Annonce
Navne

Den alsidige Jørgen Gleerup kan mere end sit fadervor

Jørgen Gleerup har ikke blot virket som præst, han har også udfoldet stor aktivitet som foredragsholder. Foto: Morten Bay-Mortensen
Præsten med base i Thorsager kommer vidt omkring med sine foredrag.

På hjemmesiden Sogneaften.dk, der efter eget udsagn formidler kirkelige og folkelige foredrag om alt mellem himmel og jord, præsenteres sognepræsten i Thorsager-Bregnet-Feldballe, Jørgen Gleerup som præst, guitarist og sanger, hvilket er sandt nok.

Men som det også fremgår af den videre præsentation på hjemmesiden, er Jørgen Gleerup tillige en stærkt efterspurgt foredragsholder - en aktivitet han hidtil primært har udfoldet på sine mandags-fridage eller i ledige aftentimer, men nu snart får bedre tid til, idet han som omtalt i artiklen torsdag går på pension i en alder af lige straks 69 år.

Jørgen Gleerup har fem forskellige foredrag på paletten. Til de fire af dem spiller han på sin guitar og synger og leder fællessang. Et femte har en titel, som i sig selv giver anledning til et spørgsmål. Titlen er nemlig "Da jeg var lille, var landbruget stort, og min bedstemors fætter var statsminister i Danmark".

Annonce

Hvem kan den statsminister mon være?

Svaret er Jens Otto Krag (S).

Forklaringen er, at Jørgen Gleerup havde bedsteforældre både hjemme på gården i Drammelstrup og i Lindbjerg, så færgen Voer-Mellerup blev ofte benyttet i de år. Jørgen Gleerup mindes tydeligt, at Niels Færgemands motorbåd hed Anna af Voer, og at der kunne være tre biler med på den bugserede pram. Færgemandens rigtige navn var som bekendt Niels Hedegaard Jensen.

Bedstemor i Lindbjerg  - Jørgen Gleerups mormor - havde en fætter, der hed Jens Otto Krag, og tobakshandlersønnen fra Randers kom jævnligt ud på gården i Lindbjerg og hjalp til.

- Jeg tror nu ikke, mine bedsteforældre stemte på ham, da han blev politiker, siger barnebarnet.

Med i trio

Musikalsk talent har Jørgen Gleerup som allerede antydet også. Han har en smuk sangstemme, og i trioen Kanstrup-Gleerup-Thomsen spiller han på guitar.

Jeg tror nu ikke, mine bedsteforældre stemte på ham, da han blev politiker.

Jørgen Gleerup

De to andre er tidligere forstander for Vildtbiologisk Station ved Kalø Niels Kanstrup og musikhandler i Aarhus Ole Thomsen, der privat bor i Thorsager.

Trioen kalder sig en folk-trio og lader i øvrigt konsekvent mulige honorarer tilfalde enten Kræftens Bekæmpelse eller Folkekirkens Nødhjælp. Besætningen er harmonika og to guitarer.

Annonce

Familien

Siden 1979 har Jørgen Gleerup været gift med sygeplejerske Ruth Pedersen, der stammer fra Hodsager ved Holstebro. Ruth Pedersen er gået på pension efter at have arbejdet som sygeplejerske i 44 år. Senest en kortere tid på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Der er tre nu voksne børn i ægteskabet, nemlig tvillingerne Sidsel og Rune og yngste skud Aske. Sidsel er uddannet som fysioterapeut og bor i Auning, mens Rune er journalistuddannet og ansat i en presseafdeling på Københavns Rådhus. Aske er i gang med en uddannelse på et seminarium i København.

Fem børnebørn, alle drenge, er kommet til, og et sjette, hvis køn ikke kendes, er på vej.

Efter de 31 år som sognepræst i området har det været naturligt for Ruth Pedersen og Jørgen Gleerup at forblive bosat lokalt, nemlig i Rønde.

- Det er her, vi hører til, fastslår Jørgen Gleerup.

Inden ansættelsen Thorsager-Bregnet og senere Feldballe var Jørgen Gleerup sognepræst ved Ravnsbjergkirken i Viby i 10 år og har aldrig søgt andre end de to nævnte stillinger.

Annonce

Afskedsgudstjenester

På søndag holder Jørgen Gleerup sin sidste gudstjeneste i Feldballe Kirke, og søndag 22. maj er der afskedsgudstjeneste i Thorsager Kirke klokken 9.30 og i Bregnet Kirke klokken 11. Efter den sidste gudstjeneste er der reception i Bregnet Sognegård, Egegård. fra klokken cirka 12.30.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce