Annonce
Debat

Debat: Patienterne strømmer til, mens vi bliver færre til at tage os af dem

Sundhed: Antallet af patienter, der har brug for hjælp og behandling på et offentligt sygehus, udvikler sig kun i én retning, og det er opad.

Sidste år kom der således 25.000 flere patienter indad dørene på de offentlige hospitaler, viser tal fra Danske Regioner. At der bliver ved med at komme flere patienter er ikke nyt. Det er til gengæld både foruroligende og nyt, at vi bliver færre og færre ansatte på sygehusene til at tage hånd om det stigende antal patienter.

For mens der altså kom 25.000 flere patienter i 2018, så sagde sundhedsvæsenet farvel til 500 såkaldt patientrettede ansatte på de offentlige sygehuse i samme år ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Patienterne strømmer altså til, mens vi bliver færre sundhedspersoner til at tage os af dem.

Det er overvejende social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre grupper, der er blevet færre af, så dette indlæg skrives ikke for at få hyret flere læger, selvom der i øvrigt er mangel på speciallæger mange steder i sundhedsvæsenet. Nej, jeg skriver for at advare de ansvarlige politikere om en af de triste konsekvenser af den langvarige underfinansiering af sundhedsvæsenet. Og det er desværre både trist og forkert, at der bliver færre såkaldt varme hænder til at tage sig af det stadig stigende antal patienter.

Derfor vil jeg opfordre den socialdemokratiske regering og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til at finde de nødvendige ressourcer i sundhedsvæsenet i den finanslov, de forhandler om nu. For der skal flere midler til, hvis vi skal have mulighed for at tage hånd om de mange flere patienter, der har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Det er ofte ældre mennesker, som – heldigvis – lever længere og har behov for behandling af flere sygdomme i længere tid.

Derfor bør det i finanslovsforhandlingerne sikres, at der er penge til både nye behandlinger og flere patienter plus politisk prioriterede forbedringer indenfor psykiatrien. Jeg ved, at regeringen er opmærksomme på, at der er brug for flere hænder i det pressede sundhedsvæsen. Dette er, som jeg forstår det, også grunden til forslaget om 1.000 nye sygeplejersker. Her er det vigtigt at huske, at når sygeplejersker og læger har fået mere travlt, hænger det blandt andet også sammen med, at der de senere år er fyret social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer og andre gode kolleger i gentagne sparerunder. Hvis der ikke sker grundlæggende forbedringer af økonomien, vil det fortsætte, og så er vi lige vidt.

Derfor: Stop underfinansieringen - løft sundhedsvæsenet.

Annonce
Andreas Rudkjøbing
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Op af ledighedssumpen, op med livskvaliteten

Det er muligt, at det kniber med samarbejdet i Randers Byråd, og at det derfor er på sin plads, at borgmester og kommunaldirektør i øjeblikket har byrådets gruppeformænd over knæet - man ser det for sig - men ser man bort fra byrådssalen, er netop samarbejde en spidskompetence her hos os. Her i Randers samarbejder konkurrerende sportsklubber om eliteoverbygningerne Randers FC, Randers HK og Randers HH. Vores kulturinstitutioner samarbejder om opsigtsvækkende begivenheder, der gang på gang sætter Randers på danmarkskortet i positiv sammenhæng. Konkurrerende erhvervsvirksomheder samarbejder. Og forleden havde vi her i avisen fornøjelsen at kunne læse om et samarbejde, hvor fagbevægelse, jobcenter, virksomheder og erhvervsskole hjælper dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde og samtidig skaffer industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, som de mangler netop nu. Samarbejdet omkring industrien er Randers i en nøddeskal. Samarbejdet løfter mennesker op af ledighedssumpen, gør dem selvforsørgende og giver dem livskvalitet. Samarbejdet nedbringer de skattefinansierede dagpenge- og kontanthjælps-omkostninger. Samarbejdet skaffer vores industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, der er nødvendig, hvis virksomhederne skal imødekomme kundernes efterspørgsel ved produktion her i landet. Alternativet er, at kunderne i den danske industri placerer deres ordrer på virksomheder i andre lande. Det vil vi ikke risikere, og derfor er det randrusianske samarbejde overordentlig værdifuldt - for den enkelte ansatte, for den enkelte virksomhed og for hele samfundet. På forbilledlig vis kommer 80-90 procent af samtlige deltagere i industrisamarbejdet i fast arbejde efter blot et kvartal i praktik og på skole - og de fleste fortsætter og ender som industrioperatører 18 måneder senere. Nogle gange er løsninger lette og ligetil, hvis vi forstår at se dem, forstår at bruge dem, forstår at samarbejde. Det forstår vi her hos os. Det kan vi roligt fortælle om, hvis nogen skulle spørge.

Østjylland For abonnenter

Grønne energitiltag på vej: Flere steder på Djursland gør klar til store solcelleparker

Annonce