Annonce
Randers

Den 81-årige klimaaktivist Jørgen har fået 100 henvendelser fra hele verden: Pia bor nu uden el, vand og gulvvarme

Hele september har Jørgen Svenstrup sat af til initiativet AiR Assens, der går under overskrifterne omsorg for kloden, økologi og bæredygtighed. Pia Græsbøll er en af de få udvalgte. Hun bor i Thurup Hus i udkanten af Assens, hvor der hverken er indlagt vand, el og eller gulvvarme. Foto: Daniel Kofoed
Den lokale billedkunstner og billedhugger Jørgen Svenstrup fik overvældende mange henvendelser, da han udbød fire arbejdsophold på Vestfyn. Omkring 100 kunstnere meldte sig fra hele verden, og Pia Græsbøll fra Randersegnen er en af de heldige.

Voldbro: En dejlig stor brændeovn varmer spisestuen med det kolde og hårde brostensbelagte gulv op.

Der er også en ovn til brænde i køkkenet, så man kan lave mad. Og petroleumslamper i loftet og stearinlys på bordene sikrer, at der også er lys i huset, når mørket falder på.

Sengene er desuden bygget ind i en alkove, så man kan holde sig mest muligt varm natten over.

Annonce

Billedhuggeren Pia Græsbøll fra landsbyen Stevnstrup ved Randers lever i hele september, som man gjorde i 1800-tallet. Hun er indlogeret i Thurup Hus, som er en gammel landarbejderbolig fra begyndelsen af 1800-tallet, som ligger en håndfuld kilometer udenfor Assens.

Her eksperimenterer hun med, hvordan man laver kunst i primitive omgivelser, og hun samler indtryk i lokalområdet på hesteryg.

Igennem nåleøjet

Pia Græsbøll er en af blot fire kunstnere, der er kommet igennem et nåleøje.

Siden 2017 har den lokale billedkunstner og billedhugger Jørgen Svenstrup stået bag formidlingsprojektet AiR-Assens (Artist in Residence - Assens Arts Council), som har udviklet sig mere og mere.

Det går ud på, at Jørgen Svenstrup via tiltaget sørger for ophold i hele september til kunstnere, primært fra udlandet, der skal være med til at sætte fokus på klimaudfordringerne og der igennem komme med mulige løsninger.

Her sidder Pia Græsbøll om aftenen i skæret fra en batterilampe. Hun opgav at bruge petroleumslamperne, da der kom for meget sod. Foto: Daniel Kofoed

I år fik billedkunstneren ikke færre end 100 ansøgere fra 30 forskellige lande til de fire arbejdsophold, som han udbød. Pia Græsbøll er den første dansker, som Jørgen Svenstrup har ombord.

Hun laver forskellige paptryk af mælkebøtter og den slags, hun finder inspiration til i naturen. Og så gik det ret hurtigt op for hende, at alt ikke var bedre i gamle dage.

Landarbejderboligen, hvor kunstmaleren Børge Thurup boede indtil 2005, er for eksempel upraktisk, hvis man vil lave mad på klimavenlig manér.

- Jeg har én gang lavet mad på brændekomfuret. Der brugte jeg mere brænde, end når jeg tænder op i saunaen derhjemme, påpeger hun.

Annonce

Max fokus på klimaet

Hun sørger for at tage en varmedunk med i seng for at holde fugtigheden ude af alkoven. Heller ikke petroleumslamperne tænder hun, da de soder en del. I stedet tænder hun op i en lampe på batteri.

Hun afslører, at der på matriklen er adgang til et anneks med strøm, vand, bruser og toilet, så man kan lune sig med lidt moderne faciliteter. Hende og Jørgen Svenstrup bliver hurtigt enige om, at man ikke skal gå alt for fanatisk til værks, hvis man vil løse nutidens klimaproblemer.

- Man skal lade fornuften råde, bemærker Jørgen Svenstrup, der i mange år har haft klimaet højt på sin dagsorden.

Jørgen Svenstrup har siden 2017 inviteret kunstnere til at bo og arbejde på Vestfyn i september. Til fordel for kunsten og kloden. Foto: Daniel Kofoed

Den 81-årige billedkunstner spiser stort set ikke kød længere, og så forudser han, at han har været på sin sidste ferierejse med fly.

- Mit mål er at sætte max fokus på klimaet, siger Jørgen Svenstrup om formidlingsprojektet AiR Assens, hvor kunstnerne i løbet af september skal holde to foredrag, og hvor der er en række andre aktiviteter.

Mit mål er at sætte max fokus på klimaet

Jørgen Svenstrup, 81-årig billedhugger og klimaaktivist

Skoleeleverne i kommunen bliver eksempelvis tilbudt at komme ind og se en gratis klimarelateret film, og Jørgen Svenstrup har blandt andet fået god hjælp fra kommunens nye klimakoordinator til at udbrede budskabet.

