x
Annonce
Østjylland

Demente udsættes for færre magtanvendelser

Karina Krause Halvorsen (tv.) holder i dag sine kolleger opdateret på teknikken. Hun tager løbende ud til kolleger og instruerer samt står til rådighed for spørgsmål og rådgivning. Foto: Syddjurs Kommune

Pleje. De seneste år er »Nænsom Nødværge« indført i Syddjurs Kommune. Det har en vaks medarbejder en stor del af æren for.

Plejepersonalet i Syddjurs Kommune er blevet bedre til at løse konflikter med demente mennesker uden brug af magt.

Annonce

Det skyldes i første række introdukionen af »Nænsom Nødværge«, som i løbet af de seneste fem år er blevet hverdag i plejen af demente.

»Selvfølgelig skal man gøre alt for at undgå magtanvendelse overfor demente ældre. Og hvis det er nødvendigt, skal det være så nænsomt som muligt og med respekt for den demente. Derfor er jeg glad for, at vi med Nænsom Nødværge kan se en nedgang i antallet af magtanvendelser mod demente i Syddjurs Kommune. Det er glædeligt, når man tænker på, at antallet af ældre borgere med demens i vores kommune er stigende,« understreger formand Ole Bollesen (S) fra kommunes udvalg for sundhed, ældre og social.

Nænsom nødværge er et redskab til at undgå unødig magtanvendelse, når man beskytter sig selv eller en kollega i en plejesituation. Tankegangen tager udgangspunkt i, at man skal tale reptilhjernens sprog for at forebygge konflikter samt nedtrappe dem. Reptilhjernen er den del af hjernen, som reagerer ud fra instinkt og sikrer overlevelse.

Næsten alt plejepersonale i Syddjurs Kommune er blevet undervist i Nænsom Nødværge af social- og sundhedshjælper på Rosengården Karina Krause Halvorsen. Ifølge Syddjurs Kommune har det resulteret i mere arbejdsglæde og en nedgang i antallet af magtanvendelser på borgere, der lider af sygdommen demens.

Demensramte kan reagere fysisk i konfliktsituationer, og Nænsom Nødværge er fysisk selvforsvar, som beskytter både medarbejderen og den demente.

For fem år siden besøgte Karina Krause Halvorsen REHAB messen. Her stiftede hun første gang bekendtskab med Nænsom Nødværge - et redskab for ansatte i ældre- og hjemmeplejen med det formål at undgå unødvendig magtanvendelse.

»Jeg så store fordele ved teknikken i mit arbejde med demensramte borgere. Tidligere havde vi ofte konflikt håndtering med dem, da sygdommen kan medføre svære adfærdsmæssige problemer. Det var frustrerende for personalet såvel som for de demente. Jeg og flere af mine kolleger kunne føle os utrygge og nervøse for at gå ind til en eller flere beboere,« siger Karina Krause Halvorsen.

Hun præsenterede Nænsom Nødværge for hendes leder, som så en idé i at investere i uddannelsen af hende, og hun har i dag undervist næsten alle sine kolleger i kommunen i Nænsom Nødværge, som har taget begejstret imod teknikken. Hun har også bidraget til Syddjurs Kommunes udvikling af et E-Learning program henvendt til plejepersonale, der skal arbejde med demente.

Antallet af ældre med demens ventes på landsplan at stige med 50 procent frem mod 2030. Prognosen for Syddjurs Kommune viser, at denne stigning allerede vil indtræffe i lokalområdet i 2025 på grund af et stort antal ældre i befolkningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Annonce