Annonce
Debat

Debat om trepartsaftalen: En løgn bliver ikke sand af at blive gentaget

At Dansk Byggeri skulle bryde trepartsaftalen, eller at vi anbefaler vores medlemmer at oprette korte aftaler om praktikpladser, er simpelt hen taget ud af den blå luft. Beskyldningen, der bliver luftet med jævne mellemrum af 3F, kom denne gang fra formand for Byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen, i et indlæg her i avisen 2. september. Men det bliver den ikke mere sand af. Og vi er ærlig talt godt trætte af, at 3F ved enhver given lejlighed taler erhvervsuddannelserne og arbejdet i bygge- og anlægsbranchen ned, uden at der er hold i påstandene.

I Dansk Byggeri har vi én anbefaling til virksomhederne, når det gælder lærlinge: tag så mange som overhovedet muligt, gerne en til - og helst i hele uddannelsesperioden.

Men hvis den lille håndværksmester, som kun kan se et par måneder frem i ordrebeholdningen, ikke tør binde an med en lærling i mere end et år eller to, så er vi glade for, at hun springer ud i det og ansætter en. Og det samme med virksomheden, der har tre lærlinge og overvejer at tage en til – men kun i halvandet år, fordi en stor ordre udløber der.

De korte aftaler skaber flere praktikpladser. En spørgeundersøgelse fornylig viste, at 4 ud af 10 bygge- og anlægsvirksomheder vil tage færre eller ingen lærlinge, hvis de korte uddannelsesaftaler bliver afskaffet. Det, synes vi, vil være den helt forkerte vej at gå.

De forskellige typer af praktikpladsaftaler, vi har i dag, er med til at skabe fleksibilitet for virksomhederne og sikre, at rigtig mange lærlinge bliver i vores branche. Selv vores virksomheder kan blive bedre, men der er bestemt ikke noget at skamme sig over. Knap 14.500 unge er i praktik i en virksomhed i bygge- og anlægsbranchen lige nu. Det svarer til 22 procent af alle elever på samtlige erhvervsuddannelser. Og det selv om branchen kun beskæftiger syv procent af alle i Danmark.

Men vi skal have endnu flere i gang, og vi skal skabe den størst mulige tryghed, også for de elever der har en kort uddannelsesaftale. Det kræver et godt og tillidsfuldt samarbejde – mellem erhvervsskoler, virksomheder og de svende, der går sammen med lærlingene ude på byggepladserne og som har en forpligtelse til at tage sig ordentligt af dem. Det bør være en fælles sag.

Alle har et ansvar, og mudderkastning er ikke løsningen.

Louise Pihl, Dansk Byggeri
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Leder For abonnenter

I morgen slutter festen: Regeringen kan ikke undgå at skuffe

Det var godt, de hyggede sig på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden, så håndfladerne blev røde og varme i ren begejstring over, hvor godt det går. Sejrsfesten var aldeles velfortjent. Partiet vandt jo kongeriget ved valget i juni. Siden er tiden, sådan lidt groft sagt, gået med at fordele posterne, holde ferie og købe fire cirkuselefanter fri af fangenskab. I morgen slutter festen. Hverdagen truer, når finansminister Nicolai Wammen giver sit bud på næste års finanslov. Så skal der føres konkret politik, og regeringen kan ikke undgå at skuffe. Måske ikke alle, men mange. Først og fremmest Arne, som Mette Frederiksen lovede en ret til tidlig tilbagetrækning sammen med andre nedslidte. Et forslag, hun måske vandt valget på, men som nu, 237 dage efter lanceringen, ikke er kommet en millimeter nærmere på at fortælle, hvem der kan glæde sig. Tværtimod har vi kun fået at vide, at problemet er så stort og vigtigt, at løsningen tager lang tid. Klart nok – men så lang tid? Svaret er, at det aldrig vil være muligt at lave en bare tilnærmelsesvist retfærdig løsning, fordi staten ikke ligger inde med registreringer af, hvem der har arbejdet hvor, hvornår og hvor længe. Arne er bare et af problemerne. Klimaet er et andet. Regeringen er på jagt efter 70 procents reduktion af CO2-udslippet, men aner med egne ord ikke, hvordan man skal nå målet. Bemærk, at socialdemokraterne er begyndt at sige ”hvis” om succes på klimaområdet. Ét er at have problemer med at levere, hvad man har lovet. Noget andet er at levere noget, man ikke har lovet. Også her kan torsdagen blive ubehagelig, for det er svært at forestille sig, at finanslov og klimaløfter kan blive opfyldt uden skattestigninger og højere afgifter. Alt dét er slemt nok. Det værste er dog, at vi næppe vil se udspil, som gør det nemmere for private virksomheder at skabe de job, der betaler hele festen. Det har aldrig været socialdemokraters topprioritet. Så jo – sejrsfesten slutter i morgen.

Annonce