Annonce
Randers

Debatmøde om Byen til Vandet: Røvkedeligt at gøre som de andre

Interessen for Byen til vandet har været stor. Her et blik ind i boksen ved havnen, hvor nysgerrige kunne se de tre arkitekt-forslag. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen.
Debatten om den store plan, der skal omdanne havnearealerne i Randers til en del af byen med boliger, grønne områder og cafeer, blev stærkt præget af følelser for byens sjæl og historie.

Randers: Det var 77-årige Britt Lundberg, der sagde det klarest af alle:

- Randers skal ikke gøre som alle de andre provinsbyer, der ligger ved vandet, det er røvkedeligt.

Hun var en af det halvhundrede engagerede randrusianere, som deltog i et møde i Kulturhuset mandag eftermiddag, alle medlemmer af det såkaldte Forum for byen til vandet.

Mødet var afslutningen på en lang periode med offentlig debat. Nu skal en dommerkomité afgøre, hvilket af tre arkitektfirmaers forslag, der skal arbejdes videre med.

Det er tre projekter, som C.F. Møller, Vandkunsten og Effekt har udarbejdet. Projekterne har nogen tid kunnet ses i den boks, som har været opstillet ved havnen, og som mange kiggede ind i under den netop afviklede festuge. Og det var dele af arkitekternes forslag, som borgerne gik i dybden med på mødet.

Brit Lundberg synes Randers skal lade være med at kopiere Aarhus og København, når det gælder projekt Byen til vandet. Arkivfoto.

Boliger for alle

Brit Lundberg deltog i en gruppe, som snakkede om planerne for boliger og byliv i fremtidens Randers. Hun bor tæt på havnen, i Tøjhushavekvarteret, og har sit helt eget forslag til boliger tæt på havnen:

- Brug de bygninger, som ligger der i dag, og byg dem om til boliger. Vi skal ikke kopiere Aarhus eller København, men vi skal gøre noget, som utraditionelt, og som vil få folk til at valfarte til Randers.

Flere mente som Brit Lundberg, at havneprojekterne i Aarhus og København er faldet meget uheldigt ud med mange og meget høje nybyggerier, som nærmest spærrer for menneskers adgang til havnearealerne.

I gruppen blev der udtrykt bekymring for, at boliger tæt på vandet i Randers vil blive meget dyre og kun tillade en bestemt gruppe mennesker at bo og leve der. – Bliver det for alle socialgrupper, eller kun for dem, der har råd, lød et spørgsmål i debatten.

Byens sjæl

Masser af nye bygninger med boliger er tænkt ind i alle tre arkitektforslag. Det skyldes, at byrådet i Randers har besluttet, at udviklingsplanen for byen til vandet skal være selvbærende. Alle udgifter til planen skal dækkes af indtægter, som blandt andet skal komme fra salg af nye boliger.

Debatten kom også ind på den særlige sjæl i Randers, som nogle mente var fraværende i de fremlagte projekter.

Per Boysen, 72 og med bopæl i Vestergade, udtrykte det således:

- Sjælen og byens historie er vigtig. Vandet har sikret Randers tilførslen af alt det, vi havde brug for af varer, og vi må spørge, om planen med byen til vandet bare skal bruges til at skaffe byggegrunde og boliger eller, om vi for første gang ser vandet og ikke vender ryggen til, som vi altid har gjort.

Her ses en illustration fra arkitektfirmaet Vandkunsten. De to andre projektforslag er udarbejdet af Effekt og C.F.Møller.

Stort mix

De mange forslag og kommentarer fra mandagens møde indgår sammen med mange andre borger-reaktioner i det materiale, som udleveres til byrådet og til den dommerkomité som i løbet af september skal tage en beslutning.

Borgmester Torben Hansen (S) forventer ikke, at dommerkomiteen vælger et af de tre forslag og kasserer resten. Han udtrykte på mødet forhåbninger om, at vinderen inddrager elementer fra alle tre indsendte arkitektbidrag og borgernes ønsker og bidrag i et stort flot mix i den endelige plan.

Engagerede borgere

Den store udviklingsplan vil formentlig blive vedtaget i kommunen i januar næste år, og derefter kan planlægningen komme i gang med udarbejdelse af lokalplaner og den slags. Men derfra vil der stadig være langt til afslutningen på udviklingsplanen, mere end 25 år.

Programleder for Byen til vandet, Malene Lauge Nielsen, var meget tilfreds med forløbet af mandagens møde:

- De mange engagerede borgere vidner om, at vi har gang i det rigtige. Før var det måske mere svævende, men nu er det konkret, og det bliver til mange direkte indspark til dommerkomiteen.

Hun deltog selv i debatten om boligerne, og konstaterede, at der var mange følelser på spil:

- Vi får at vide, at vi absolut ikke skal kopiere andre, men stå fast på det, vi er og ikke ligne naboerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce