Annonce
Debat

Debat: Ny byggelov tromler vestjyske virksomheder

Byggesager: Regeringen indfører 1. januar nye regler for byggetilladelser. Det kan blive en alvorlig stopklods for væksten uden for de store byer.

I dag hjælper kommunerne voksende virksomheder til hurtigst muligt at få en byggetilladelse, så de kan udvide eksisterende bygninger eller flytte til nybyggede lokaler et andet sted. Men fra den 1. januar er det slut, når nye regler på området træder i kraft. Fremover skal virksomheder benytte private certificerede rådgivere til langt de fleste af deres byggeprojekter.

Problemet er, at ikke en eneste rådgiver inden for Vardes kommunegrænse på nuværende tidspunkt er certificeret og klar til at hjælpe vores virksomheder med at udvide. Konsekvensen bliver, at vækstende virksomheder ikke kan få behandlet deres byggesager og derfor ender med at udskyde planer om udvidelse på grund af bureaukrati. Bureaukrati, som den nye lovgivning netop skulle forestille at gøre op med.

Og desværre er der tale om en dobbelt mavepuster. I dag allierer virksomheder sig ofte med lokale rådgivere, der har gjort en forretning ud af at kvalificere og gennemføre byggesager. Den forretning forsvinder også den 1. januar. Det er givetvis ikke et problem i større byer med større rådgivere, men mindre rådgivere i mindre byer kan ikke investere tid og tusindvis af kroner i at blive certificeret til opgaven.

Derfor appellerer jeg igen til regeringen om at justere lovgivningen og tillade frit valg. Frit valg til, om man som virksomhed vil bruge en certificeret rådgiver eller en lokal rådgiver, som fortsat kan lade kommunen stå for den endelige byggesagsbehandling.

Vi bør værne om væksten uden for de store byer og vende tilbage til det, der egentlig var hensigten med lovændringen: At fjerne unødigt bureaukrati og gøre systemet mere smidigt for alle.

Annonce
Erik Buhl
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det gyldne millionsalg mangler i Randers FC

Gode spillerindkøb, bedre resultater og store spillersalg. Det var den tre-trins-raket, der skulle føre Randers FC ud af krisen, da klubbens bestyrelse for to år siden skrinlagde daværende direktør Michael Gravgaards drøm om at gøre den solide fodboldklub i Superligaens midterregion til en underholdningsmagnet. Randers FC skulle back to basic. Sørge for at vinde fodboldkampe nok til at undgå at rykke ud af Superligaen. To tredjedele af planen har været en succes. Der er kommet dygtige spillere ind i de seneste transfervinduer, og Randers FC har fået skabt et fodboldhold, som er stærkt nok til om få måneder at kvalificere sig til mesterskabsspillet i selskab med klubber som FC Midtjylland, Brøndby, FC København og AGF. Men der er en vigtig del af planen, som stadig mangler at blive opfyldt. Randers FC har de senere år ikke været i stand til at lave de markante spillersalg, som skaber grobund for en sund økonomi og videreudvikling af klubben. Anfører Nicolai Poulsen gik på en fri transfer til AGF, mens det dog lykkedes at hente et par millioner kroner på Jonas Bager i sommer, da U21-landsholdsspilleren blev solgt til en belgisk klub. Den største skuffelse er det dog, at det er glippet med et storsalg af Saba Lobjanidze, der er en af klubbens bedste spillere nogensinde. Sportsdirektør Søren Pedersen har igen og igen talt om stor interesse og konkrete bud på Saba Lobjanidze, men det er ikke mundet ud i andet, end at georgieren nu enten bliver solgt for pebernødder i dette transfervindue eller går frit til sommer. Det kan Randers FC ikke være tilfredse med. Agenternes og spillernes egne dagsordener spiller selvsagt også en rolle, men det er ikke godt, at der tegner sig et billede af, at Randers FC ikke for alvor profiterer af, at holdets profiler rejser videre mod nye mål. Næste store salgsobjekt ser ud til at være målmand Patrik Carlgren, og der er ingen tvivl om, at der efter Saba-sagaen er ekstra pres på for at få Carlgren solgt til en god pris. Men han har kontraktudløb i sommeren 2021, og derfor skal et salg ske senest til sommer, hvis Randers FC skal bryde den kedelige trend med at se spillere forsvinde for småkrummer.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];