Annonce
Debat

Den alternative vej

Alternativet har i den grad formået at sætte en ny dagsorden i dansk politik.

Alternativet har i den grad formået at sætte en ny dagsorden i dansk politik. Fra at være udskreget som latterligt og lettere hånligt blive betragtet som en perifer døgnbrænder står partiet nu til stor fremgang, og leder Uffe Elbæk er blevet en figur, som må tages alvorligt.

Det i en grad, så Socialdemokraternes »krigsminister«, gruppeformand Henrik Sass Larsen, har fundet det nødvendigt at kalde Alternativet for »et bluffnummer«. Tro mod sin strategi henter Elbæk sit overskudsagtige modsvar hos Gandhi og udlægger i Jyllands-Posten, at Sass Larsen er gået fra fase et, som er den totale ignorering, til fase to, latterliggørelsen, til fase tre, angrebet. Og siger så endvidere til Sass & Co, at de bare kan slå løs: »Vi er nødt til at give hinanden plads til at være forskellige«.

Det er til at forstå den frustration, Socialdemokrater - og for den sags skyld mange andre partier - føler i forhold til Alternativet. Det nye parti er nemlig den ål, der er svær at holde fast i, og især Elbæk-strategien om at møde al kritik med et smil og i øvrigt bare som princip ikke anerkende de ellers velkendte christiansborgske spilleregler hidser mange op. Men pointen ved Alternativets succes er, at den faktisk er reel. Det er ikke bare Elbæk og partifæller, der har gang i et oprør mod de gængse politiske spilleregler, det er også vælgerne, der i vid udstrækning ser Alternativet som netop det - et alternativ. En vej væk fra politikere, der taler grimt til og om hinanden, der taler mere til frygten end til håbet, der taler om reformer frem for om drømme, og som i det hele taget i udstrakt grad forsømmer at vise nye veje fremad.

Annonce

Alt kan naturligvis ikke løses med et alternativ, der alene bare vil gøre alt på nye måder. Men de øvrige partier gør klogt i at tage ved lære af succesen, fremfor blot at forsøge at slå den ned med de velkendte metoder, som i øvrigt aldrig har virket. Henrik Sass Larsen har tidligere med lige så ringe held slået ud efter SF, Enhedslisten, Radikale samt samtlige borgerlige partier.

I den borgerlige lejr har Liberal Alliance høstet succes ved blandt andet at sige nogle af de ting, som Venstre er holdt op med. Og selv om Venstre og Socialdemokraterne har en stærk pointe i, at de to sammen med Radikale tilsyneladende er de eneste partier, som aktivt går magten i møde og dermed også er klar til de politiske kompromiser, der skal til, så skal der andet og mere til end økonomiske analyser fra finansministeriet (der i øvrigt som oftest rammer skævt) for at få vælgerne i tale. Man behøver næppe at sidde i rundkreds og nedsætte alternative arbejdsgrupper for det hele, men i det mindste bør de »gamle« partier nok tage ved lære af det egentligt centrale, som Alternativets succes er udtryk for. Nemlig at vælgerne forventer og belønner politikere, der taler op og ikke ned til hinanden, til vælgerne og til samfundet.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Debat

Debat: Der skal styr på spildevandet - ellers får vi aldrig et godt vandmiljø

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce