Annonce
Debat

Debat: Sanktioner fra USA kan forsinke Nord Stream 2 i fem år

Geopolitik: Danmarks tilladelse for nylig til Nord Stream 2-projektets (NS2) etablering i dansk farvand vakte betydelig glæde og lettelse i Moskva og Berlin. Men inden nytår forventes vedtagelse af skrappe sanktioner fra USA, der meget vel kan udløse flerårige forsinkelser i NS2-gasrørledningens færdiggørelse og idriftssættelse.

Ifølge New York Times vil USA's kongres - såvel Senatet som Repræsentanternes Hus - nemlig inden jul give grønt lys til den længe varslede sanktionspakke mod Nord Stream 2 (NS2) i forbindelse med vedtagelsen af USA's forsvarsbudget for 2020.

Forsvarsbevillingsloven - den såkaldte National Defence Authorization Act for Fiscal Year 2020 (NDAA2020) - mangler derefter alene præsident Trumps underskrift og de relevante ikrafttrædelsesbestemmelser, som ifølge det ansete nyhedsbrev Congressional Review skal være på plads inden årets udgang. Initiativtageren til sanktionsloven, senator Ted Cruz, har i forgårs udtalt at " præsidenten vil underskrive loven".

NDAA2020 vil i givet fald ramme især rederier, skibe og personer, der er involverede i transporten og nedlæggelsen af gasrørledningen på Østersøens havbund: Helt konkret vil sanktionerne i så fald omfatte "enhver udenlandsk person, som bevidst har solgt, leaset eller skaffet sådanne fartøjer til (gas)rørledningerne ".

Det fremgår desuden, at sanktionerne udløber fem år efter ikrafttrædelsen - men at involverede selskaber og personer har en frist på 30 dage efter ikrafttrædelsen til helt at afvikle og nedlægge deres engagement i NS2.

Og her kunne dansk erhvervsliv muligvis komme i alvorlig klemme: Det gælder ikke mindst det danske rederi Blue Water Shipping med hovedsæde i Esbjerg. Blue water har nemlig vundet en kontrakt på 300 millioner kroner. Blue Water kan derfor blive blandt de hårdest ramte af amerikanske sanktioner. Blue Waters formand Kurt Skov har tidligere udtalt, at selskabet ikke blander sig i politik og " sanktioner forholder vi os (kun) til, hvis de bliver til noget".

Den udestående færdiggørelse af gasrørledningen andrager ifølge Washington Post stadig et par hundrede kilometer, hvoraf de 147 km i dansk farvand syd for Bornholm. Men færdiggørelsen af denne sidste "danske etape" kan ifølge ekspertudsagn tage op til flere måneder: Dels skal der skal tages højde for det ofte vanskelige vejrlig i farvandet omkring Bornholm i vinterhalvåret - og - dels for udbedring af mulige mangler og fejl før den endelige idriftssættelsesgodkendelse foreligger. Hertil kommer den sikkerhedmæssige og militære anlægskontrol, som selvsagt skal være 100 procent i orden, inden der gives endelig tilladelse til at tage NS2 i brug.

Ja - hvem ved - måske går arbejdet med at fuldføre den sidste strækning af NS2 så helt i stå i begyndelsen af 2020 - med udsigt til forsinkelser på op til 5 år? Og et sådant forløb ville faktisk være en logisk udgang på al NS2-balladen på Nato-topmødet i fjor, hvor Trump truede med sanktioner og beskyldte Tysklands kansler Merkel for at svigte Nato ved at gå lige i Putins (gas)-fælde.

Annonce
Jørgen D. Siemonsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvilke konsekvenser, Frank Nørgaard?

”Jeg opfatter denne misgerning som direkte underminerende for Danmark, og finder det utilstedeligt i en folkeskole (...), og det vil få konsekvenser.” Hvis man ikke vidste bedre, kunne nogen efter byrådspolitiker Frank Nørgaards nylige facebookopslag måske foranlediges til at tro, at Nørrevangsskolen i sidste uge havde haft besøg af en islamisk hadprædikant. Der var nu blot tale om fjerdeklasseseleven Hadi, der på ganske fredelig vis holdt et oplæg om religion for sine klassekammerater og havde iført sig et muslimsk klædningsstykke. Oplægget er naturligvis helt i tråd med folkeskolens egen formålsparagraf, hvor målsætningen blandt andet er at bidrage til elevernes forståelse af andre kulturer. At en skole fjerner hadske kommentarer fra deres egen facebookvæg, som jo er beregnet til information til skolens egne elever og deres forældre, og nægte at lade sig bruge i et politisk spil, er naturligvis helt efter bogen. Hvis ikke drevne politikere kan finde ud af at formulere deres uenighed i en ordentlig og sober tone, må de finde sig i risikoen for at blive slettet, når de insisterer på at føre debatten et sted, hvor den ikke hører hjemme, og hvis de insisterer på at føre den på et uanstændigt og uværdigt niveau. Her nogle dage efter det oprindelige opslag, mener Frank Nørgaard, at DF i Randers bliver udsat for udskamning af de mange facebookbrugere, der ikke er enige med deres betragtninger i den aktuelle sag. Det er paradoksalt, at politikerne hermed har taget martyrrollen på sig i deres kamp i frontlinjen mod landets muslimer, og at de eneste hadprædikanter, der er at få øje på, er de politikere, der tilsyneladende vil gøre alt, der står i deres magt, for på de sociale medier at tegne et misvisende billede af en hel religions udøvere og gerne tager en ung skoleelev som gidsel for at fremme egne budskaber. Hvad bliver konsekvensen så, Frank Nørgaard og kompagni? Skal skolen i Randers eller andre offentlige institutioner frygte for repressalier, eller vil vi se den i resultatet ved næste kommunalvalg?

Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

Annonce