Annonce
Debat

Debat: Vi mangler hænder - seniorerne er en del af løsningen

Jesper Brask Fischer. Pressefoto

Debat: Danske erhvervsliv skriger lige nu på kvalificeret arbejdskraft. Ledigheden er rekordlav og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 28 pct. af de danske virksomheder i august siger, at de mangler ansatte. Det er den højeste andel i 10 år og vidner om en generel mangel på hænder i dansk erhvervsliv, som kræver politiske løsninger.

Én af løsningerne kan virksomhederne imidlertid finde i egne rækker. En rapport fra regeringens seniortænketank har nemlig tidligere vist, at hvis Danmark kan komme op på det svenske niveau, når det gælder beskæftigelse blandt seniorer, ville det svare til at øge beskæftigelsen med omkring 50.000 personer – svarende til en forbedring af de offentlige finanser med ca. 13,5 mia. kr. og et beløb højere end udgifterne til 20.000 sygeplejersker.

Én af løsningerne kan virksomhederne imidlertid finde i egne rækker.

Ser vi på de store virksomheder med over 1000 ansatte, som har deres pensionsordning i PFA, vil andelen af 55+ årige stige fra at udgøre 23 pct. i dag til 31 pct. om bare tre år. Derfor har det aldrig været mere afgørende for arbejdspladsen at arbejde målrettet med fastholdelse af seniorer. Vores analyser i PFA viser, at der generelt mangler dialog om seniorernes ønsker og muligheder på landets arbejdspladser, og det kan betyde, at de går på pension, før de reelt ønsker.

Annonce

For at undgå, at det sker, skal virksomhederne tænke i nye baner. Vi skal væk fra den forældede tankegang, hvor arbejdslivet slutter brat fra den ene dag til den anden. Og vi skal være meget bevidste om, at det ikke bare er de unge på arbejdspladsen, som efterspørger en karriereplan.

Tilbagetrækningsalderen stiger markant, og flere og flere oplever at blive på arbejdsmarkedet længe efter deres 60-års fødselsdag. Derfor er der behov for, at der kommer markant større fokus på dialogen om senkarrieren på arbejdspladserne. I PFA gennemførte vi for nyligt en undersøgelse blandt 2.500 beskæftigede danskere og 200 virksomheder om netop senkarriere. Den viser, at 3 ud af 4 virksomheder ikke har nogen klar politik for seniorarbejdslivet, og at over halvdelen af virksomhederne ikke har indarbejdet samtaler om seniorarbejdslivet i medarbejderudviklingssamtalerne.

Det kan betyde, at man ikke får taget den nødvendige dialog om, hvad den ældre medarbejder har af ønsker og behov, og hvad der er muligt på arbejdspladsen. Det kan medføre at medarbejderen vælger pensionen frem for at fortsætte – også selvom vedkommende faktisk gerne vil arbejde. Undersøgelserne viser fx, at 3 ud af 4 medarbejdere gerne vil gå ned i tid, efter de fylder 60 år, men 53 pct. ser det ikke som en mulighed at gå ned i tid i deres nuværende stilling. Og det er på trods af, at 80 pct. af virksomhederne oplever, at medarbejderne har den mulighed allerede i dag.

Der er altså et kæmpe uforløst potentiale for virksomheden, medarbejderen og samfundet, hvis man lykkes med at skabe nogle mere fleksible løsninger, der tilgodeser både den enkeltes ønsker til senkarrieren og virksomhedens behov.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce