Annonce
Debat

Debat: Regeringen er i gang med at centralisere i København

Udflytning: Da Venstre havde regeringsansvaret, brugte vi mange kræfter på at flytte statslige arbejdspladser fra København og ud i landet. Det var bestemt ikke nogen let opgave. Hele det københavnske parnas af mediefolk og meningsdannere udråbte det nærmest som jordens undergang, at man som akademiker kunne risikere at bo og arbejde i Jylland.

Vi igangsatte udflytningen for at skabe en bedre balance i Danmark med vækst, udvikling og bosætning i hele landet.

Dengang påstod socialdemokraterne, at de bakkede op om Venstres beslutning. Nu ser det ud til, at opbakningen mildest talt var halvhjertet. Statslige arbejdspladser bliver nu rykket tilbage til hovedstaden, og det er næsten grinagtigt, at en chefstilling til Landbrugsstyrelsen i Augustenborg på Als er angivet med tjenestested København. Samtidig vil socialdemokraterne ikke følge aftalen om et nyt erhvervsklagenævn, der efter planen i år skulle oprettes og placeres i Nævnenes Hus i Viborg. Det er rigtig ærgerligt, at regeringen ikke vil fastholde den udflytning vi igangsatte.

For en by som Randers har det betydet rigtig meget, at det lykkedes at få 160 statslige arbejdspladser til byen. Det er med til at styrke bosætningen og gøre kommunen interessant for hele familien, når der skal vælges bopæl. Jeg håber virkeligt ikke, at de arbejdspladser ligeså stille rykkes væk fra Randers igen. Det var nemlig tilfældet sidst vi havde en socialdemokratisk regering (2011-2015). Her blev der, samlet set, rent faktisk rykket flere statslige arbejdspladser til hovedstaden end ud af hovedstaden.

I Venstre vil vi kæmpe med næb og kløer for, at statslige arbejdspladser ikke rykkes til hovedstaden, men er fordelt ud over landet. Ved at have statslige arbejdspladser i hele landet, så kan man tage en uddannelse på et universitet eller en uddannelsesinstitution i nærheden og efterfølgende også få et job – uden nødvendigvis at skulle rykke teltpælene op for at flytte til København og lede efter en lille, men dyr bolig.

Der er rigtig mange fordele ved at bo og stifte familie udenfor de store byer, men for at det skal være en reel mulighed, så kræver det, at der er arbejde at få, uanset ens uddannelsesmæssige baggrund. Her er udflytningen af statslige arbejdspladser et af de greb vi kan skrue på. Det kræver politiske mod og vilje, for der er ingen tvivl om, at det ikke er noget man bliver populær på blandt embedsmændene på Slotsholmen.

Annonce
Michael Aastrup Jensen, Venstre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

31 kopper kaffe: 210.000 kroner

Det er ikke nogen billig kop kaffe, det enkelte byrådsmedlem i Randers Kommune har drukket med chefkonsulent Lars Muusmann fra firmaet af cirka samme navn, og derfor er det mere end almindelig ærgerligt, at det kommunalpolitiske kaffeslabberas øjensynligt ikke har kastet nævneværdige resultater af sig. De 210.000 kroner, som kaffen og konsulentsamtalerne har kostet, er muligvis ikke nogen stor andel af budgettet i en kommune med næsten 98.000 indbyggere, men det er dog 210.000 skattekroner betalt af helt almindelige borgere, som dagligt savner bedre offentlig service overalt. For alle os, der har betalt for kaffen, og for alle os, der dagligt skal leve vores gode liv i en kommune ledet af et byråd, der ikke er i harmoni med sig selv, var det således sørgelig læsning, da denne avis forleden skrev om det lukkede byrådsmøde, hvor chefkonsulenten fremlagde sine anbefalinger efter 31 samtaler med 31 medlemmer af Randers Byråd. Bortset fra borgmester Torben Hansen, der nødvendigvis må påtage sig et medansvar for rekvireringen af konsulenthjælp, var der ikke mange, der formulerede optimisme i anledning af konsulentens anbefalinger. Og det parti, der stod i spidsen for det mistillidsvotum, som var rettet mod kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, og som spillede en væsentlig rolle i rekvireringen af konsulenthjælp, formulerede slet ikke noget og var ikke mulig at få fat i efter det lukkede byrådsmøde. De kan naturligvis have deres gode grunde i Venstre, men deres pludselige ordknaphed i denne sag kan minde om strudsen, der stikker hovedet i busken. Nu skal samtlige gruppeformænd for partier og lister igen snakke med borgmesteren, akkurat som de gjorde det inden jul. Derefter skal hele byrådet igen holde lukket møde. Og måske skal byrådsmedlemmerne have sociale arrangementer med hinanden. Det skal nok blive hyggeligt. Man må håbe, at der snart er noget andet, der hjælper. Også for byrådsmedlemmernes skyld, men først og fremmest for randersborgernes skyld. Den by, hvor alle andre er opsigtsvækkende gode, når det gælder samarbejde, fortjener et byråd, hvis medlemmer også forstår at samarbejde.

Randers

Frank Nørgaard føler sig provokeret af folkeskolelærer: - Hun har selv stukket næsen frem

Randers For abonnenter

Stolt mor til Randers' michelinstjerne: - Vi sagde ikke 'ro på', da han ville være den bedste

Annonce