Omkostningerne til formidlingsprojektet bliver holdt på et minimum, da Jørgen Svenstrup lejer sig ind i boliger og værksted.

Annonce

Nej tak til otium

Og så har han ingen omkostninger til administrationen, da han lægger rigtig mange timer selv. Det kan han ikke lade være med. Faktisk føler han, at han har mere travlt nu, end han nogensinde før har haft.

Du er 81 år og kan nyde dit otium?

- Det kunne jeg sagtens, men det har jeg ikke lyst til. Jeg vil rigtig gerne være en del af det pulveriserende liv, siger han og tilføjer:

- Jeg arbejder stadig aktiv som billedhugger og billedkunster, og det er væsentligt at være med til at udbrede kendskabet til klimaproblematikkerne. Det er derfor, jeg har kastet mig ind i det her med rigtig mange kræfter, siger han.

De fire kunstnere, der i september huserer på Vestfyn, er fra venstre: På billedet, hvor de står op af skulpturen, er det fra venstre: Haninga Thiel (Tyskland), Emma Hislop (Scotland), Pia Græsbøll, (Danmark) og Bart Ensig (Holland). Foto: Jørgen Svenstrup.
Her er Pia Græsbølls værksted i den gamle landarbejderbolig. Foto: Daniel Kofoed

Alderen er ligefrem en fordel, mener Jørgen Svenstrup.

- Med tiden får man mere erfaring og bliver mere effektiv. Man får også et større netværk, påpeger han.

Jørgen Svenstrup er overbevist om, at AiR udvikler sig endnu større flere steder på Fyn de kommende år. Det er i hvert fald håbet, så også eksempelvis dansere, teaterfolk, komponister, musikere bliver en del af projektet og kan inspirere og interagere med hinanden.

18. og 19. september afholder de fire kunstnere åbne værksteder på Naarup Savværk fra klokken 10 til 16, hvor alle er velkomne.

20. september er der foredrag på Tobaksgaarden, 23. september er der foredrag på Hollufgård og 24. september er der foredrag i Sulelængen i Magtenbølle.

Læs mere om AiR Assens på www.air-assens.dk.

AiR Assens

Jørgen Svenstrup har siden 2017 stået bag initiativet AiR Assens, som hvert år i september står bag arbejdsophold til kunstnere samt en række aktiviteter i Assens Kommune.

Tidligere år er kunstnerne kommet fra lande som USA, Chile, Rusland, Bulgarien, England, Skotland, Holland og så videre.

I år er kunstnerne fra Tyskland, Skotland, Holland - og en enkelt fra Danmark.

Målet er, at kunstnerne skal sætte fokus på klimaudfordringerne og igennem kunsten og deres krøllede hjerner at komme med mulige og mange gange primitive løsningsforslag.

- Nogle gange kan det så udvikle sig til noget større, fortæller Jørgen Svenstrup, der blandt andet husker en kunstner, der har omdannet plastikaffald til olie, som derefter er blevet genbrugt til et maleri.

AiR Assens har et budget på omkring 100.000 kroner, hvor Fonden for Fynske Bank støtter med det største beløb på 50.000 kroner, mens Statens Kunstfond, Assens Kommune og Billedkunsternes Forbund bidrager med resten. 

Udover Thurup Hus bor der kunstnere på det kreative sted Naarup Savværk.

Det første, man møder, er køkkenhaven, som man kender den fra 1800-tallet. Foto: Daniel Kofoed
Annonce
Randers For abonnenter

Byggeboom uden ende: Randers får 2400 nye boliger de kommende fem år

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Videoanalyse: Flot præstation burde have givet Randers FC point mod topholdet

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra bittert nederlag i Herning: Central nøglespiller var bedst hos Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne: Et tidligt FCM-mål gjorde det svært for Randers FC i topopgør

Randers

En ødelagt hofte og et usædvanligt iværksætter-gen fik Stevnstrup Løbet op at køre: - Jeg kan slet ikke lade være, lyder det fra kvinden bag

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers For abonnenter

Formanden for Dansk Cyklistforbund træder i pedalerne, når han skal frem: Hvorfor tage flyet til København, når man kan cykle?

Randers

To sigtelser med fem minutters mellemrum i Randers

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Endnu et pizzeria i vælten: Skimmellignende belægninger giver sur smiley og bøde på 5000 kroner

Tyskland

Live: Valgstedsmålinger tyder på dødt løb - følg gyservalget i Tyskland

Leder For abonnenter

Boligboom: Stop enhver form for pyller og klynk - byg for pokker

Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Annonce