Annonce
Debat

Den alternative vej

Alternativet har i den grad formået at sætte en ny dagsorden i dansk politik.

Alternativet har i den grad formået at sætte en ny dagsorden i dansk politik. Fra at være udskreget som latterligt og lettere hånligt blive betragtet som en perifer døgnbrænder står partiet nu til stor fremgang, og leder Uffe Elbæk er blevet en figur, som må tages alvorligt.

Det i en grad, så Socialdemokraternes »krigsminister«, gruppeformand Henrik Sass Larsen, har fundet det nødvendigt at kalde Alternativet for »et bluffnummer«. Tro mod sin strategi henter Elbæk sit overskudsagtige modsvar hos Gandhi og udlægger i Jyllands-Posten, at Sass Larsen er gået fra fase et, som er den totale ignorering, til fase to, latterliggørelsen, til fase tre, angrebet. Og siger så endvidere til Sass & Co, at de bare kan slå løs: »Vi er nødt til at give hinanden plads til at være forskellige«.

Det er til at forstå den frustration, Socialdemokrater - og for den sags skyld mange andre partier - føler i forhold til Alternativet. Det nye parti er nemlig den ål, der er svær at holde fast i, og især Elbæk-strategien om at møde al kritik med et smil og i øvrigt bare som princip ikke anerkende de ellers velkendte christiansborgske spilleregler hidser mange op. Men pointen ved Alternativets succes er, at den faktisk er reel. Det er ikke bare Elbæk og partifæller, der har gang i et oprør mod de gængse politiske spilleregler, det er også vælgerne, der i vid udstrækning ser Alternativet som netop det - et alternativ. En vej væk fra politikere, der taler grimt til og om hinanden, der taler mere til frygten end til håbet, der taler om reformer frem for om drømme, og som i det hele taget i udstrakt grad forsømmer at vise nye veje fremad.

Annonce

Alt kan naturligvis ikke løses med et alternativ, der alene bare vil gøre alt på nye måder. Men de øvrige partier gør klogt i at tage ved lære af succesen, fremfor blot at forsøge at slå den ned med de velkendte metoder, som i øvrigt aldrig har virket. Henrik Sass Larsen har tidligere med lige så ringe held slået ud efter SF, Enhedslisten, Radikale samt samtlige borgerlige partier.

I den borgerlige lejr har Liberal Alliance høstet succes ved blandt andet at sige nogle af de ting, som Venstre er holdt op med. Og selv om Venstre og Socialdemokraterne har en stærk pointe i, at de to sammen med Radikale tilsyneladende er de eneste partier, som aktivt går magten i møde og dermed også er klar til de politiske kompromiser, der skal til, så skal der andet og mere til end økonomiske analyser fra finansministeriet (der i øvrigt som oftest rammer skævt) for at få vælgerne i tale. Man behøver næppe at sidde i rundkreds og nedsætte alternative arbejdsgrupper for det hele, men i det mindste bør de »gamle« partier nok tage ved lære af det egentligt centrale, som Alternativets succes er udtryk for. Nemlig at vælgerne forventer og belønner politikere, der taler op og ikke ned til hinanden, til vælgerne og til samfundet.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce