Annonce
Debat

Debat: Landbruget skal producere mindre for klimaets skyld

Økologi: Asger Christensen skriver i avisen Danmark, at økologi kan være godt for miljøet, men ikke altid er godt for klimaet, og så henviser han til, at økologisk landbrug kræver mere jord, hvis vi skal producere det samme.

Dét Asger Christensen og øvrige politikere blot snart må sande, er, at vi ikke kommer til at producere det samme. Landbruget kan ikke blive klimaneutralt, hvis vi skal producere det samme. Vi er nødt til at skabe grundlag for en omstilling, hvor der produceres mere plantebaseret mad og mindre husdyrbaseret mad. Det er nødvendigt af hensyn til klimaet, naturen og vores egen sundhed.

Den omstilling kommer med mere økologi. Vi er i Økologisk Landsforening helt enige med Asger Christensen i, at EU ikke skal bestemme, hvordan vi skal drive landbrug. Men det er i EU, rammerne bliver sat. EU har i mange år ført en politik, der har favoriseret den konventionelle dyrkningsform.

Det er kun godt, at man fra EU’s side nu er blevet opmærksom på, at der er behov for store forandringer i måden, vi driver landbrug på, og at de metoder, der bruges i økologien, er et svar på flere af de store dagsordner inden for natur, klima og sund kost uden pesticidrester.

Annonce
Sybille Kyed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Muusmann-notat: Et beskæmmende billede af vores byråd og os selv

Helt som forventet er det langt fra noget smukt billede, administrerende direktør og partner Lars Muusmann fra konsulentfirmaet af cirka samme navn har kunnet male af Randers Byråd i det 18 sider lange notat, der er resultatet af de samtaler, Lars Muusmann siden nytår har haft med samtlige byrådets 31 medlemmer. Det er beskæmmende for vores lokalsamfund og for os som vælgere, at vi har valgt et byråd, hvor personlige angreb ifølge Lars Muusmann ødelægger møderne, hvor medlemmerne stemmer imod hinandens forslag, fordi de ikke kan lide hinanden, hvor forholdet mellem medlemmerne forringer samarbejdet mellem partier og lister såvel som samarbejdet internt i nogle partier, og hvor flere af medlemmerne mangler indsigt i, hvilke opgaver og roller byråd, borgmester og kommunaldirektør skal varetage. Det pynter ikke på det samlede billede af et lokalsamfund, der ellers glimrer med forbilledligt samarbejde på adskillige andre områder - idrættens eliteoverbygninger, arbejdsmarkedet, kulturen, ungdoms- og videregående uddannelser eksempelvis. Det vil klæde Randers Byråd at lade Muusmann-notatet være omdrejningspunktet for et endegyldigt opgør med årtiers konfliktkultur, hvor fnidder og fnadder sandsynligvis har stået i vejen for megen god videreudvikling af vores kommune. Nu skal byrådet på skolebænken, og borgmesteren og kommunaldirektøren skal lede byrådsmedlemmer og kommune meget mere markant end hidtil, anbefaler Lars Muusmann. Byrådsmedlemmerne skal holde taletiden, holde sig til emnet og holde en respektuld tone, anbefaler Muusmann. De skal kort sagt opføre sig ordentligt. Det lyder fornuftigt, og vi forventer, at byrådets medlemmer beslutter at følge de anbefalinger, som Muusmann er kommet med, og som vi andre har betalt for, 210.000 kroner. Vi forventer, at vores byråd vil lægge intern bøvl og ballade bag sig og fremadrettet koncentrere sig om at friste nye skatteborgere og arbejdspladser indenfor i vores kronjyske fællesskab, arbejde for et ekstra spor på vores motorvej og en ekstra bro over vores fjord. Vi savner fokus på vækst og væsentlighed.

Randers

Klimasikring betaler sig for dambrug: Beskidt vand kan presse fiskenes sundhed

Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce