Annonce
Debat

Debat: Straf kyniske bagmænd – ikke de sårbare

Annonce

Wild West: Mange danskere fik før jul et kig til skyggesiden på arbejdsmarkedet. Knap 600 kinesiske kokke har fået dansk arbejdstilladelse ved oftest fiktive aftaler om plus 35.000 kroner per måned, mens den barske realitet er ned til 20 kroner i timen, minimum 12 timers arbejde i døgnet ugens 7 dage tilsat tarvelige overnatningsforhold.

Udnyttelsen af sårbare kolleger sker ved omgåelse af beløbsordningen, som skal sikre danske virksomheder adgang til kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU, når det er nødvendigt.

Kort efter stod det klart, at budtjenesten Wolt og rengøringsvirksomheden Happy Helper systematisk har rekrutteret unge, blandt andet fra Sydamerika, på den såkaldte working holiday-ordning.

Kun en enkelt af de danske platformsvirksomheder, Hilfr, har indtil nu vist vilje til at indgå overenskomst med fagbevægelsen og sikre arbejdstagerne fair vilkår og rettigheder. Derimod vedkender Wolt og Happy Helper sig ikke arbejdsgiveransvaret, men udnytter her de unges sårbare situation i et fremmed land til at få billig arbejdskraft og lave huller i sikkerhedsnettet ved at kræve, at arbejderen laver sit eget lille, selvstændige firma.

Tilsvarende har vi set såkaldt ”selvstændige” vognmænd uden lønmodtagerrettigheder køre for eksempelvis nemlig.com og GLS.

De grove tilfælde er langt fra enestående. Myndighedsindsatsen imod social dumping viser, at hver anden virksomhed, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft, får påtale fra Arbejdstilsynet – og tre ud af fire af disse sanktioner vedrører alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, som betyder fare for liv og helbred. Man oplever jævnligt, at arbejdere uden lovligt ophold stikker af, når Arbejdstilsynet dukker op, og antallet af politisager vedrørende frihedsberøvelse stiger voldsomt.

Der er tale om Wild West-tilstande inden for udsatte brancher, som kan synes helt uforståelig for danskere med gode jobs under ordnede forhold. Det kalder på massiv myndighedskontrol, klare regler for arbejdsgivere og hårde sanktioner. Ikke over for udenlandske kolleger, der knokler for at få lidt mere til dagen og vejen, men sanktioner over for bagmænd, der kynisk udnytter de sårbare og i bedste fald ”blot” misbruger ordninger for udenlandsk arbejdskraft.

Henning Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Målscoreren og anføreren efter derbyet: - Elendigt at være en mand i overtal uden at vinde

Sport

Se kampens højdepunkter: Randers FC smider derbysejr og førsteplads

Randers FC For abonnenter

Klar til lokalbrag? Stærk statistik, rødglødende Riis og bud på de 11 udvalgte derby-krigere

Annonce