Annonce
Debat

Debat: Tjek fakta, husk retssikkerhed - også med hemmelige undersøgelser

Pludselig blev det udlagt af en række medierne, at en hemmelig og lækket undersøgelse afslørede forbindelse mellem cykelrytteren Jakob Fuglsang og en berygtet dopinglæge.

Det viste sig efterfølgende ikke at være rigtigt. Men da var skaden sket.

Med Jakob Fuglsang sagen har vi endnu engang fået understreget, hvorfor medierne skal passe på med ikke at lade sig bruge og misbruge, når de kommer i besiddelse af lækket materiale.

På baggrund af undersøgelsen kunne man i blandt andet JydskeVestkysten læse, at ”Jakob Fuglsang blev i 2019 undersøgt for at have haft forbindelse til dopinglægen Michele Ferrari”.

De samme medier kunne med fordel have understreget i samme forbindelse at samme rapport konkluderer, at man ikke har fundet bevis for, at der har været en forbindelse mellem Jakob Fuglsang og dopinglægen.

Sagen har efterfølgende fået Antidoping Danmark til at påpege, at lækagen af undersøgelsen krænker Jakob Fuglsangs retssikkerhed. Og udlægningen af dens indhold manglede en understregning af rapportens faktiske konklusion. Den krænkede retssikkerhed kommer blandt andet til udtryk ved, at Jakob Fuglsang slet ikke har haft mulighed for at se undersøgelsen. Hvilket kunne være en medvirkende årsag til, at medierne kunne fortælle, at han ikke ønskede at udtale sig.

Omkring den manglende understregning af rapportens faktiske indhold kan man henvise til reglerne for god presseskik: ”Det er mediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt der er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives eller gengives, er korrekte”.

Dette bør ikke mindst gælde når medierne får fat i lækket fortroligt materiale. I disse Fake News tider skal medierne i den situation være ekstra påpasselig. Det er ikke uden grund, at Politiets Efterretningstjeneste forud for sidste folketingsvalg bad de politiske partier overveje en aftale om ikke at bruge lækket materiale mod hinanden.

Fuglsang-sagen medfører forhåbentligt også overvejelser blandt medierne. For selvom om man får fat i en hemmelig undersøgelse, må man gerne tjekke fakta og huske principperne om retssikkerhed.

Men også ondskaben i sensationelle overskrifter. Disse vil i fremtiden have påvirket Fuglsangs renomme. Jo, for der går jo ikke røg af en brand uden, at der er ild i den, som det hedder sig. Netop derfor skal medierne ikke være dem, der stryger den første tændstik.

Annonce
Carl Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Muslinger i Mariager Fjord

Læserbrev: Det er noget beskæmmende at læse om politikernes planer om "miljømuslinger" i Mariager Fjord. Beskæmmende, da man åbenbart ikke kan huske, hvordan det gik sidste gang, man forsøgte sig - efter fjorddøden i 1997. Resultatet blev konkurs og hundredvis af løsrevne plastbøjer, som drev rundt med vind og strøm. Det er også beskæmmende, at man fra politisk side ikke følger med i ny viden om muslinger og miljø. At muslingefarme lokalt forurener voldsomt under og omkring farmene. De koncentrerer ganske enkelt forureningen fra et stort område og efterlader så resterne på bunden under farmene. Eller at iltsvind i bunden under og omkring farmene kan frigøre ellers bundet fosfor - til mulig skade for vandmiljøet. Og der ligger oceaner af fosfor på bunden af Mariager Fjord. Man ser også stort på, at muslingerne kan være værter for blandt andet farlige havkolera-bakterier. At muslinger på mange måder er en farlig måde at påvirke miljøet på. Det ved vi fra adskillige svenske undersøgelser foretaget af uvildige forskere, som ikke har økonomiske interesser i muslingeproduktion. Danske forskere har til gengæld kraftig fokus på at få del i de millioner af tilskudskroner, som Innovationsfonden har kastet ind på banen til netop muslingeproduktion - kamufleret som "miljømuslinger". Og da kniber det tydeligvis med at se klart - i at prioritere vandmiljøet frem for egen økonomisk gevinst. Endelig kan det være interessant at kigge på de tal, som danske muslingeforskere har publiceret fra Linemuslingeanlæg 112 i Skive Fjord. Referencen inden for dansk muslingeopdræt. Her har man angivet totalt urealistiske høsttal, som er publiceret utallige steder. Uden at blive mere rigtige af det. Nu er der så langt om længe kommet syn for sagen - via aktindsigter omkring de reelle registrerede høsttal, der udgør mindre end fem procent af det, som Dansk SkaldyrCenter selv påstår. Det er der ikke megen vandrensning i - kun oceaner af organisk forurening. Lokale politikere bør virkelig håndtere "miljømuslinger" som det, de i virkeligheden er - varm luft for tilskudskroner til skade for vandmiljøet i Mariager Fjord.

Annonce