Annonce
Debat

Debat: Tag hånd om løbehjul i trafikken

Jeg læste med interesse erhvervsredaktørens klumme om de utilpassede firmaer bag elløbehjul, og jeg synes problematikken er interessant. Der er ingen tvivl om, at elløbehjulene er utilpassede. Danskerne har ikke lært at leve i fredelig sameksistens med det nye transportmiddel. Brugerne af elløbehjulene skal blive fortrolige både med teknologien og færdselsloven. Og hvem har så ansvaret for det?

I GF Fonden, der arbejder med trafiksikkerhed, betragter vi alle danskere som potentielle eksperter, når gælder vores fælles sikkerhed i trafikken. Og det er vores erfaring, at det ofte er brugere med et indgående lokalkendskab, der kan se nye løsninger på en given problematik.

Netop nu er der behov for løsninger, der kan skabe mulighed for, at elløbehjulene kan forblive en del af gadebilledet. Den lette og hurtige løsning vil være at forvise løbehjulene fra trafikken, men måske kan der findes løsninger, der både modner teknologi og adfærd i trafikken. Det forlyder pt. at kommunerne, der har elløbehjul fra udlejningsfirmaer, gør sig vidt forskellige erfaringer i forhold til både trafikbelastning og problematikker.

Det er problematisk, når elløbehjulene fra udlejningsfirmaer bliver stillet og smidt vilkårlige steder, hvor de både ligger i vejen og er til fare for andre. Og det er selvsagt også problematisk, når nogle byer oplever udfordringerne med elløbehjul, der kører alt for hurtigt i gågader. Løsningen kan være rigide påbud, men løsningen kan også komme nedefra – fra brugere med stort lokalkendskab.

GF Fonden uddeler hvert år en trafikpris til initiativer, der viser overskud i trafikken og omtanke for andre. Efter ansøgningsfristen den 27. oktober 2019 er jeg spændt på at åbne puljen af ansøgninger og se, brugernes løsningsforslag for elløbehjul i byrummene.

Danskerne har en stærk tradition for at vise sige løsningsorienterede. I særdeleshed når det kommer til innovation og nye muligheder. Og selvom der forude venter en evaluering af bekendtgørelsen om forsøgsordningen for motoriserede elløbehjul, så er ingen forpligtet til at sidde på hænderne og afvente den.

Gunnar Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Leder For abonnenter

I morgen slutter festen: Regeringen kan ikke undgå at skuffe

Det var godt, de hyggede sig på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden, så håndfladerne blev røde og varme i ren begejstring over, hvor godt det går. Sejrsfesten var aldeles velfortjent. Partiet vandt jo kongeriget ved valget i juni. Siden er tiden, sådan lidt groft sagt, gået med at fordele posterne, holde ferie og købe fire cirkuselefanter fri af fangenskab. I morgen slutter festen. Hverdagen truer, når finansminister Nicolai Wammen giver sit bud på næste års finanslov. Så skal der føres konkret politik, og regeringen kan ikke undgå at skuffe. Måske ikke alle, men mange. Først og fremmest Arne, som Mette Frederiksen lovede en ret til tidlig tilbagetrækning sammen med andre nedslidte. Et forslag, hun måske vandt valget på, men som nu, 237 dage efter lanceringen, ikke er kommet en millimeter nærmere på at fortælle, hvem der kan glæde sig. Tværtimod har vi kun fået at vide, at problemet er så stort og vigtigt, at løsningen tager lang tid. Klart nok – men så lang tid? Svaret er, at det aldrig vil være muligt at lave en bare tilnærmelsesvist retfærdig løsning, fordi staten ikke ligger inde med registreringer af, hvem der har arbejdet hvor, hvornår og hvor længe. Arne er bare et af problemerne. Klimaet er et andet. Regeringen er på jagt efter 70 procents reduktion af CO2-udslippet, men aner med egne ord ikke, hvordan man skal nå målet. Bemærk, at socialdemokraterne er begyndt at sige ”hvis” om succes på klimaområdet. Ét er at have problemer med at levere, hvad man har lovet. Noget andet er at levere noget, man ikke har lovet. Også her kan torsdagen blive ubehagelig, for det er svært at forestille sig, at finanslov og klimaløfter kan blive opfyldt uden skattestigninger og højere afgifter. Alt dét er slemt nok. Det værste er dog, at vi næppe vil se udspil, som gør det nemmere for private virksomheder at skabe de job, der betaler hele festen. Det har aldrig været socialdemokraters topprioritet. Så jo – sejrsfesten slutter i morgen.

Annonce