Leder For abonnenter

Hjælp hårdt plagede motorvejsnaboer. Nu.

Det er alt andet end rimeligt, at skiftende sammensætninger af Folketinget, skiftende regeringer og skiftende ministre lader borgere overalt i stikken i det støjhelvede, der opstår, når nok så nødvendige motorveje pløjer sig gennem det, der engang var dejlig natur og landlig idyl. Det hører ingen steder hjemme, at magthaverne i vores nok så velfungerende velfærdssamfund ikke støjsikrer de borgere, der betaler prisen, når alle vi andre får opfyldt vores fuldt forståelige og fornuftige ønsker om flere motorveje. Lokalt og aktuelt er det således alt andet end rimeligt, at borgere i Vorup, Hornbæk og Helsted, der i årevis har været plaget af støj fra den motorvej, der løber forbi deres hjem, aldrig har fået den statslige hjælp, de fortjener og med rette kan forvente. Motorvejsstøj er ikke blot generende men også sundhedsskadelig, og derfor er det et alvorligt problem, at borgere her hos os bliver ramt af den borgerlige regerings endeligt, der rykkede forårets nationale infrastrukturplan med sig i faldet. De støjplagede borgere i Vorup, Hornbæk og Helsted skulle ifølge infrastrukturplanen - og i lighed med borgere på fire andre hårdt plagede pletter på landkortet - have haft en længe savnet håndsrækning fra staten i form af støjdæmpning for samlet 131 millioner kroner. Nu får de ingenting, foreløbig. Den nye socialdemokratiske regering vil hellere forhandle en ny infrastrukturplan, men den nye minister på området, Benny Engelbrecht, kan end ikke svare på, hvornår forhandlingerne går i gang, blot at det vil ske i løbet af næste år. Det kan vi som moderne samfund ikke være bekendt. Vi kan ikke først love en løsning for sekundet efter at løbe fra løftet. Det er ikke det, vi forventer os og forstår ved et demokratisk samfund. Det er ikke sådan, det skal fungere. Vi forventer, at vores lokale folketingsmedlemmer - Mølbæk, Malte og Michael - nu går aktivt ind i kampen for at sikre deres lokale vælgere den løsning, de er blevet lovet. Dette gælder ikke mindst regeringsmedlemmet Malte Larsen.

Annonce