Annonce
Debat

Debat: Vil kommissæren holde sit løfte om mindsteløn til Danmark?

Annonce

Mindsteløn: Et løfte fra en kommissær skal være noget, medlemslande kan stole på. Så sent som i sidste uge sad kommisæren for jobs og sociale rettigheder, Nicolas Schmit foran Venstre og resten af vores liberale gruppe og lovede, at en fremtidig lov om mindsteløn ikke vil påvirke Danmark. Han gav sågar et juridisk løfte om, at den danske arbejdsmarkedsmodel ikke vil blive undermineret af en EU’s minimumsløn.

Men hvorfor vil en mindsteløn være så slemt for Danmark? For det første vil det ødelægge den danske model, hvor arbejdsmarkedet parter gennem et århundrede har forhandlet sig til fælles aftaler om lønniveauet. Det skal være op til virksomheder og medarbejdere i fællesskab at afgøre lønnen og arbejdsvilkår.

For det andet har netop den model sikret, at vi danskere har et højt lønniveau og gode arbejdsvilkår sammenlignet med andre lande, som eksempelvis har en mindsteløn. Fra Tyskland, hvor politikere har indført en minimumsløn, kender man for eksempel begrebet ”Die Erwerbsarme”, som reelt betyder, at nogle borgere er nødt til at have flere jobs for at kunne få økonomien til at hænge sammen.

Derfor kæmper vi indædt imod en mindsteløn. Men kan og vil kommissær Nicolas Schmit reelt holde sit løfte?

Det holder jeg og resten af Venstres delegation nøje øje med. Ideen kom, efter Kommissionsformanden, Ursula von der Leyen, sidste år annoncerede, at EU skal have en minimumsløn. Forslaget mødte med det samme stor modstand fra Danmark, Sverige og Finland. I alle tre lande forhandler arbejdsmarkedets parter sig til overenskomster mellem medarbejdere og virksomheder.

Kommissionen har dog valgt at gå videre med sin mission om at sætte en minimumsgrænse for løn i EU – MEN som sagt har kommissær Nicolas Schmit flere gange slået fast, at Kommissionen vil holde sig fra arbejdsmarkedsmodellen, som vi kender i Danmark.

Når Venstre så alligevel overvåger forslaget om minimumsløn, er det, fordi spørgsmålet om mindsteløn kan havne ved EU-domstolen. Hvis en arbejdstager i Danmark, som er uden for overenskomst, klager til domstolen, kan domstolen principielt afgøre, at vi er nødt til at indføre en lov om minimumsløn.

Og det scenarie skal vi for alt i verdenen undgå. Derfor kræver vi, at Kommissionens forslag til et nyt direktiv formuleres så krystalklart, at der hos domstolen ikke kan være tvivl om, at en mindsteløn ikke skal påtvinges et land som Danmark.

Hvordan kommissær Nicolas Schmit vil garantere det i praksis, er fortsat uklart. Løfterne fra kommissæren har imidlertid heller ikke beroliget fagbevægelsen i Danmark. Den frygter stadig, at mindstelønnen kan sniges ind ad bagdøren.

Kommissionen skal derfor hurtigst muligt vise, at dens kommende forslag tager højde for vore bekymringer.

Morten Løkkegård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Alt andet end pletfri præstation mod Ajax: Her er Agesens forklaring

Annonce