Annonce
Debat

Debat: Sex er mindre tabu hos de unge - nu skal vi have kalibreret ”græns-o-meteret”

Vi er nok mange, der kun husker det akavede øjeblik, hvor den stakkels lærer skulle rulle et kondom på en attrap foran et publikum præget af forvoksede lemmer, hormoner og utilregnelige stemmebånd.

Man husker fnisene og de flakkende blikke og ikke ret meget andet.

Hvad undervisningen i øvrigt bestod af, står uklart.

Den forgangne uge har i mange skoler stået i seksualundervisningens tegn, og det er mit indtryk, at nutidens unge er mere klar til at modtage informationer og deltage i debatter om emnet.

Selv om vi ofte bekymrer os over, at de er vokset op i en verden med lettilgængelig porno og seksualisering af det offentlige rum, så har det også den fordel, at sex rent faktisk er mindre tabu. Og selv om #metoo-bevægelsen ikke kan prale af mange domsfældelser eller klare sejre, så står der i hvert fald tilbage, at den har sat en vigtig diskussion i gang: Hvordan får vi hver især defineret vores grænser?

I min 15-åriges klasse tog de udgangspunkt i DR's mini-serie ”Natten til lørdag”, som alle teenageforældre bør se sammen med deres ynglinge. I tre afsnit oplever man en gymnasiefest set fra forskellige perspektiver. Hovedpersonerne er Karl og Rosa, der flirter hele aftenen og ender med at have sex på toilettet. For Karl er det betagelse og scoring. For Rosa er det et uudtalt nej, som hun bagefter har det skidt med. Da veninden hører om det, lyder det for hende som en voldtægt.

Den efterfølgende debat i klassen afslørede, at drengene og pigerne så meget forskelligt på situationen. Drengene mente ikke, at Karl kunne vide, at hun mente nej, når hun ikke sagde det direkte, pigerne syntes, at hendes ”jeg tror, jeg er for fuld til det her” burde have stoppet ham. Måske naturlig forskel i den måde, vores hjerner er wiret på, men ikke desto mindre vigtigt at sætte hårdt ind for at få kalibreret ”græns-o-meteret”, så begge parter om ikke andet taler samme sprog.

At tage den snak i dagslys er seksualundervisning anno 2020 – og langt mere anvendelig end pinlige bananer med gummidut.

Rikke Dal Støttrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Leder

Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold

Selv om vi lever i en kold periode, hvor vi ikke må være sammen i større antal, hvor vi ikke må kysse og kramme, hvor vi ikke engang må give hinanden hånden, stortrives varmen alligevel i vores hjerter, og midt i den mørke coronaepidemi er der masser af energi at hente i den enorme hjertevarme, vi oplever overalt i vores samfund i disse barske dage og måneder. Konstant hører, ser og læser vi om verdensborgere, danskere, kronjyder og djurslændinge, der foranlediget af den værste krise i verden i dette århundrede føler, at nu må vi hver især gøre, hvad vi kan for at hjælpe hinanden. Det ligger lige for, at vi hjælper hinanden ved at beskytte hinanden, passe på hinanden, ved at følge myndighedernes anvisninger og respektere deres advarsler. Vi bliver mest muligt hjemme, vi holder afstand, vi vasker hænder, vi spritter af, vi nyser og hoster i et engangslommetørklæde eller ærmet. Og det ligger lige for, at vi hjælper vores ældre, svage og syge medmennesker med indkøb blandt andet. Knap så meget lige for ligger alle de mange andre rørende og hjertevarme handlinger, som masser af mennesker i samfundet omkring os finder på i den vanskelige periode, vi gennemlever netop nu. Eksemplerne er mange, og alle som en hjælper de os over på den anden side af coronakrisen, fordi de minder os om alle de varme følelser, vi har for hinanden, men måske glemmer at bringe i spil, når velstandssamfundet drøner derudad med cognac og høj cigarføring. Et enkelt men godt eksempel på den gode gerning, der skal glæde andre, er den positive humørvirus, som idrætsforeningen i Auning i disse dage smitter byen med. Vores by gør altid noget godt for os, så nu vil vi gøre noget godt for vores by, har de besluttet i idrætsforeningen, som nu samler lokalsamfundet omkring sig og samler penge ind, så foreningen kan forære de ældre på plejehjemmet et påskeæg, så foreningen kan hjælpe med at holde liv i byens idræts- og kulturcenter, så foreningen kan belønne dem, der handler lokalt i butikkerne i Auning. Forbilledligt. Sådan skaber man sammenhold.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce